Polityka i społeczeństwo

MSZ: m.in. o Ukrainie na posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych (komunikat)

19.11.2018, 19:59aktualizacja: 19.11.2018, 19:59

- MSZ informuje:

Ukraina, a także Azja Centralna, Bośnia i Hercegowina oraz Jemen to obszary, wokół których koncentrowała się dzisiaj w Brukseli dyskusja ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE. Podczas posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych (FAC) Polskę reprezentował minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz.

Dyskusja o Ukrainie miała miejsce na wniosek Polski, w kontekście ostatnich niepokojących wydarzeń, w tym nielegalnych "wyborów" w Donbasie i rosyjskich działań na Morzu Azowskim. Minister zwrócił uwagę, że tak zwane wybory w Doniecku i Ługańsku, zorganizowane przy pełnym wsparciu Rosji, stanowią rażące naruszenie porozumień mińskich. Jednocześnie Rosja intensyfikuje militaryzację Morza Azowskiego i Cieśniny Kerczeńskiej. Pogarsza to jeszcze bardziej sytuację bezpieczeństwa w regionie i powoduje znaczące straty dla ukraińskiej gospodarki. "Następuje zwiększenie obecności militarnej Rosji, dochodzi do zablokowania portu w Mariupolu" - mówił minister. "Stawia to Ukrainę w trudnej sytuacji gospodarczej, utrudniając jej możliwości eksportu".?

Ministrowie przedyskutowali możliwość zwiększenia wsparcia finansowego i humanitarnego dla Ukrainy oraz wzmocnienie sankcji UE, w szczególności wobec osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie nielegalnych "wyborów" w Donbasie oraz nielegalnie wyłonionych "władz". "Polska zaproponowała wprowadzenie pewnych sankcji - takich, jakie miały miejsce, gdy chodzi o aneksję Krymu - to znaczy wpisanie na listę objętą sankcjami nazwisk osób, które brały udział w organizacji tych wyborów. I myślę, że to się spotyka z zainteresowaniem i z akceptacją państw członkowskich" - powiedział minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz.

W Brukseli szefowie dyplomacji zwracali też m.in. uwagę na znaczenie regionu Azji Centralnej dla Unii Europejskiej, dyskutowali na temat sytuacji w Jemenie, jak również omówili sytuację powyborczą w Bośni i Hercegowinie. "UE zastanawia się, jak wesprzeć proces stabilizacji w Bośni i Hercegowinie. Należy stworzyć taki system wyborczy, który da możliwość reprezentacji wszystkim grupom społecznym" - mówił szef polskiego MSZ. "Trwa dyskusja, jak system wyborczy zmienić i zapewnić stabilizację w tym państwie".

Z kolei podczas połączonej sesji ministrów spraw zagranicznych i obrony państw członkowskich UE, w której udział wzięli wspólnie ministrowie Jacek Czaputowicz i Mariusz Błaszczak, przedyskutowano przyszłość europejskiego bezpieczeństwa i obrony, w tym m.in. stałej współpracy strukturalnej (PESCO), Europejskiego Funduszu Obronnego, a także możliwości wzmocnienia cywilnych zdolności w ramach Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony. Wcześniej, w rozmowie z dziennikarzami, minister Jacek Czaputowicz zwrócił uwagę na konieczność zapewnienia spójności między działaniami UE i NATO. "Z naszej perspektywy najważniejsza jest realizacja postanowień ze szczytów NATO" – zaznaczył. "NATO w dziedzinie bezpieczeństwa jest nadrzędne".

Na marginesie posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych szefowie polskiej i duńskiej dyplomacji Jacek Czaputowicz oraz Anders Samuelsen podpisali dzisiaj Umowę między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Danii w sprawie rozgraniczenia obszarów morskich na Morzu Bałtyckim. "Umowa jest oparta o wiążące zasady prawa międzynarodowego" - podkreślił minister Jacek Czaputowicz. "Stabilizuje to sytuację prawną na Bałtyku. Cieszę się, że mogliśmy trwający 40 lat spór rozstrzygnąć z korzyścią dla obu państw".

Ponadto minister Jacek Czaputowicz weźmie w poniedziałek udział w organizowanym przez Stałe Przedstawicielstwo RP przy UE przyjęciu z okazji stulecia odzyskania niepodległości przez Polskę.

kom/ nmk/ mark/

Data publikacji 19.11.2018, 19:59