Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Badanie zostało przeprowadzone metodą QDA (Ilościowa Ocena Sensoryczna). W jego trakcie oceniono wygląd, zapach i smak produktów. Test odbył się w laboratorium analizy sensorycznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
W pierwszym etapie badania grono specjalistów wytypowało 19 atrybutów za pomocą których można ocenić smak, zapach i wygląd łososia. Następnie 10 wykwalifikowanych testerów próbowało każdego produktu oraz oceniało go za pomocą atrybutów. Do oceny użyto skali o szerokości 11 cm.
Lisner zwycięzcą testu, 2 i 3 miejsce dla Superfish i Lidla
W naszym badaniu najlepiej oceniony został łosoś wędzony marki Lisner. Produkt ten wyróżniał się spośród badanych najjaśniejszą barwą, najniższą "ostrością" zapachu oraz najsłabiej wyczuwalną nutą "rybną" w smaku. Konsystencja tego produktu uzyskała wyższą niż średnia ocenę sprężystości i niższą mazistości.
Drugim i trzecim najwyżej ocenionym produktem były łosoś wędzony Superfish i norweski łosoś wędzony OceanSea z sieci Lidl. Oba produkty miały bardzo podobny poziom wyczuwalności smaku słonego i kwaśnego, a różniły się nieznacznie poziomem wyczuwalności smaków łososiowego i rybnego.
Czwarty najwyżej oceniony łosoś, to produkt Marinero z sieci Biedronka. Dalsze miejsca zajęły Almar, Suempol, Tesco i Auchan. Dwa z czterech najlepiej ocenionych produktów to łososie z dyskontów (Lidl i Biedronka), co świadczy o wysokiej jakości tych produktów, w porównaniu do regularnych marek.
Polski Instytut Badań Jakości jest częścią niemieckiej Consumer Guidance Group, która przeprowadza testy usług i produktów łącząc najlepsze praktyki z biznesu i nauki.
Więcej informacji na stronie: http://www.badaniajakosci.pl/tests/losos-wedzony2017/
Szczegółowe wyniki badania dostępne są w cenie 4950 PLN
KONTAKT:
PIBJA - Polski Instytut Badań Jakości Sp. z o.o.
Paweł Torla - kierownik projektu
ul. Wierzbowa 9/11
00-094 Warszawa
www.badaniajakosci.pl
tel. +48 22 382 16 80
e-mail: pawel.torla@pibja.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 18.01.2017, 16:16 |
| Źródło informacji | Polski Instytut Badań Jakości |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Polskie Linie Lotnicze LOT ogłosiły nabór do 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę Dyplomową
- 16.12.2025, 16:44
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PLL LOT
-
Image
W Polsce powstają kosmiczne technologie dzięki wsparciu Funduszy Europejskich PAP
Przełomowa technologia, która powstaje w podwarszawskim Ożarowie, wykorzystywana jest w badaniu kosmosu. Dzięki wsparciu Funduszy Europejskich firma VIGO Photonics S.A. nie musi szukać zagranicznych inwestorów, co pozwala jej zachować cenne know-how w kraju.- 16.12.2025, 16:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Fundacja rodzinna jest dużo bardziej elastyczna niż testament PAP
Polscy przedsiębiorcy prowadzą biznesy 30, 40 albo 50 lat, czyli są w wieku, kiedy trzeba majątek przekazać albo zacząć o tym myśleć. Fundacja rodzinna pozwala precyzyjnie zapisać, co robimy z majątkiem, komu go przekazujemy i na jakich zasadach. Jest dużo bardziej elastyczna niż testament - mówił Jakub Organ, radca prawny i kanclerz z Kancelarii EY Law podczas kongresu Polska Moc Biznesu.- 16.12.2025, 15:31
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ