Nauka i technologie

Tetracore® Inc. ogłasza uzyskanie europejskiej aprobaty przenośnego termocyklera PCR w czasie rzeczywistym T-COR 8™

18.09.2017, 12:23aktualizacja: 18.09.2017, 12:23

Platforma diagnostyki molekularnej nowej generacji wprowadza nowoczesne rozwiązania łączności w celu zbliżenia badań do pacjentów.

ROCKVILLE, Maryland, 18 września 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Tetracore ogłosiła dziś, że przenośny termocykler PCR w czasie rzeczywistym T-COR 8 otrzymał oznaczenie CE-IVD zgodnie z europejską dyrektywą w sprawie diagnostycznych urządzeń medycznych in vitro.

Urządzenie T-COR 8 wraz z własnościowym oprogramowaniem zapewnia dostawcom usług medycznych dostęp do prostej, elastycznej i przystępnej platformy diagnostyki molekularnej. Tak wyjątkowy, łatwy w użyciu system diagnostyczny do zastosowania w punkcie opieki umożliwia przeprowadzanie badań molekularnych w czasie rzeczywistym w szpitalach, klinikach, gabinetach lekarskich i w terenie.

Dostawcy usług medycznych wykorzystują badania molekularne do dokładnej identyfikacji czynników zakaźnych, co pomaga w szybszym wyborze odpowiednich, nakierowanych leków. Postępy w szerzeniu dostępu do badań molekularnych wspierają dążenia lekarzy do lepszego zarządzania antybiotykami. Co najważniejsze, diagnostyka w bliskim otoczeniu pacjenta pozwala na natychmiastowe rozpoczęcie leczenia. Stworzone w celu stosowania w punkcie opieki urządzenie T-COR 8 zbliża badania molekularne chorób zakaźnych do pacjentów.

„Pracujemy nad umożliwieniem przeprowadzania badań tam, gdzie są najbardziej potrzebne, niezależnie od otoczenia - wyjaśnia dr lek. med. Bill Nelson, główny dyrektor wykonawczy firmy Tetracore. - T-COR 8 umożliwia szerszemu gronu dostawców usług medycznych przeprowadzanie najważniejszych badań tam, gdzie to konieczne” - dodał dyrektor. Firma Tetracore opracowuje szereg badań diagnostycznych w zakresie systemowych wirusów atakujących drogi oddechowe, zakażeń nabytych w szpitalach oraz chorób zakaźnych układu żołądkowo-jelitowego. Wraz z własnymi treściami, które ciągle są rozwijane, urządzenie T-COR 8 umożliwia przeprowadzanie badań molekularnych w trybie otwartym pozwalającym badaczom na tworzenie nowych badań na urządzeniu nowej generacji z wykorzystaniem wbudowanego kreatora protokołów niestandardowych.

Funkcje urządzenia T-COR 8:

• gotowość do pracy w chmurze i możliwość podłączenia do sieci (WiFi lub Ethernet), co umożliwia dostęp zdalny i pobieranie danych;
  • 8 niezależnie programowalnych komór;
  • narzędzie dostępu losowego umożliwiające działanie kilku protokołów w tym samym czasie;
  • ekran dotykowy o wymiarach 10,4" (26,4 cm) z klawiaturą ekranową;
  • możliwość podłączenia do zasilania lub wykorzystania wbudowanej baterii (do 4 godzin nieprzerwanego przeprowadzania badań);
  • zintegrowany skaner kodów kreskowych;
  • możliwość pobrania wyników przez sieć lub port USB.

O Tetracore, Inc.

Firma Tetracore to przedsiębiorstwo biotechnologiczne specjalizujące się w opracowywaniu i produkcji urządzeń i badań diagnostycznych w wykrywaniu chorób zakaźnych. Siedziba firmy znajduje się w tzw. korytarzu biotechnologicznym w Rockville w stanie Maryland. Firma Tetracore została założona w 1998 roku przez byłych inspektorów specjalnej komisji ONZ do spraw broni biologicznej i naukowców z Instytutu Badań Medycznych Marynarki Wojennej w Bethesda w stanie Maryland. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.tetracore.com lub kontaktując się z jkelly@tetracore.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/371337/Tetracore_Logo.jpg

Źródło: Tetracore, Inc.