Zdrowie i styl życia

25.02.2016, 09:52aktualizacja: 25.02.2016, 09:52

<ul>
<li>W Polsce odnotowano najwyższy poziom odczuwania bólu, spośród przebadanych krajów europejskich. Aż 93% badanych Polaków cierpi z powodu bólu, jednak tylko 36% z nich mówi o tym głośno</li>
<li>72% aktywnych zawodowo polskich respondentów twierdzi, że ból przeszkadza im w skoncentrowaniu się na wykonywanej pracy, a ponad połowa nie może poprawnie wykonać powierzonych im zadań</li>
<li>Wnioski płynące z badania rzucają nowe światło na to, jak ból obniża jakość życia</li>
</ul>

WARSZAWA, Polska, 25 lutego 2016 /PRNewswire/ - Pierwsze globalne badanie dotyczące bólu ciała wskazuje, że bólu doświadcza aż 93% badanych Polaków, z czego blisko dwie trzecie odczuwa dolegliwości przynajmniej raz w tygodniu [63%]. Nie wspominają oni jednak o złym samopoczuciu - jedynie 36% badanych przyznaje się do mówienia o swoich problemach.

Aby wyświetlić wersję multimedialną wiadomość, kliknij: http://www.multivu.com/players/pl/7542151-survey-uk-tops-the-body-pain-charts

Wyniki pochodzą z badania Global Pain Index (GPI), w ramach którego przeprowadzono rozmowy z 7000 osób, które ukończyły 18 lat i mieszkają w 14 krajach na czterech kontynentach.

Ból ciała ma negatywny wpływ na codzienne życie przebadanych Polaków, z powodu dolegliwości, które znacznie obniżają jakość ich funkcjonowania (73%) zarówno w sferze fizycznej oraz emocjonalnej.

Dwie trzecie (67%) badanych będących rodzicami wierzy, że lepiej wykonywaliby swoje obowiązki, gdyby nie odczuwali bólu. Ból poważnie utrudnia badanym Polakom również wykonywanie domowych obowiązków (82%).

Konsekwencje bólu wykraczają poza aspekty życia rodzinnego. Ból ciała odbija się też na życiu zawodowym przebadanych Polaków (86%) i jest on nie tylko przyczyną ich nieobecności w pracy, ale również wpływa na ich produktywność i wydajność.

W celu zdobycia dodatkowych informacji, w tym szczegółów na temat tego, jak ból wpływa na poszczególne dziedziny naszego życia, prosimy o kontakt z:

Kinga Łobzowska-Błachnio

Senior Account Manager

Edelman Polska

tel. +48-605-399-140

e-mail: kinga.lobzowska@edelman.com

Aleksandra Błaszczyk

Junior Account Executive

Edelman Polska

tel. +48-510-359-081

e-mail: aleksandra.blaszczyk@edelman.com

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160224/337173LOGO)