Zdrowie i styl życia

MSiT: inauguracja Rządowego Programu KLUB za nami! (komunikat)

16.03.2017, 17:26aktualizacja: 16.03.2017, 17:26

- MSiT informuje:

Rusza II edycja Rządowego Programu „KLUB”!

Od dziś kluby sportowe mogą składać wnioski o dofinansowanie w ramach Programu „KLUB”. W tym roku na ten cel Ministerstwo Sportu i Turystyki przeznaczyło rekordową kwotę 30 mln zł. Pozwoli to na dofinansowanie blisko 3 tys. klubów w całej Polsce!

Z tej okazji w Centrum Rekreacyjno-Sportowym Bielany w Warszawie odbyła się uroczysta inauguracja II edycji Programu z udziałem Pani Premier RP Beaty Szydło, Ministra Sportu i Turystyki Witolda Bańki oraz Wiceprezesa PGNiG Radosława Bartosika. W wydarzeniu uczestniczyli także ambasadorzy Programu „KLUB” – wieloletni reprezentanci Polski w piłce ręcznej oraz zawodnicy Vive Tauronu Kielce Sławomir Szmal i Karol Bielecki.

Rząd Prawa i Sprawiedliwości zauważa potrzeby małych i średnich klubów sportowych. Wiemy, że to właśnie w nich zaczyna się przygoda ze sportem młodych Polaków, którzy wyrastają na przyszłych mistrzów sportu. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie zawsze są tam dobre warunki do rozwoju. Dlatego powstał Program „KLUB”. Dzięki tej inicjatywie wsparcie trafia tam, gdzie jest najbardziej potrzebne – uważa Premier Beata Szydło.

Program „KLUB” to bezpośrednie wsparcie lokalnych środowisk sportowych, wzmocnienie funkcjonowania klubów sportowych – centrów aktywności fizycznej oraz miejsc identyfikacji i kształcenia talentów sportowych. Dofinansowanie może pozyskać każdy klub sportowy działający przez co najmniej 3 lata w formie stowarzyszenia i prowadzący szkolenie sportowe, które skierowane jest do dzieci i młodzieży do 18. roku życia. Kwota dofinansowania wynosi 10 tys. zł dla klubów jednosekcyjnych i 15 tys. zł dla wielosekcyjnych.

Program „KLUB” to innowacyjny model wsparcia klubów sportowych. Kontynuujemy projekt, który w ubiegłym roku cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Liczę na to, że w tym roku będzie ono jeszcze większe. Z doświadczenia wiemy, że potrzeby są ogromne. Dlatego zachęcam kluby, aby składały aplikacje – powiedział podczas inauguracji tegorocznej edycji Programu „KLUB” Minister Sportu i Turystyki Witold Bańka.

Pierwsza edycja Programu ruszyła w 2016 roku. Na jego realizację przeznaczono kwotę 24 mln zł. Pozwoliło to wesprzeć 2142 kluby sportowe ze wszystkich województw. Dzięki środkom finansowym z Ministerstwa Sportu i Turystyki dofinansowano pracę 5 tys. szkoleniowców, którzy prowadzili zajęcia sportowe dla 130 tys. dzieci i młodzieży.

Nasza spółka od lat wspiera działania mające na celu profesjonalizację polskiego sportu, dlatego z ogromnym entuzjazmem wspieramy tę inicjatywę. W ubiegłym roku wspólnie z Ministerstwem Sportu i Turystyki przygotowaliśmy podręcznik „Wskocz na wyższy poziom” stanowiący praktyczny zestaw wiedzy marketingowej dla małych i średnich klubów sportowych, który miał im pomóc w rozwoju. Zainteresowanie projektem przerosło nasze oczekiwania – podkreśla Wiceprezes PGNiG Radosław Bartosik.

Wnioski do tegorocznej edycji Programu „KLUB” można składać do 21 kwietnia 2017 r. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej Ministerstwa Sportu i Turystyki /www.msit.gov.pl/ oraz w Biuletynie Informacji Publicznej MSiT /www.bip.msit.gov.pl/.

kom/ mż/

Data publikacji 16.03.2017, 17:26