Zdrowie i styl życia

Międzynarodowe Towarzystwo Chirurgii Plastycznej i Estetycznej przedstawia statystyki odnośnie zabiegów kosmetycznych wykonywanych na całym świecie

28.07.2014, 13:47aktualizacja: 28.07.2014, 13:47

W 2013 roku przeprowadzono ponad 23 miliony zabiegów kosmetycznych.

NOWY JORK, 28 lipca 2014 r. /PRNewswire/ - Według statystyk przedstawionych dzisiaj przez Międzynarodowe Towarzystwo Chirurgii Plastycznej i Estetycznej (ISAPS), wiodącą instytucję międzynarodową w zakresie chirurgii plastycznej, stowarzyszającą ponad 2700 certyfikowanych członków w 95 krajach, w 2013 roku na całym świecie przeprowadzono ponad 23 miliony chirurgicznych i niechirurgicznych zabiegów kosmetycznych. Po raz pierwszy w historii, Brazylia wyprzedza Stany Zjednoczone pod względem liczby wykonanych zabiegów chirurgicznych, a toksyna botulinowa wychodzi na prowadzenie spośród wszystkich wykonywanych zabiegów.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140725/130376

Aby uzyskać dostęp do pełnej wersji raportu ISAPS oraz komunikatu prasowego, a także zestawienia najważniejszych informacji, proszę kliknąć tutaj.

Jako że ISAPS przygotowuje się obecnie do organizacji 22. edycji dwuletniego kongresu w Rio de Janeiro, który odbędzie się we wrześniu br., te nowe dane staną się przedmiotem dyskusji chirurgów z 75 krajów, którzy przybędą do Brazylii w celu podzielenia się nowymi technikami i w celu omówienia najnowszych informacji z tej nieustannie rozwijającej się dziedziny.

"Od czasu przeprowadzenia naszego ostatniego badania poprawiliśmy naszą strategię gromadzenia danych w oparciu o statystycznie godne zaufania przykłady - powiedział dr Carlos Uebel prezes ISAPS. - Celem tego działania ze strony Stowarzyszenia jest dalsze doskonalenie naszej metodologii badawczej i zwiększenie jej kompleksowości" - dodał Uebel.

Kraje, które w 2013 roku przeprowadziły najwięcej chirurgicznych i niechirurgicznych zabiegów kosmetycznych to:

• Stany Zjednoczone - 3 996 631 - (17%)
  • Brazylia - 2 141 257 - (9,1%)
  • Meksyk - 884 353 - (3,8%)
  • Niemcy - 654 115 - (2,8%)
  • Hiszpania - 447 177 - (1,9%)

Najczęściej wykonywane zabiegi chirurgii estetycznej w 2013 roku to:

• Powiększenie biustu (1 773 584)
  • Liposukcja (1 614 031)
  • Blefaroplastyka (1 379 263)
  • Lipostruktura obejmująca lipofilling oraz lipofilling wzbogacony komórkami macierzystymi (1 053 890)
  • Korekcje nosa (954 423)

Najczęściej wykonywane zabiegi niechirurgiczne w 2013 roku to:

• Toksyna botulinowa (5 145 189)
  • Wypełnienia i materiały wchłanialne (3 089 686)
  • Laserowe usuwanie owłosienia (1 440 252)
  • Nieinwazyjne odmładzanie twarzy (1 307 300)
  • Peeling chemiczny, wygładzanie dwutlenkiem węgla, dermabrazja (773 442)

87,2 proc. wszystkich pacjentów stanowiły kobiety (ponad 20 milionów). Najczęściej wykonywane zabiegi u kobiet w 2013 roku to:

• Powiększanie biustu
  • Liposukcja
  • Blefaroplastyka
  • Lipostruktura
  • Podnoszenie biustu

Natomiast pozostałe 12,8 proc. wszystkich pacjentów stanowili mężczyźni (ponad 3 miliony). Najczęściej wykonywane zabiegi u mężczyzn w 2013 r. to:

• Korekcje nosa
  • Redukcja piersi przy ginekomastii
  • Blefaroplastyka
  • Liposukcja
  • Otoplastyka

Najświeższe statystyki ISAPS wskazują na wzrost popularności kosmetyki estetycznej na całym świecie. Ranking został oparty wyłącznie na krajach, w których otrzymano odpowiednio wysoką liczbę odpowiedzi i reprezentatywnych danych.

ISAPS

Międzynarodowe Towarzystwo Chirurgii Plastycznej i Estetycznej (ISAPS) jest uznawane za wiodącą organizację stowarzyszającą certyfikowanych chirurgów plastycznych. Misja tego podmiotu założonego w 1970 roku składa się z trzech części: kształcenia członków ISAPS w zakresie najnowszych technik chirurgicznych, informowania społeczeństwa oraz promowania bezpieczeństwa pacjenta. Kandydaci na członków towarzystwa podlegają gruntownej selekcji, której celem jest zapewnienie, że przeszli oni wiele szkoleń w zakresie wszystkich chirurgicznych i niechirurgicznych zabiegów estetycznych.

Źródło: The International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS)

Data publikacji 28.07.2014, 13:47
Źródło informacji PR Newswire