Nauka i technologie

W Warszawie otwarto halę Laboratoria Przyszłości Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych

15.03.2023, 07:30aktualizacja: 15.03.2023, 10:58

PAP/S. Leszczyński (1)
Rząd konsekwentnie realizuje program edukacyjno-technologiczny „Laboratoria Przyszłości”. Na nowoczesny sprzęt przeznaczony dla polskich szkół wydano już ponad 1,2 mld złotych. Kolejnym etapem programu jest otwarcie warszawskiego Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych.

„Laboratoria Przyszłości” wraz z Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych to projekt realizowany w ramach największego rządowego programu edukacyjno-technologicznego, prowadzonego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki wraz z partnerami z innych resortów oraz agencji i fundacji.

„Wszystko to, co w nowych technologiach, ale także w kulturze, ma być tutaj łączone. Chcemy synergicznie wykorzystywać potencjały poszczególnych sektorów kultury i edukacji” – powiedział wicepremier i minister kultury i dziedzictwa narodowego, Piotr Gliński podczas uroczystej inauguracji CRPK.

Według niego to przykład działalności państwa polegającej na wspieraniu pomysłów kreatywnych, czyli coś, co jest w tej chwili szalenie oczekiwane.

„Technologia tak szybko powoduje zmiany społeczne i kulturowe, że cieszę się bardzo, iż powstało miejsce wymiany doświadczeń, dialogu, kontaktów ludzi z różnych generacji” – dodał szef resortu kultury.

W ramach programu „Laboratoria przyszłości” szkoły podstawowe oraz ogólnokształcące szkoły artystyczne zostały wyposażone w nowoczesny sprzęt za ponad miliard złotych. Jak podkreślili inicjatorzy projektu „obiekt premium, czyli nowa warszawska Hala Laboratoria Przyszłości CRPK” daje możliwość rozwoju kompetencji przyszłości wśród młodzieży szkół ponadpodstawowych, kadry pedagogicznej i akademickiej.

Wicepremier Gliński przypomniał, że CRPK jest „instytucją kultury, która została powołana osiem miesięcy temu” przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, we współpracy z Ministerstwem Edukacji i Nauki oraz pełnomocnikiem prezesa Rady Ministrów ds. GovTech, pełnomocnikiem ministra edukacji i nauki ds. transformacji cyfrowej.

„Dziś realizuje szereg nowatorskich projektów z obszaru przemysłów kreatywnych” – dodał Gliński.

Z kolei szef MEiN, Przemysław Czarnek podkreślił, że rząd konsekwentnie realizuje projekt unowocześnienia polskich szkół.

„Dzięki niemu szkoła przyszłości jest już dziś. W każdej szkole podstawowej w Polsce, i tej najmniejszej w najmniejszej wiosce i tej największej w największym mieście, jest już Laboratorium Przyszłości, tzn. nowoczesna pracownia techniczna, informatyczna z najnowocześniejszym sprzętem. Takich laboratoriów nie ma w wielu krajach Europy Zachodniej” - oświadczył minister Czarnek.

Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych jest wyjątkowym obiektem.

„Wpisujemy to miejsce na mapę punktów edukacyjnych, z których można korzystać w ramach innego, bardzo dużego projektu prowadzonego przez MEiN, programu >>Poznaj Polskę<< - przekazał szef resortu edukacji.

Jak wskazała Justyna Orłowska, pełnomocnik prezesa Rady Ministrów ds. GovTech, „ostatnie lata to miliardowe inwestycje nie tylko w nowoczesną edukację, ale także w kulturę”.

„Inwestujemy w kultywowanie naszego dziedzictwa narodowego, które zostało zrealizowane pod egidą wicepremiera Piotra Glińskiego” – powiedziała pełnomocnik ministra edukacji i nauki ds. transformacji cyfrowej.

Według niej Centrum to najtrwalszy z pomników, jaki możemy postawić zarówno nowoczesnym technologiom, nowoczesności, przyszłości, ale także tradycji i kulturze.

Na edukacyjny charakter – zwłaszcza w wychowaniu patriotycznym programu „Laboratoria Przyszłości” oraz Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych – zwrócił uwagę Szymon Giżyński, sekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

„Oferta edukacyjna, którą proponuje jest bardzo oczekiwana, zwłaszcza w mniejszych ośrodkach. Na przykład szkoły rolnicze, których jest w naszym kraju ok. 60, dzięki nowoczesnym technologiom mogą tam podnosić swój poziom. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o wychowanie patriotyczne” – powiedział min. Giżyński.

Warszawska hala CRPK zaprasza chętnych, którzy będą mieli możliwość wzięcia udziału w różnorakich warsztatach, np. związanych z zaawansowanym drukiem 3D, fotografią, wideo, podcastami, a także zajęciami ze zróżnicowanych form kreatywnej ekspresji – od teatru po warsztaty wokalne.

„Obecnie w Hali jest 10 stref. Od przyszłego tygodnia rozpoczynamy pierwsze warsztaty, audiowizualne, tak, by w następnych rozpocząć kolejne projekty związane z podcastami, z amatorskim teatrem oraz wykorzystaniem druku 3D” – zapowiedział Mikołaj Turowski, dyrektor CRPK.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo