MSP: rząd popiera lokalną unię rynków kapitałowych (komunikat)

23.06.2015, 20:20aktualizacja: 23.06.2015, 20:20

- MSP informuje:

Szanse i zagrożenia dla polskiego rynku kapitałowego były tematem dyskusji ekspertów z udziałem Wojciecha Kowalczyka, sekretarza stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa, o Unii Rynków Kapitałowych, w ramach okrągłego stołu na Europejskim Kongresie Finansowym w Sopocie.

- Rząd kierunkowo popiera stworzenie unii rynków kapitałowych. Chcemy, by ten rynek się rozwijał, ale w taki sposób, by nie spowodowało to odpływu kapitału. Rynki kapitałowe w poszczególnych krajach Europy są na różnym poziomie rozwoju, dlatego nie zgadzamy się na unię, rozumianą jako centralizację rynku. Jesteśmy za zasadą proporcjonalności poziomu regulacji do rozwoju danego rynku oraz za unią rynków lokalnych – powiedział Wojciech Kowalczyk.

Wiceminister Skarbu Państwa zwrócił uwagę, że cel stworzenia wspólnego rynku kapitałowego, nie odpowiada sytuacji Polski.

- Pomysł Komisji Europejskiej to odpowiedź na kryzys finansowy z 2008 r. i ograniczenie bankowego finansowania dla tamtejszych przedsiębiorstw. Polskie przedsiębiorstwa nie doświadczyły silnego wstrzymania finansowania. Polskie banki mają inny poziom zalewarowania i są inaczej zorganizowane, niż banki na Zachodzie, dzięki czemu nasz system tak łatwo przeszedł przez kryzys. Skutkiem kryzysu była inflacja nowych regulacji europejskich, które w pewnej części nie zadziałały. To także argument przeciwko centralizacji, a za unią rynków lokalnych – powiedział Wojciech Kowalczyk.

Stworzenie jednolitego rynku kapitałowego w Europie to jeden z dziesięciu priorytetów Jean Claude’a-Junckera, przewodniczącego Komisji Europejskiej. Prace nad nim ruszyły w lutym 2015 r. Pomysł jest po pierwszym etapie konsultacji, Komisja zebrała komentarze od około 700 instytucji związanych z rynkiem kapitałowym. Efekt ich prac jest przedmiot dyskusji i analiz, w których aktywny udział bierze Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie.

Według planów Komisji Europejskiej, ujednolicenie rynków kapitałowych to projekt o przełomowym znaczeniu dla UE, który pozwoli uwolnić środki finansowe dla europejskich przedsiębiorstw i pobudzić wzrost w państwach członkowskich.

Unia rynków kapitałowych ma na celu zniesienie barier, które blokują inwestycje transgraniczne w Unii Europejskiej i utrudniają przedsiębiorstwom dostęp do finansowania. Pomysł ma na celu uniezależnienie przedsiębiorców od finansowania bankowego, usunięcie przeszkód, które uniemożliwiają podmiotom potrzebującym środków finansowych dotarcie do inwestorów i zwiększenie wydajności współpracy między przedsiębiorcami, a funduszami inwestycyjnymi.

kom/ azb/

Data publikacji 23.06.2015, 20:20