Zdrowie i styl życia

Kopacz: wsparcie Amazonek, które niosą pomoc kobietom leczącym raka piersi, jest nieoceniona (komunikat)

27.10.2014, 18:12aktualizacja: 27.10.2014, 18:12

- CIR informuje:

Szefowa rządu odwiedziła województwo warmińsko-mazurskie. Spotkała się z przedstawicielkami klubu "Amazonki" i działaczkami Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Iławie.

„Pomagając innym - pomagasz sobie”

Październik to miesiąc profilaktyki raka piersi. Premier Ewa Kopacz spotkała się w poniedziałek z Amazonkami z Iławy.

Szefowa rządu podkreśliła, że Amazonki są podwójnie dzielne, ponieważ poradziły sobie ze swoją chorobą i dodatkowo niosą swoją wiedzę i doświadczenie innym kobietom, którym często po diagnozie kończy się świat.

„Pomagając innym - pomagasz sobie” to motto Amazonek, które działają w Iławie. Inicjatorką powołania klubu była nieżyjąca już Urszula Rzezińska. Obecnie Stowarzyszeniem kieruje Jadwiga Abramowicz.

Członkinie Stowarzyszenia od 1997 roku angażują się w walkę z rakiem piersi, prowadząc działania podnoszące świadomość społeczną o zagrożeniach wynikających z tej choroby. Oferują pomoc psychologiczną chorym, prowadzą kampanie społeczne i informacyjne, uczą kobiety, jak się samodzielnie badać, organizują Marsze Życia i Nadziei.

Powstaną kluby wolontariatu

Premier Ewa Kopacz zapowiedziała tworzenie klubów wolontariatu w szkołach i przy uniwersytetach trzeciego wieku. Szefowa rządu zaznaczyła, że przy ich tworzeniu będzie chciała wykorzystać m.in. doświadczenie Amazonek.

Jak podkreśliła, należy wykorzystywać bogate doświadczenia innych w niesieniu pomocy ludziom potrzebującym wsparcia. „Jestem za tym, żeby promować taką działalność i będę wspierać organizacje pozarządowe, które działają na rzecz innych” – powiedziała w Iławie. Jak dodała, sama chciałaby zakładać kluby wolontariatu.

„Nie ma nic cenniejszego, jak mieć możliwość porozmawiania z kimś, kto jest dyskretnym, kto umie słuchać i rozumie, jak to jest, kiedy człowiek czuje, że wokół niego zrobiło się pusto" - powiedziała premier Ewa Kopacz.

Profilaktyka raka piersi w Polsce

Szefowa rządu zaapelowała do wszystkich kobiet, by korzystały z bezpłatnych zaproszeń na badania mammograficzne. „Teraz z tych zaproszeń korzysta 47 proc. Pokutuje takie myślenie, że lepiej się nie badać i nie wiedzieć” – mówiła. Jak podkreśliła rak piersi wcześnie wykryty i zdiagnozowany jest uleczalny.

Rak piersi to najczęstsza choroba nowotworowa wśród kobiet. Problemem jest nadal zbyt późne wykrycie choroby. Dlatego warto regularnie wykonywać badania diagnostyczne (mammografię, USG i samobadanie piersi). Rząd w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych finansuje badania profilaktyczne dla kobiet oraz prowadzi program opieki nad rodzinami z wysokim ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe.

Więcej na temat bezpłatnych badań mammograficznych na stronie Ministerstwa Zdrowia.

kom/ kfk/

Data publikacji 27.10.2014, 18:12