Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Na trasie, którą pokrywa średnio 70 cm śniegu, panują dobre warunki dla narciarzy. Położenie w Tatrzańskim Parku Narodowym powoduje, że na Kasprowym Wierchu nie ma systemu do zaśnieżania. Jazda na nartach lub snowboardzie odbywa się tam wyłącznie na naturalnym śniegu.
Odpowiednie opady dają możliwość ubicia śniegu ratrakami i wyrównania trasy w taki sposób, aby można było jeździć na odpowiedniej pokrywie naturalnego śniegu. Rejon Kasprowego Wierchu to miejsce szczególne z uwagi na ścisłą ochronę przyrody - Park Narodowy i obszar Natura 2000, stąd trasy narciarskie usytułowane są na naturalnym podłożu nieprzekształconym, co powoduje, że podłoże to jest bardzo zróżnicowane, od trawiastego poprzez kamieniste do zarośniętego płatami kosodrzewiny. Wszystko to musi zostać przykryte śniegiem, wymaga to dużego wysiłku od ekipy przygotowującej, aby zjazdy były bezpieczne przy stosunkowo niezbyt dużej pokrywie śniegu.
Tej zimy opady w Tatrach były niewielkie, do tego mocny wiatr, który przemieszcza śnieg, wywiewając go z jednych miejsc, w innych robiąc zaspy. Należało to wyrównać i wygładzić. Jak zaznaczają przedstawiciele PKL, trasa została przygotowana dzięki ogromnym nakładom pracy obsługi tras narciarskich.
Trasy na Kasprowym Wierchu dopuszczane są do zjazdów dla narciarzy i snowboardzistów przez przedstawicieli Tatrzańskiego Parku Narodowego, Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego (TOPR) oraz Polskich Kolei Linowych.
Są to najwyżej położone trasy narciarskie w Polsce, jedyne o charakterze alpejskim. Piękne widoki i znakomicie przygotowane trasy przyciągają wszystkich lubiących jazdę na nartach w prawdziwie naturalnych warunkach.
Narciarze mają możliwość zakupu skipassów poprzez sklep online na stronie www.pkl.pl oraz w Biurze Obsługi Klienta przy dolnej stacji KLT Gubałówka, jak również w każdym hotelu i biurze turystycznym na terenie Zakopanego poprzez portal B2B.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 14.01.2015, 12:13 |
Źródło informacji | Polskie Koleje Linowe S.A. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ