Merck dokona nabycia Natrix Separations w celu poczynienia postępów w możliwościach przetwarzania nowej generacji

28.08.2017, 16:25aktualizacja: 28.08.2017, 16:25

<ul>
<li>Zasilenie portfela chromatografii jednofunkcyjnej firmy Merck.</li>
<li>Zwiększenie oferty mAb i produkcji szczepionek firmy Merck.</li>
</ul>

DARMSTADT, Niemcy, 28 sierpnia 2017 r. /PRNewswire/ - Wiodąca w zakresie nauki i rozwiązań technologicznych firma Merck ogłosiła dzisiaj zawarcie porozumienia w sprawie nabycia firmy Natrix Separations z Ontario w Kanadzie. Firma jest dostawcą hydrożelowych produktów membranowych do chromatografii jednofunkcyjnej. Zamknięcie transakcji ma nastąpić w trzecim kwartale roku 2017. Szczegóły finansowe transakcji nie zostały podane do wiadomości publicznej.

Firma Natrix zasłynęła swoją niepowtarzalną platformą technologiczną umożliwiającą wysoką produktywność i usuwanie zanieczyszczeń w zastosowaniach jednofunkcyjnych, co idealnie sprawdzi się w przetwarzaniu nowej generacji. Nabycie firmy dopełnia starań firmy Merck w kierunku zapewnienia nowej generacji bio-przetwarzania, co z kolei doprowadzi do powstania szybszych i wydajniejszych technologii na potrzeby klientów.

„Platforma technologiczna firmy Natrix, a także opcje i możliwości rozwojowe wnoszone przez nią do zastosowań jednofunkcyjnych i szybkiej chromatografii pozwolą nam na zwiększenie oferty mAb i produkcji szczepionek - skomentował Udit Batra zasiadający w zarządzie firmy Merck oraz główny dyrektor wykonawczy firmy Life Science. - Nabycie wiąże się z dużymi możliwościami w zakresie wzrostu i postępów w przetwarzaniu nowej generacji. Jest to obszar, który jest szczególnie ważny dla naszych klientów” - dodał dyrektor.

Przetwarzanie nowej generacji opiera się na technologii, rozszerzeniu lub systemie, które zmieniają obecny proces wytwarzania przeciwciał monoklonalnych przez intensywniejszą współpracę jednostek, łączenie działania jednostek, lub też w pełni ciągłe przetwarzanie. Bio-producenci przechodzą do przetwarzania nowej generacji ze względu na liczne korzyści wynikające z tego procesu, włączywszy większą wydajność zakładów, elastyczność centrów, wydajność kosztową i mniejsze ryzyko. Przetwarzanie nowej generacji ma potroić swój zasięg rynkowy w latach 2020 a 2025.

Firma Natrix ma na rynku membrany anionowymienne i kationowymienne. Firma Natrix tworzy dodatkowe produkty umożliwiające jednofunkcyjne, skalowalne procesy oczyszczania biologicznego.

„Dołączenie do Merck jest dla nas szansą na współpracę z najlepszymi w branży, przez co będziemy mogli posunąć prace naszych naukowców jeszcze dalej - skomentował John Chickosky, główny dyrektor wykonawczy w Natrix Separations. - Bardzo cieszę się z tego, że wstąpimy w szersze struktury i zobaczymy korzyści płynące z połączenia przedsiębiorstw w postępach na rzecz naszych klientów i międzynarodowej społeczności naukowej” - dodał dyrektor.

O Natrix Separations, Inc.

Firma Natrix Separations umożliwia szybką i elastyczną produkcję bio-farmaceutyków przez wydajne, jednorazowe produkty przetwarzania typu downstream. Innowacyjne membrany Natrix HD Membranes eliminują ograniczenia wydajności, prędkości i elastyczności zwyczajowo kojarzone z konwencjonalnymi, kosztownymi podejściami do chromatografii. Produkty firmy Natrix bazują na ugruntowanej branżowej chemii i są skalowalne z poziomu badań i rozwoju do produkcji komercyjnej. Siedziba firmy Natrix znajduje się w Burlington, Ontario w Kanadzie. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.natrixseparations.com

Wszystkie komunikaty informacyjne firmy Merck są przekazywane przy pomocy poczty e-mail oraz udostępniane na stronie firmy. Aby dokonać rejestracji w trybie online, zmienić wybór lub przerwać korzystanie z usługi należy udać się na stronę www.merckgroup.com/subscribe.

O Merck

Merck jest wiodącą firmą naukowo-technologiczną w zakresie służby zdrowia, nauk przyrodniczych i wydajności materiałów. Około 50 000 pracowników firmy zajmuje się opracowywaniem rozwiązań technologicznych zwiększających żywotność i jakość życia - od terapii bio-farmaceutycznych w leczeniu raka lub stwardnienia rozsianego, najnowocześniejszych systemów w zakresie badań naukowych i produkcji do ciekłych kryształów w smartfonach i telewizorach LCD. W 2016 r. sprzedaż firmy Merck wyniosła 15 mld euro w 66 krajach.

Założona w 1668 roku firma Merck jest najstarszą na świecie firmą farmaceutyczną i chemiczną, a rodzina założycieli pozostaje właścicielem większościowym tej notowanej na giełdzie grupy korporacyjnej. Firma posiada globalne prawa do nazwy i marki firmy Merck, jedyne wyjątki to Stany Zjednoczone i Kanada, gdzie firma działa jako EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/548923/Merck_Acquires_Natrix_Separations.jpg

Źródło: Merck

Data publikacji 28.08.2017, 16:25