Zdrowie i styl życia

W MSZ o bezpieczeństwie zagranicznych wyjazdów (komunikat)

14.07.2015, 17:48aktualizacja: 14.07.2015, 17:48

- MSZ informuje:

Ostatnie wydarzenia w Tunezji oraz ich wpływ na bezpieczeństwo turystów były głównymi tematami rozmowy podsekretarz stanu Katarzyny Kacperczyk z Abdellatifem Hamemem, Dyrektorem Generalnym Tunezyjskiego Urzędu ds. Turystyki, 14 lipca w siedzibie MSZ.

W spotkaniu wzięli również udział ambasador Tunezji Slim Ben Jaâfar, Dyrektor Tunezyjskiego Urzędu ds. Turystyki w Warszawie Ahmed Meddeb oraz Przewodniczący Tunezyjskiej Federacji Biur Podróży Mohamed Ali Toumi. W trakcie wtorkowej rozmowy wiceszefowa polskiej dyplomacji podkreśliła konieczność zapewnienia bezpieczeństwa kurortów i infrastruktury transportowej wykorzystywanej przez ruch turystyczny. Dyrektor Abdellatif Hamem poinformował o podejmowanych przez rząd tunezyjski działaniach na rzecz przywrócenia bezpieczeństwa w tym kraju.

Dyskusja poświęcona była także procesowi reform zapoczątkowanych przez tunezyjskie władze. - Polska wspiera Tunezję w procesie przemian, którym początek dała jaśminowa rewolucja, dzieląc się doświadczeniami własnej transformacji. Jesteśmy solidarni z Tunezyjczykami w ich walce z terrorystycznym zagrożeniem, którego ofiarami byli także Polacy – podkreśliła wiceminister Katarzyna Kacperczyk.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych mając na uwadze potencjalny wzrost aktywności grup terrorystycznych w Tunezji i zagrożenia zamachami kierowanymi również przeciwko turystom ponowiło zalecenie do polskich turystów o rozważenie sytuacji bezpieczeństwa i rezygnację z podróży, a osobom już przebywającym w Tunezji bieżące monitorowanie sytuacji, jak również bezwzględne stosowanie się do zaleceń sił porządkowych i przedstawicieli biur podróży. Zalecamy również zgłoszenia zagranicznego pobytu w systemie Odyseusz.

kom/ kfk/

Data publikacji 14.07.2015, 17:48