Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Waszczykowski z wizytą w Pradze (komunikat)

11.01.2016, 21:35aktualizacja: 11.01.2016, 21:35

- MSZ informuje:

O stanie stosunków dwustronnych, rozwoju współpracy regionalnej oraz aktualnej sytuacji bezpieczeństwa w Europie rozmawiali ministrowie spraw zagranicznych Polski i Czech w Pradze.

Podczas polsko-czeskich konsultacji 11 stycznia ministrowie Witold Waszczykowski i Lubomír Zaorálek podsumowali stan stosunków dwustronnych oraz współpracy regionalnej – w tym szczególnie w ramach Grupy Wyszehradzkiej.

Tematami rozmów były także najważniejsze zagadnienia bieżącej agendy międzynarodowej i europejskiej, aktualna sytuacja bezpieczeństwa w Europie, przygotowania do Szczytu NATO w Warszawie i problematyka migracji w Europie.

Minister Waszczykowski podkreślił, że relacje z Czechami mają dla Polski szczególne znaczenie. -Wiele spraw nas łączy i mamy wspólne poglądy na rozwiązywanie różnych problemów. Cieszy mnie to, że jako sąsiedzi mamy wspólne poglądy na obecne zagrożenia regionu oraz sposoby reagowania na te zagrożenia. Mamy nadzieję, że wiele z tych problemów będzie rozwiązanych na Szczycie NATO w Warszawie- zaznaczył szef polskiej dyplomacji. -Republika Czeska jest dla nas ważnym partnerem w regionie, bliskim partnerem politycznym i handlowym, dobrze rozwijają się stosunki ekonomiczne, odnotowujemy stały wzrost handlu oraz inwestycji, Czesi, są drugim - po Niemczech - najważniejszym partnerem gospodarczym- mówił minister Waszczykowski.

W kontekście przejęcia przez Polskę w lipcu 2016 roku przewodnictwa w Grupie Wyszehradzkiej (V4) minister Waszczykowski zapewnił, że Polsce zależy na utrzymaniu dynamiki współpracy wyszehradzkiej. -Polska będzie kontynuowała priorytety aktualnego, czeskiego przewodnictwa w V4, szczególnie w wymiarze unijnym, co jest istotne dla zapewnienia skuteczności występowania V4 w interesie szerzej rozumianego regionu. Chcemy, aby to nasze spojrzenie polskie i czeskie było także wspólnym spojrzeniem V4 i całego regionu aż po Bałkany- podkreślił szef MSZ. Minister Waszczykowski wskazał również na konieczność współpracy w projektach infrastrukturalnych. -W naszym interesie jest to, by Polska i Czechy były częścią korytarza Północ-Południe. Chcemy być aktywni zarówno w Unii Europejskiej i NATO. Nasz region musi być częścią wielkiego projektu UE i NATO- podkreślił.

Minister Zaorálek zwrócił również uwagę na wspólnotę historii oraz znakomitą współpracę Polski i Czech w Grupie Wyszehradzkiej, a także wspólnotę interesów na forum NATO i Unii Europejskiej. Zadeklarował także poparcie dla przygotowań Szczytu NATO w Warszawie.

Minister spraw zagranicznych Czech wyraził nadzieję, iż obchody 25-lecia Grupy Wyszehradzkiej, których organizację czeskie przewodnictwo zaplanowało w Pradze w lutym 2016 roku, będą dobrą okazją dla promocji wspólnych osiągnięć V4, jak również refleksji nad rolą V4 w kontekście przyszłości Europy. Mówiąc z kolei o sytuacji wewnętrznej w Polsce, czeski minister zaznaczył, że nie widzi żadnych zagrożeń dla demokracji w naszym kraju, skoro przewodnictwo ważnych komisji w polskim parlamencie obejmują przedstawiciele opozycji.

Omawiając aktualną agendę unijną, szczególnie w kontekście kryzysu migracyjnego, ministrowie podkreślili zgodnie konieczność efektywnej kontroli granic zewnętrznych Unii Europejskiej. Minister Waszczykowski podkreślił, że region Europy Środkowej jest obecnie oazą stabilności w Europie. Inaczej niż wcześniej w historii, zagrożenia dla bezpieczeństwa i stabilności pochodzą spoza regionu. Jak zaznaczył szef MSZ region Europy Środkowo-Wschodniej jest absolutnym priorytetem polskiej polityki zagranicznej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ale/

Data publikacji 11.01.2016, 21:35