Sytuacja zawodowa programistów aktywnych na rynku pracy w Polsce 2017

30.10.2017, 13:50aktualizacja: 30.10.2017, 13:50

Forma zatrudnienia
Co programiści sądzą o swoim obecnym miejscu pracy i ile zarabiają na swoich stanowiskach? Na jakich umowach najchętniej pracują oraz czym się kierują przy wyborze kolejnych pracodawców?

Większość programistów bo aż 68 proc. jest bardzo zadowolonych ze swojej pracy ale tylko czeka na dobrą okazję aby zmienić pracodawcę. Tylko 28 proc. odpowiada dotychczasowe miejsce pracy i nie planuje zmian.

W trakcie naszych badań okazało się, że kluczowe są kwestie pozamaterialne związane z jakością życia. Pozycje w pięciu top czynnikach branych pod uwagę przy wyborze nowego pracodawcy zajmują kolejno: dobra atmosfera w pracy, work-life balance czy home office

Między innymi dlatego 30 proc. badanych najchętniej widziałoby się w Google, które uchodzi za dobre miejsce rozwoju zawodowego.

Najpopularniejszą formą zatrudnienia jest umowa o pracę (zapytano tylko programistów aktywnych zawodowo) na której programiści deklarują zarobki ok. 6 tys. Kolejną grupą są osoby preferujące umowę managerską i to one zarabiają najwięcej bo ponad 10 tys. miesięcznie.

„Dzięki badaniu pracodawcy zyskują lepszy obraz potrzeb, wymagań i oczekiwań jakie stawia przed nimi rynek. Nasz raport skupia się nie tylko na twardych aspektach jak wysokość wynagrodzeń czy preferowany typ umowy, obejmuje również preferowane technologie, narzędzia czy metodologie. To ważne przy tak dynamicznie zmieniającym się rynku usług IT” - mówi Aleksandra Jarośkiewicz, Head of Digital, Connectis.

Jeśli chodzi o popularność języków programowania, to najwięcej deweloperów używa języka SQL oraz JavaScript. Kolejna jest Java oraz C#. Pierwszą piątkę zamyka PHP. Wśród języków, których programiści chcą się nauczyć, prym wiodą Java i Python. Nie powinno to dziwić, biorąc pod uwagę wysokie zarobki deweloperów programujących w tych językach. Sporym zainteresowaniem cieszą się również względnie niszowe języki, takie jak R czy Go.

Jeśli chcesz się przekonać, jaki wpływ na pensję programisty ma staż pracy, wiek, wykształcenie, a nawet preferencja dotycząca ulubionego systemu operacyjnego - pobierz nasze badanie.

Raport został przeprowadzony przez Connectis, FILTTR i IRCenter.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.10.2017, 13:50