W dniach 19-25 marca po raz piąty obchodzimy Tydzień Czystych Okien

07.03.2018, 16:31aktualizacja: 07.03.2018, 16:31

Tydzień Czystych Okien (1)
TCO to inicjatywa zainicjowana przez markę Leifheit, niemieckiego producenta sprzętu AGD, mająca na celu promowanie idei czystych okien oraz poprawę jakości otoczenia, w którym żyjemy. Wydarzenie to ma również inicjować wiosenne porządki, zawsze na tydzień przed Wielkim Tygodniem.

Obowiązki związane z wiosennym sprzątaniem nie należą do najprzyjemniejszych. Mycie okien pochłania mnóstwo czasu i pracy. Wycieranie i polerowanie szyb zazwyczaj kończy się smugami i zaciekami. Jednak nie musi tak być. Oto kilka wskazówek, jak myć okna by zawsze były lśniące.

Pora dnia ma znaczenie

Piękny słoneczny dzień to idealna pora, aby umyć okna. Otóż, nic bardziej mylnego. Mocno naświetlona szyba ukryje smugi i zacieki, które wyjdą na wierzch w porze wieczornej, gdy słońce będzie się chować za horyzont. Dodatkowo zostaną też ślady po myciu, bo ciepłe promienie sprawią, że szyba szybko wyschnie i będzie na niej widać ślady po myciu. Okna najlepiej myć w pochmurny, ale stosunkowo ciepły dzień i godziny popołudniowe.

Okna bez smug

Ocet, rajstopy, gazety to babcine sposoby, które z pewnością są skuteczne, ale i bardzo czasochłonne. Myć okna można na wiele sposobów. Jednak wiele z nich kojarzy nam się ze żmudnym szorowaniem, wszechobecną, lejącą się po parapecie wodą i uporczywymi smugami... Nie każdy lubi czuć ocet w całym domu, albo godzinami polerować powierzchnie mniej lub bardziej znoszonymi rajstopami. Dlatego, zamiast pielęgnować babcine tradycje czasem lepiej sięgnąć po nowoczesne akcesoria. Na ryku dostępna jest cała gama różnorakich myjek i ściągaczek, jednak na szczególną uwagę zasługują rozwiązania na miarę XXI wieku jak np. odkurzacze do szyb. Marka Leifheit - organizator akcji Tygodnia Czystych Okien, na tę właśnie okazje proponuje Polakom, swoje bestsellerowe rozwiązanie jakim jest odkurzacz do szyb Dry&Clean. To nowoczesny sprzęt, który zbiera wodę i bród z okien, luster, kabin prysznicowych i wszelakich gładkich powierzchni.

Wiosna to idealny czas, aby wprowadzić ład w swoim wnętrzu i "doprowadzić do kultury" okno na świat.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.03.2018, 16:31