Opolskie: demonstracja podczas półmetka budowy Elektrowni Opole

14.07.2016, 16:50aktualizacja: 14.07.2016, 16:50

Liczna demonstracja mieszkańców podopolskich gmin sprzeciwiających się poszerzeniu granic administracyjnych Opola towarzyszyła czwartkowej uroczystości półmetka budowy nowych bloków energetycznych nr 5 i 6 Elektrowni Opole.

Na organizowaną przez PGE uroczystość przybyli m.in. wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki, wojewoda opolski Adrian Czubak, a także przedstawiciele zarządów spółek PGE Polska Grupa Energetyczna i PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna. Wiceminister Jaki podkreślał znaczenie inwestycji dla regionu opolskiego, ale też dla bezpieczeństwa energetycznego Polski.

Od rana wzdłuż dróg prowadzących do Elektrowni Opole - mimo ulewnego deszczu - ustawiali się mieszkańcy podopolskich gmin i sołectw sprzeciwiający się przyłączeniu ich miejscowości do stolicy województwa. Mieli ze sobą transparenty, m.in. „Nie dla rozdzielenia naszej gminy”, „Wybieramy wieś”. W pobliżu zakładu płonęły też opony.

Po rozpoczęciu oficjalnych obchodów, grupa demonstrujących zbliżyła się do namiotu, w którym zorganizowano uroczystość, głośnymi okrzykami i wyciem syren przygłuszając oficjalne przemówienia. Demonstrujący wzywali m.in. do wyjścia i rozmowy wojewodę opolskiego. Uroczystości, mimo gwizdów i okrzyków, nie przerwano.

Powiększenie Opola to pomysł prezydenta tego miasta Arkadiusza Wiśniewskiego, który późną jesienią ub. roku zaproponował włączenie w jego granice tereny części sołectw z podopolskich gmin: Dąbrowy, Dobrzenia Wielkiego, Komprachcic, Prószkowa i Turawy. Dzięki temu Opole zyskałoby blisko 9,5 tys. mieszkańców (dziś liczy ok. 119 tys.) i ponad 5 tys. ha. Zdaniem prezydenta dałoby to miastu możliwość rozwoju. (PAP)

mab/ mtb/ pz/

Data publikacji 14.07.2016, 16:50