Newsletter

Nauka i technologie

Odpowiedzialna konsumpcja ryb i owoców morza dziś albo puste talerze i wyrzuty sumienia w przyszłości

23.11.2018, 11:09aktualizacja: 23.11.2018, 11:09

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Przełowienie ryb może pozbawić środków do życia 800 milionów ludzi zależnych od rybołówstwa (1) – alarmuje WWF. Ponad 90% (2) zbadanych światowych stad ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Pora coś zmienić.

Tej jesieni WWF, w ramach projektu Fish Forward (3) rozpoczyna ogólnoeuropejską kampanię komunikacyjną, wskazującą na zagrożenia wynikające z przełowienia (4).

Konsekwencje przełowienia, nielegalnych połowów i zmiany klimatu dotykają głównie ludzi z krajów rozwijających się – z nich bowiem pochodzi ponad połowa ryb, które jedzą Europejczycy (5).

Niezrównoważone rybołówstwo zagraża morskim gatunkom i ich siedliskom. Jeśli nie nastąpi globalna zmiana za 40 lat może zabraknąć ryb na naszych talerzach. Już dzisiaj gatunki takie jak tuńczyk błękitnopłetwy czy węgorz europejski są zagrożone wyginięciem. Co roku, wskutek przyłowu, ginie 300000 waleni (6). Przewiduje się, że zmiana klimatu przyczyni się dodatkowo do zmniejszenia liczebności stad ryb (7).

„Aby zachować zasoby oceanów niezbędne jest przejście na zrównoważone rybołówstwo, czyli poławianie odpowiednich gatunków ryb na dopuszczalnym poziomie, przy respektowaniu doradztwa naukowego. Europa jest największym importerem morskiej żywności na świecie (8), dlatego my jesteśmy siłą napędową przyszłych zmian. Dokonując zakupu decydujemy o naszej przyszłości” – mówi Anna Sosnowska – specjalista WWF.

Kupuj odpowiedzialnie z poradnikiem rybnym WWF – wejdź na ryby.wwf.pl

1. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). The State of World Fisheries and Aquaculture 2016. Rome. Page 33. http://www.fao.org/fishery/sofia/en

2. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). The State of World Fisheries and Aquaculture 2016. Rome. Page 5. http://www.fao.org/fishery/sofia/en

3. Odpowiedzialna konsumpcja ryb i owoców morza dla dobra ludzi, oceanów i klimatu

4. Więcej informacji na temat projektu i realizowanych działań można znaleźć na stronie fishforward.eu

5. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). www.fao.org/news/story/en/item/214442/icode

6. Russell Leaper and Susannah Calderan (2018) Review of methods used to reduce risks of cetaceans bycatch and entanglement CMS technical series pub N°38 http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/cms_report_042918_web_pages.pdf

7. http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

8. EUMOFA (European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products). The EU Fish Market. 2014 Edition. Page 1. http://www.eumofa.eu/documents/guest/Yearly%20Highlights/The%20EU%20fish%20market_EN.pdf

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 23.11.2018, 11:09
Źródło informacji Fundacja WWF Polska
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ