Wiedeńczycy po stronie słońca, czyli jak Wiedeń rozbudowuje obywatelskie elektrownie

08.06.2017, 16:21aktualizacja: 08.06.2017, 16:21

Bürgersolarkraftwerk Wiener Hafen. Photovoltaikanlage © Wien Energie/FOTObyHOFER

Obywatelskie elektrownie są w Wiedniu w fazie prężnego rozwoju. Od pięciu lat są hitem wśród mieszkańców, nie tylko tych świadomych ekologicznie. Liczne panele fotowoltaiczne można zobaczyć m.in. w centrum miasta na dachu dworca Wien Mitte, przy wiedeńskim porcie, czy na dachach parkingów park & ride.

Wien Energie, czyli największy regionalny dostawca energii w Austrii dysponuje już 30 obywatelskimi elektrowniami na terenie miasta Wiednia. 26 z nich to elektrownie słoneczne, a cztery to elektrownie wykorzystujące siłę wiatru. Pierwszą z nich wzniesiono w 2012 roku, a bilans ich pięcioletniego funkcjonowania wypada bardzo korzystnie.

Wiedeńskie obywatelskie elektrownie to specjalny projekt, w ramach którego wiedeńczycy wykupują panele fotowoltaiczne od dostawcy energii Wien Energie. Praktycznie każdy mieszkaniec Wiednia, będący odbiorcą Wien Energie, może mieć swój udział w obywatelskich elektrowniach. Od miasta może nabyć do 10 paneli w cenie 950 EUR każdy. Zwrot z inwestycji leży na poziomie 1,75 %. W każdej też chwili można odsprzedać swoje panele Wien Energie za cenę zakupu. Szacuje się, że w Wiedniu już 10000 osób zainwestowało 35 mln EUR w taką formę ekologicznej produkcji energii.

Model udziału finansowego obywateli jest bardzo atrakcyjny, niezmiennie cieszy się zainteresowaniem wśród wiedeńczyków, a niesie ze sobą jeszcze dodatkowy faktor ochrony środowiska.

Od 2012 r. obywatelskie elektrownie w Wiedniu wyprodukowały 50000 megawatogodzin zielonej energii. Odpowiada to zmniejszeniu emisji CO2 o 17000 t rocznie. Powierzchniowo obywatelskie elektrownie słoneczne obejmują już 19 boisk piłkarskich.

Wien Energie planuje w kolejnych pięciu latach zainwestować 460 mln EUR w odnawialne źródła energii. Do 2030 r. skala wykorzystania odnawialnych źródeł energii ma zostać podwojona i osiągnąć poziom 35 - 40 %. W chwili obecnej 800000 osób korzysta z prądu ekologicznego, w roku 2030 ma to być 1,5 mln osób.

Data publikacji 08.06.2017, 16:21
Źródło informacji Eurocomm-PR