Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Rozmowa z prof. Witoldem Płocharskim z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
PAP: Czy regularnie pije Pan soki?
Prof. Witold Płocharski: Tak, należę do osób, które wypijają ok 65 (sześćdziesięciu pięciu) litrów soków rocznie, czyli zdecydowanie powyżej średniej krajowej - litr soku na tydzień to wcale nie przesada. Soki (głównie przecierowe warzywne i owocowo-warzywne) piję najczęściej do obfitego śniadania, bo to doskonały sposób, aby ten posiłek wzbogacić w porcję owocowo-warzywną. Od kiedy wprowadziłem tę zasadę do mojego stylu żywienia, czuję się zdecydowanie lepiej, rzadziej choruję, mam energię.
PAP: Po co pić soki, czy nie wystarczy przestrzegać odpowiedniej diety?
Prof. Witold Płocharski: Ale soki są niezbędnym elementem odpowiedniej, czyli zdrowej i zrównoważonej diety. Są to produkty otrzymywane ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców, bogate w niektóre witaminy i składniki mineralne. Soki mętne, a szczególnie przecierowe są także źródłem błonnika. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać w ciągu dnia minimum 400 g warzyw i owoców, przyjmowanych w co najmniej pięciu porcjach. Niestety nie zawsze mamy czas na przygotowanie jednej z zalecanych porcji warzyw lub owoców lub zwyczajnie nie mamy jak jej zjeść w spokoju. A sok to doskonała forma łatwo przyswajalnego posiłku, bezpieczna i wygodna w każdej sytuacji. Sok to także źródło wody niezbędnej do życia.
PAP: Polacy w porównaniu do innych krajów wciąż zbyt rzadko sięgają po soki, czy cenimy wartości odżywcze soków?
Prof. Witold Płocharski: Od kilku lat spożycie soków stale maleje, więc pozwolę sobie na stwierdzenie, że niestety nie cenimy wartości odżywczych tych produktów. W mojej ocenie wynika to w głównej mierze z niewiedzy. Jak pokazały ostatnie badania przeprowadzone przez Millward Brown na zlecenie Krajowej Unii Producentów Soków, bardzo wiele mitów i nieprawdziwych informacji zakorzenionych jest w głowach Polaków na temat tych produktów. Trudno, aby Polacy cenili wartości odżywcze soków skoro błędnie sądzą, że zawierają one konserwanty, sztuczne barwniki i sztuczne aromaty. Nie jest to prawdą, gdyż dodatku tych składników do soków zabrania unijne i polskie prawo, o czym nie wiedzą polscy konsumenci - prawodawstwo ściśle reguluje zasady produkcji soków. Z przykrością muszę stwierdzić, że niestety media bardzo często powtarzają te mity, zakorzenione w czasach dawnej epoki, ze szkodą dla zdrowia polskiego społeczeństwa. Umieralność w Polsce na choroby układu sercowo-naczyniowego jest jedna z najwyższych w UE i jest przyczyną prawie 43% zgonów Polaków (dane WHO za 2012 r.), a przecież od dawna wiadomo, że choroby układu krwionośnego w wysokim stopniu są dietozależne.
PAP: Co wiemy o sokach?
Prof. Witold Płocharski: Wszystko. Od tego, z czego są wykonane, poprzez proces produkcji, po właściwości odżywcze. Soki zaliczają się do wąskiej grupy naturalnych i zdrowych produktów dostępnych na polskim rynku. Kupując sok konsument może mieć pewność, że znajdują się w nim tylko naturalne składniki, bez sztucznych dodatków. Co więcej w sokach 100% nie będzie nawet dodatku składników mineralnych i witamin, w które, zgodnie z prawem, nie mogą być one wzbogacane. W tego rodzaju sokach mogą być tylko warzywa lub owoce, z których sok został wykonany. Dlatego sok to doskonała forma dostarczenia do organizmu porcji warzyw i owoców. To zdrowy dodatek do śniadania, ale też idealna przekąska w ciągu dnia.
PAP: Co znajduje się w sokach, konserwanty, cukier, barwniki i aromaty?
Prof. Witold Płocharski: Soki owocowe to produkty w pełni naturalne, do których zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie jakichkolwiek sztucznych substancji, z wyjątkiem witamin i składników mineralnych, ale takie soki nie mogą już być nazywane sokami 100%. Jeżeli produkt zawiera sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty to nie jest to sok i nie może tak się nazywać. Nazwa „Sok” na opakowaniu wskazuje i gwarantuje, że w produkcie nie ma tych składników. Do soków owocowych oraz pomidorowych zabronione jest również dodawanie cukru. Soki te mają taką samą liczbę kalorii jak warzywa lub owoce, z których zostały wykonane. Mitem jest funkcjonująca powszechnie opinia, że soki to produkty kaloryczne. 100 ml soku pomarańczowego będzie miało podobną kaloryczność, jak 100 g pomarańczy, czyli ok. 45 kcal. To naprawdę niedużo w stosunku do większości spożywanych powszechnie produktów spożywczych. Niewielkie ilości cukru i przypraw (w tym soli) mogą być dodawane tylko do soków warzywnych i owocowo-warzywnych. Tak jak gotowane warzywa wymagają doprawienia, tak samo sok warzywny wymaga doprawienia. Inaczej byłby niesmaczny. Na rynku są dostępne zarówno soki warzywne i warzywno-owocowe o niskiej (te powinny być preferowane przez konsumentów) jak i wysokiej zawartości soli. Należy pamiętać o zaleceniach dietetyków dotyczących ograniczenia spożycia soli do maksimum 6 g soli dziennie.
Niestety fakt rozwiązań ustawodawczych dotyczących soków jest często negowany lub zupełnie nieznany opinii publicznej. Chciałbym zaznaczyć, że wszelkie kontrole soków dostępnych na polskim rynku (w tym kontrole prowadzone w ramach Unii Europejskiej) wykazały, że producenci bardzo ściśle przestrzegają prawa i w Polsce praktycznie nie zdarza się, aby sok był fałszowany. Jest to ewenement w skali całej Unii Europejskiej - w tym zakresie Polska jest liderem, a inne kraje muszą nas gonić. Pod względem jakości branża sokownicza powinna służyć za przykład dla producentów z innych branż.
PAP: Czy każdy dzień należy zaczynać od szklanki soku?
Prof. Witold Płocharski: Takie są zalecenia autorytetów w dziedzinie odżywiania. Szklanka soku do śniadania to wygodna forma dostarczenia porcji warzyw lub owoców do posiłku, na przygotowanie którego zwykle nie ma dużo czasu. Niestety polskie śniadanie to zazwyczaj kanapka z wędliną lub serem. Bardzo mało warzyw lub owoców. Dlatego szklanka soku jest bardzo wskazana przy tym posiłku.
PAP: Ile należy wypijać soków dziennie?
Prof. Witold Płocharski: Należy pamiętać, że sok jest formą bądź elementem posiłku. To jedna z form warzyw lub owoców. Zaleca się spożycie jednej szklanki soku dziennie, ale tak naprawdę wszystko zależy od stylu życia i jakości posiłków. Im mniej mamy czasu na przygotowanie posiłków z warzywami lub owocami, tym więcej soków powinno się spożywać. Zdecydowanie lepiej wypić szklankę soku, jako przekąskę w ciągu dnia, niż zjeść baton. Obowiązuje zasada, że szklankę soku traktujemy jako jedną z porcji warzyw lub owoców.
PAP: Jakie wybierać soki, jakie są ich rodzaje i jakie mają wartości odżywcze?
Prof. Witold Płocharski: Soki nie są jednorodną kategorią produktów. Mamy do dyspozycji zarówno soki klarowne jak i mętne. Zależnie od rodzaju jedne są bogatsze w witaminę C (np. soki pomarańczowe), inne w karotenoidy (soki warzywne), ale wszystkie soki zawierają sole mineralne, mikro i makroelementy i są bogate w antyoksydanty. Soki naturalnie mętne i przecierowe będą też zawierały błonnik. Nie ma znaczenia, czy wybierzemy sok jednodniowy, czy sięgniemy po ten pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia. Jeden i drugi jest produktem naturalnym o zbliżonych wartościach odżywczych. Natomiast w przypadku soku jednodniowego należy upewnić się, że przez cały czas był przechowywany w warunkach chłodniczych i nie jest przekroczony okres przydatności do spożycia. W innym wypadku w soku takim namnażają się drobnoustroje. Dlatego szczególnie dzieciom zaleca się jednak podawanie soku pasteryzowanego. Ten, jeżeli nie był wcześniej otwarty, zawsze będzie bezpieczny, niezależnie od tego czy jest zapakowany w kartonie czy w butelce.
PAP: Czy wartościowe są jedynie soki 100%?
Prof. Witold Płocharski: Nie. Wszystkie soki są wartościowe i wszystkie są w pełni naturalne. W sokach nigdy nie znajdziemy konserwantów i innych sztucznych dodatków.
PAP: Na co warto zwracać uwagę przy wyborze soków?
Prof. Witold Płocharski: W przypadku produktów w kartonie lub butelce z dłuższym terminem przydatności do spożycia konieczne jest sprawdzenie, czy na opakowaniu napisane jest sok. Jeżeli tak to mamy pewność, że jest to jest to produkt w pełni naturalny, zdrowy i bezpieczny.
W przypadku soków świeżo wyciskanych koniecznie upewnijmy się, czy urządzenie i ogólne warunki ich wykonania, są higieniczne. Brudna wyciskarka do soków lub brudny nóż, to niebezpieczna sytuacja. Owoce i warzywa również powinny być bardzo starannie umyte. Należy też pamiętać, że takie soki powinno się bezwzględnie wypijać zaraz po ich przygotowaniu.
PAP: Jakie błędy popełniamy przy wyborze soków, jakie są wokół nich mity?
Prof. Witold Płocharski: Polacy, niestety też dziennikarze, bardzo często mylą soki z innymi kategoriami produktów do picia. I niech nie zwiedzie nas informacja na opakowaniu produktu stojącego obok, że „nie zawiera konserwantów”. W napojach zgodnie z prawem mogą być zarówno konserwanty, sztuczne barwniki jak i inne substancje dodatkowe, a np. produkt zawierający jedynie sztuczne aromaty też może nazywać się napojem. Sok, który zgodnie z prawem nie może zawierać konserwantów, nie może zawierać informacji na ten temat na opakowaniu - prawo Unii Europejskiej jest bardzo restrykcyjne, jeśli chodzi o produkcję soków. Napis na opakowaniu sok bardzo mocno definiuje produkt i jego jakość.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.06.2015, 16:08 |
Źródło informacji | Centrum Prasowe PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Prof. Jacek Sierak z SGH: miasta nie wiedzą, jakich usług zdrowotnych będą potrzebować w przyszłości PAP
Władze miast powiatowych mają ograniczoną wiedzę, jeśli chodzi o to, jakie usługo zdrowotne będą u nich realizowane w przyszłości - wskazuje prof. Jacek Sierak, kierownik Katedry Ekonomiki i Finansów Samorządu Terytorialnego Szkoły Głównej Handlowej. „Są to inwestycje bezpośrednio miejskie, jak i innych podmiotów. W ostatnich latach duże miasta funkcjonowały w warunkach bardzo dużej niepewności finansowej. Trudno jest też zidentyfikować prawdziwą liczbę mieszkańców tych miast” - mówi ekspert.- 22.11.2024, 15:32
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Projekt Baltica 2 przechodzi z fazy przygotowania inwestycji do realizacji PAP
„Trwają przygotowania lądowej części projektu. Rok 2027 to etap instalacji morskich turbin wiatrowych i oddanie całego przedsięwzięcia do eksploatacji. A późnej kilkadziesiąt lat efektywnej produkcji zielonej energii dla polskich odbiorców” – mówił Bartosz Fedurek, prezes zarządu PGE Baltica, podczas konferencji Offshore Wind Poland 2024. Baltica 2 jest wspólnym projektem PGE i Ørsted.- 22.11.2024, 14:04
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Kraj kontrastów. Kazachstan stawia na rozwój turystyki i zaprasza do odwiedzin
Od kosmopolitycznej stolicy Astany przez spokojny region Ałmaty z malowniczymi górami, rwącymi rzekami i krystalicznie czystymi jeziorami po mistyczne pustynie Mangystau oraz starożytne miasta Jedwabnego Szlaku - Kazachstan ma wiele do zaoferowania. I doskonale zdaje sobie z tego sprawę.- 22.11.2024, 13:16
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Ambasada Kazachstanu