Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tym razem pacjenci nie apelują o dostęp do nowych i drogich terapii, ale o leki o już uznanej renomie i skuteczności, ale w nowej, wygodnej formie podania. Podanie podskórne oznacza krótszy czas spędzany w szpitalu, mniejszy stres, większy komfort leczenia, bo terapię można kontynuować w warunkach ambulatoryjnych, a nawet domowych, ale tym co najważniejsze, jest możliwość powrotu do normalności. Dla wielu, zwłaszcza młodych pacjentów, integralnym elementem tej normalności jest praca zawodowa.
Sytuacja osób przewlekle chorych, które chcą pozostać czynne na rynku pracy, to problem w małym stopniu uświadamiany przez ogół społeczeństwa, ale dostrzegany zarówno przez lekarzy, jak i ekonomistów. Choroby przewlekłe dotykają coraz częściej osób młodych, często w rozkwicie ich kariery zawodowej. Choroba oznacza dla nich załamanie planów życiowych. Lekarze często powtarzają: pracujący pacjent, to zdrowszy pacjent. Praca motywuje do lepszego radzenia sobie chorobą, stając się elementem skutecznej terapii.
Chorych przewlekle będzie systematycznie przybywać. To efekt postępu, jaki dokonuje się w medycynie. Jesteśmy wszyscy jego beneficjentami, ale jednocześnie pociąga to za sobą konieczność spojrzenia na koszty ponoszone na ochronę zdrowia i leczenie w szerszej perspektywie: nie tyle wydatków, co inwestycji. To także wyzwanie, z jakim będzie musiało się zmierzyć środowisko pracodawców. Stworzenie rynku pracy, otwartego na zróżnicowane potrzeby i możliwości pracowników, wśród których przybywać będzie osób chorych przewlekle, będzie wymagało przemyślanej i dobrze skoordynowanej pracy.
Kampania "Choroba? Pracuję z nią!" to inicjatywa pięciu aktywnie działających organizacji pacjentów: Federacji Stowarzyszeń "Amazonki", Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Młodych z Zapalnymi Chorobami Tkanki Łącznej "3majmy się Razem", Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Chłoniaki "Przebiśnieg', Fundacji Rack’n’roll - Wygrajmy Życie, Fundacji OnkoCafe - Razem Lepiej, które w roli współorganizatora wspierają Pracodawcy RP.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.06.2016, 12:11 |
Źródło informacji | BE Communications |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ