EMIS & Arachnys wprowadzają na polski rynek nowe rozwiązanie, które usprawni procesy compliance

09.02.2017, 10:17aktualizacja: 09.02.2017, 10:17

Nowy produkt pomoże w wykrywaniu przypadków prania pieniędzy oraz finansowania terroryzmu.

Londyn, Wielka Brytania: EMIS, wiodący dostawca danych biznesowych, oraz Arachnys, innowacyjna firma technologiczna, połączyły siły i stworzyły wyjątkowy produkt przeznaczony dla operujących w Polsce banków i korporacji, w szczególności ich działów compliance oraz due diligence. EMIS to znana w Polsce, platforma z danymi i informacjami o spółkach i różnych dziedzinach gospodarki. Arachnys to rozpoznawana na rynku spółka technologiczna przyspieszająca procesy compliance dla największych instytucji finansowych. Połączenie danych i treści EMIS z technologią Arachnys - "EMIS Compliance" - to szansa na zmiany w czasochłonnych i żmudnych procedurach, z którymi borykają się analitycy przeprowadzający procesy compliance.

"Od ponad 20 lat wspieramy polskie instytucje w zakresie analiz, a także w procesach compliance i badaniach ryzyka. Nasze partnerstwo z Arachnys pozwala nam dojść do sedna problemów, przed którymi stoją zespoły przeprowadzające procesy compliance, a więc wydajność, spójność i przejrzystość. Cieszymy się, że możemy wprowadzić 'EMIS Compliance' na polski rynek, na którym to EMIS rozpoczął swoją działalność" - powiedział Guy Dunn, prezes EMIS.

"Rozwiązanie D3 firmy Arachnys już teraz pomaga dużym, globalnym bankom zaoszczędzić czas oraz pieniądze podczas procesów compliance, jednocześnie pozytywnie wpływając na solidność procesu. Jesteśmy podekscytowani faktem, że nasze partnerstwo ze spółką EMIS pozwoli polskim instytucjom stworzyć zautomatyzowane i weryfikowalne procesy compliance w oparciu o dane, które już są im znane, których używają, i którym ufają" - powiedział David Buxton, prezes spółki Arachnys.

Przeciętnie analitycy przeprowadzając procesy compliance poświęcają 80% czasu pracy na zbieranie danych i poświadczanie ich wiarygodności. Zaledwie 20% czasu poświęcane jest na faktyczną analizę ryzyka, czyli na to, co naprawdę jest esencją pracy. "EMIS Compliance" powiela i automatyzuje większość pracochłonnych zadań należących do analityka przy przeprowadzaniu analiz KYC AML oraz EDD, przyspieszają te procesy i umożliwiając poświęcenie większej ilości czasu na głębszą analizę danych. Dodatkowo, wymogi regulacyjne są szczególnie uciążliwe w tej kwestii i bankom grożą olbrzymie kary jeśli due diligence nie zostało przeprowadzone w sposób należyty i według najwyższych standardów. Automatyzując i standaryzując znaczną cześć procesu dochodzeniowego, "EMIS Compliance" pozwala:

- analitykom spędzić więcej czasu na analizę niż zbieranie i weryfikowanie danych,

- szefom działów compliance na monitorowanie produktywności ich zespołu oraz efektywne zarządzanie nimi,

- organizacjom spać spokojnie wiedząc, że procesy compliance przebiegają według właściwych reguł.

EMIS

EMIS jest wiodącym globalnym dostawcą danych dotyczących przedsiębiorstw, sektorów oraz analizy krajów należących do tzw. rynków wschodzących. EMIS jest częścią Euromoney Institutional Investor plc, spółki z listy FTSE 250. EMIS zatrudnia blisko 300 osób w 13 krajach na całym świecie i dostarcza dane do około 2 tys. klientów. Spółka powstała w 1994 r. Strona www.emis.com

Arachnys

Arachnys jest znaną spółką technologiczną specjalizującą się w tworzeniu zautomatyzowanych rozwiązań IT usprawniających pracę przeznaczonych dla banków inwestycyjnych, międzynarodowych korporacji prawniczych, mediów oraz organizacji pozarządowych. Rozwiązania te pomagają w procesie oceny ryzyka biznesowego w jakimkolwiek państwie na świecie. Założona w 2011 r., spółka Arachnys obecna jest w każdym ważniejszym centrum finansowym na świecie.

Strona www: arachnys.com

KONTAKT: