MPiT: rzecznik patentowy pierwszym partnerem w biznesie. 100 lat polskich doświadczeń (komunikat)

11.10.2018, 13:15aktualizacja: 11.10.2018, 13:15

- MPiT informuje:

W Polsce powstaje średnio od 25 do 30 tysięcy nowych firm miesięcznie. Ogromne środki i wysiłki wkładane są obecnie we wspieranie start-upów, które są najczęściej oparte o nowatorskie rozwiązania. - Bez odpowiedniej ochrony własności intelektualnej i przemysłowej takie przedsięwzięcia nie będą miały szans osiągnąć sukcesu na polskim rynku ani tym bardziej na rynku międzynarodowym - mówi Dorota Rzążewska Prezes Polskiej Izby Rzeczników Patentowych.

Zawód rzecznika patentowego ma w Polsce wieloletnią historię. Istnieje w naszym kraju od 100 lat, od momentu ogłoszenia tymczasowego Dekretu o Urzędzie Patentowym. Obchody 100-lecia zawodu rzecznika patentowego stały się okazją do zorganizowania konferencji na temat roli rzecznika patentowego w gospodarce opartej na wiedzy. Współorganizatorami konferencji są Polska Izba Rzeczników Patentowych oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii.

- Z radością przyjmujemy fakt, że w Polsce powstaje coraz więcej firm i coraz więcej z nich opiera swój rozwój o innowacje. Jak pokazują dane polscy przedsiębiorcy więcej i chętniej inwestują w badania i rozwój. Dlatego tak ważne jest, by efekty ich ciężkiej pracy, nakładów finansowych, a także unikatowych pomysłów były właściwie chronione. Konferencja, którą współorganizujemy, zwraca na ten aspekt uwagę – mówi Jadwiga Emilewicz, Minister Przedsiębiorczości i Technologii.

890 milionów z PARP, 440 z KFK i 250 z NCBR. Państwo wydało do tej pory na startupy ponad półtora miliarda złotych. Kolejne 2 miliardy na pobudzanie rynku inwestycji w innowacyjne firmy ma przeznaczyć PFR Ventures. Świeżo upieczeni przedsiębiorcy, mierząc się z biznesową rzeczywistością, zwracają się o pomoc w rozwijaniu działalności coraz częściej do rzeczników patentowych, których jest w Polsce już ponad tysiąc. Mają coraz większą świadomość, że ich intelektualna własność, wynalazek czy znak towarowy nie może zostać bez ochrony. - Rzecznik patentowy zaczyna być pierwszym partnerem w biznesie, już nie księgowy, nie specjalista od reklamy, jak było dotychczas. To zmiana świadomości. Wprawdzie jest jeszcze wiele do zrobienia, ale cieszy, że jest postęp w rozwoju tej świadomości – mówi Paweł Kurcman Wiceprezes Polskiej Izby Rzeczników Patentowych.

Polska od wielu lat dokłada wszelkich starań by wspiąć się wyżej w rankingach innowacyjnych gospodarek. W dobie niewyobrażalnie szybkiego postępu, Internetu Rzeczy, Przemysłu 4.0 wsparcie ze strony rzecznika patentowego w biznesie jest kluczowe. Na rynku rośnie zapotrzebowanie na rzeczników patentowych zorientowanych w nowych technologiach. Szczególnym wyzwaniem są wynalazki wspomagane komputerowo, które trudno jest skutecznie chronić, gdyż przepisy na razie nie są w tej kwestii przychylne. Ochrona oprogramowania komputerowego i mobilnego stanowi prawdziwe wyzwanie i wymaga dobrze zorientowanego fachowca. Większość rzeczników patentowych zajmujących się patentami i wzorami użytkowymi ma wykształcenie inżynierskie, techniczne, biotechnologiczne, chemiczne lub zajmowało się czy zajmuje się pracą naukową w dziedzinie techniki. Dzięki temu potrafią tak skonstruować opis patentowy i zastrzeżenia, by szanse na uzyskanie patentu były jak największe. Mogą i robią to też rzecznicy patentowi z prawniczym wykształceniem, lecz aby to robić skutecznie i dobrze, wcześniej, jako aplikanci rzecznikowscy muszą odbyć 3 letnią aplikację, współpracować w trakcie aplikacji z patronem (rzecznikiem patentowym), odbywać praktyki a na końcu zdać egzamin zawodowy z części technicznej i prawnej potwierdzający ich wiedzę teoretyczną i praktyczną.

Konferencja odbędzie się w sali „Pod Kopułą” w siedzibie Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii. Będzie składała się z czterech paneli. W każdym z nich zostanie omówiona inna rola rzecznika patentowego: jako doradcy biznesowego, jako pełnomocnika procesowego, jako osoby stanowiącej łącznik pomiędzy biznesem a nauką oraz w ostatnim panelu zostaną porównane doświadczenia polskie i międzynarodowe rzeczników patentowych.

kom/ tnt/ pat/

Data publikacji 11.10.2018, 13:15