Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Prezes Krajowej Izby Kominiarzy wydał komunikat do właścicieli i zarządców budynków w związku z rozpoczęciem sezonu ogrzewczego 2016/2017 (www.izbakominiarzy.pl).
Komunikat został przesłany do jednostek samorządu terytorialnego, Straży Pożarnej i Nadzoru Budowlanego.
W Komunikacie przypomina właścicielom i zarządcom budynków o obowiązkach związanych z bezpiecznym użytkowaniem przewodów kominowych.
Kominy: instalację dymową, spalinową oraz wentylacyjną należy poddawać okresowej kontroli oraz czyszczeniu przez uprawnionego kominiarza. Profesjonalna kontrola kominiarska to nie tylko formalność, lecz główna zasada bezpieczeństwa, zapobiega zaczadzeniom, pożarom, spełniając jeden z podstawowych warunków ubezpieczenia domu.
Ustawa Prawo budowlane stanowi, że właściciel - zarządca budynku jest zobowiązany co najmniej 1 raz w roku zlecić przeprowadzenie kontroli okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) osobie posiadającej odpowiednie uprawnienia - mistrza kominiarskiego.
Regularne usuwanie zanieczyszczeń z przewodów kominowych przez wykwalifikowanego kominiarza zabezpiecza przed powstaniem pożaru sadzy w kominie.
Przepisy przeciwpożarowe nakazują obowiązkowe usuwanie zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych.
W budynkach mieszkalnych obowiązuje minimalna częstotliwość czyszczeń:
- przewody od palenisk opalanych paliwem stałym - co 3 miesiące,
- przewody od palenisk opalanych paliwem gazowym i płynnym - co 6 miesięcy,
- przewody wentylacyjne - 1 raz w roku,
Jak groźne jest zaniedbanie kominów świadczą statystyki. Państwowa Straż Pożarna w roku 2015 odnotowała 11830 pożarów od urządzeń ogrzewczych na paliwa stałe, 182 pożary od urządzeń na paliwa ciekłe i 596 pożarów od urządzeń na paliwa gazowe. Ponadto w sezonie ogrzewczym od 1 września 2015 do 31 marca 2016 Staż Pożarna odnotowała 3878 zdarzeń związanych z tlenkiem węgla, w tym 2229 osób poszkodowanych i 50 ofiar śmiertelnych [źródło: www.kgpsp.gov.pl, dostęp 01.09.20016].
Krajowa Izba Kominiarzy popiera kampanię prewencyjną NIE DLA CZADU prowadzoną od kilku lat przez Państwową Straż Pożarną.
Krajowa Izba Kominiarzy
ul. Grzybowska 87
00-844 Warszawa
www.izbakominiarzy.pl
KONTAKT:
Marcin Ziombski
tel. kom. +48 501 020 383
e-mail: marcin.ziombski@izbakominiarzy.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.09.2016, 11:18 |
Źródło informacji | Krajowa Izba Kominiarzy |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Wybory prezydenckie: kto zdecyduje - my czy hakerzy?
- 14.05.2025, 11:06
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Softserve
-
Image
Algorytmy, talent i sukces - polscy uczniowie wśród najlepszych na Bałtyckiej Olimpiadzie Informatycznej 2025
W dniach 24–29 kwietnia 2025 roku w Toruniu odbyła się XXXI edycja Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej. Polacy – zarówno w oficjalnej, jak i nieoficjalnej części zawodów – zdobyli aż 12 medali, w tym cztery złote. Co warte podkreślenia – każdy z reprezentantów Polski wrócił z Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej z medalem. Oficjalnym zwycięzcą został Michał Wolny z Warszawy, który uzyskał 450 punktów. Lepszy wynik uzyskał jedynie zawodnik z Izraela, który startował poza konkursem.- 13.05.2025, 14:51
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Fundacja Rozwoju Informatyki
-
Image
Mana prezentuje Hotmeal: pierwszy gorący, pikantny i pełnowartościowy posiłek o kosmicznym pochodzeniu
Firma Mana, spółka technologiczna działająca w dziedzinie biotechnologii i zaawansowanego, pełnowartościowego żywienia, wprowadza na rynek swoją najnowszą innowację – Mana Hotmeal. To pierwszy gorący, słony posiłek o wartości 400 kcal, z teksturą w formacie dania w 500 ml kubku, który dostarcza żywienia na poziomie badań kosmicznych, komfortu nowoczesnego stylu życia oraz korzyści przekraczających oczekiwania. Hotmeal kontynuuje ponad dekadę rozwoju produktów Mana i rozszerza jej kultowe portfolio Mark 8 – ósmej generacji receptury opartej na naukowo potwierdzonym żywieniu, zaawansowanych biotechnologiach i zrównoważonym rozwoju.- 13.05.2025, 10:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Mana
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ