MC: e-usługa „Sprawdź swoje punkty karne” dostępna od 24 kwietnia (komunikat)

20.04.2017, 19:30aktualizacja: 20.04.2017, 19:30

- MC informuje:

Kierowcy w całym kraju mogą bez wychodzenia z domu sprawdzić, ile punktów karnych zebrali za wykroczenia drogowe. E-usługa będzie dostępna za darmo na portalu Obywatel.gov.pl. Aby z niej skorzystać potrzebny jest Profil Zaufany (eGO)

Profil Zaufany (eG0) można założyć na dwa sposoby:

a) W sposób tradycyjny, rejestrując się na stronie pz.gov.pl, a następnie odwiedzając Punkt Potwierdzający z ważnym dokumentem tożsamości.

b) Bez wychodzenia z domu z wykorzystaniem zewnętrznego dostawcy tożsamości. Obecnie z takiej opcji mogą skorzystać klienci:

- PKO BP

- Inteligo

- ING

- Envelo

- Millennium Bank

W najbliższych tygodniach do grona zewnętrznych dostawców tożsamości dołączą kolejne instytucje.

Serwis Obywatel.gov.pl został uruchomiony w marcu 2015 roku. Jego celem jest dostarczanie obywatelom najwyższej jakości informacji o działaniach administracji rządowej i usługach publicznych. W 2016 roku serwis Obywatel.gov.pl odwiedziło ponad 4,7 mln unikalnych użytkowników, którzy wykonali ponad 18 mln odsłon. Obecnie serwis oferuje 176 usług, w tym 35 usług online.

Uruchomienie usługi „Sprawdź swoje punkty karne” to pierwszy etap Programu CEPiK 2.0. Kolejne e-usługi w ramach programu CEPiK 2.0 będą uruchamiane w 2018 r. Będą to:

- „Mój pojazd” (możliwość sprawdzenia online szczegółowych informacji o pojazdach)

- „Uprawnienia kierowcy” (możliwość sprawdzenia online szczegółowych informacji o uprawnieniach do kierowania pojazdami różnych kategorii)

- „Udostępnij swoje dane pracodawcy” (Usługa dla kierowców zawodowych. Chodzi o możliwość dobrowolnego udostępnienia swojemu pracodawcy osobistych danych z bazy CEPiK, np. o liczbie zgromadzonych punktów karnych)

- „Sprawdź punkty szkołę jazdy i instruktora” (możliwość sprawdzenia online ilu wychowanków danego instruktora lub absolwentów szkoły jazdy pozytywnie zdaje egzamin)

- „Przypominaj o terminach” (opcja powiadamiania – e-mailem lub SMS – o terminach badań technicznych pojazdu, konieczności przedłużenia polisy OC, badaniach lekarskich dla kierowców itp.)

Program CEPiK 2.0 został podzielany na sześć etapów (kamieni milowych). Poszczególne etapy Programu będą realizowane w następujących terminach:

- Etap 1 marzec 2017

- Etap 2 październik 2017

- Etap 2 grudzień 2017

- Etap 4 marzec 2018

- Etap 5 maj 2018

- Etap 6 lipiec 2018

W sumie CEPiK 2.0 to ponad 20 modułów realizowanych przez zespół projektowy liczący ponad 120 osób oraz 1,2 tys. zadań zaplanowanych w harmonogramie ramowym.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ agzi/ maro/

Data publikacji 20.04.2017, 19:30