MIiR: Nadeszła era miast – pierwsze Krajowe Forum Miejskie startuje dzisiaj! (komunikat)

02.04.2019, 17:39aktualizacja: 02.04.2019, 17:39

- MIiR informuje:

Krajowe Forum Miejskie to unikatowa platforma do dyskusji pomiędzy podmiotami zaangażowanymi w realizację polityki miejskiej – rządem i samorządami lokalnymi, naukowcami, urbanistami i architektami, społecznością biznesową, organizacjami pozarządowymi i ruchami miejskimi. Podczas konferencji, z udziałem gościa honorowego - podsekretarz generalnej Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz dyrektor wykonawczej Programu Narodów Zjednoczonych ds. Osiedli Ludzkich Maimunah Mohd Sharif - nastąpi uroczyste podpisanie Deklaracji o współpracy na rzecz realizacji krajowej polityki miejskiej oraz Nowej Agendy Miejskiej ONZ.

Znaczenie i rola miast – dlaczego są tak ważne?

- Obecnie w miastach żyje ponad 50 proc. światowej populacji, która wytwarza 70 proc. globalnego PKB, konsumuje 60 proc. energii i produkuje 70 proc. odpadów. Mimo że miasta zajmują niespełna 3 proc. powierzchni naszej planety, to dynamika zachodzących w nich zmian oraz dotykające ich problemy wpływają na stan i jakość rozwoju całości gospodarki – powiedział minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński, inaugurując Forum.

Oferta dla miast – na co mamy pieniądze?

Istotnym elementem konferencji jest dyskusja nad przyszłością polityki miejskiej, ale byłaby ona niepełna bez analizy oferty, z której miasta mogą już korzystać. Wśród narzędzi do pobudzania rozwoju należy wskazać:

Program rewitalizacji obszarów zdegradowanych w polskich miastach – ponad 22 mld złotych przeznaczyliśmy nie tylko na modernizację infrastruktury, ale też przede wszystkim na rozwiązywanie problemów społecznych, takich jak: bezrobocie, ubóstwo czy wykluczenie społeczne.

"Pakiet dla miast średnich" – mamy szeroką ofertę wsparcia dla miast, które dotychczas systematycznie traciły na znaczeniu na rzecz metropolii. Szczególnie dotkliwie doświadczają one procesów depopulacji i starzenia się społeczeństwa. Pakiet obejmuje wiele różnorodnych i wzajemnie uzupełniających się inicjatyw, a wsparcie z funduszy UE na lata 2014-2020 na ten cel wynosi prawie 2,5 mld zł.

Proces "uczenia się miast" – z jednej strony miasta otrzymują wsparcie eksperckie i dotacyjne, z drugiej zaś w ramach "Partnerskiej Inicjatywy Miast" miasta wzajemnie się inspirują i wymieniają dobrymi praktykami w zakresie rewitalizacji, mobilności miejskiej i dbania o jakość powietrza.

Konkurs "Human Smart Cities" – jego celem jest kreowanie, przy użyciu inteligentnych rozwiązań, miasta jako przestrzeni przyjaznej do życia, za którą współodpowiedzialność ponoszą także mieszkańcy, aktywnie biorący udział w zarządzaniu i współdecydowaniu o niej. W ramach przeprowadzonego konkursu będziemy wspierać 25 projektów, które dofinansujemy kwotą 42 milionów złotych.

Program "Dostępność Plus" – koncentrujemy się na dostosowaniu przestrzeni publicznej, architektury, transportu i produktów do wymagań wszystkich obywateli – również tych z niepełnosprawnością.

Do rozdysponowania 23 miliardy złotych.

Program "Czyste powietrze" - na którego realizację do 2029 r. przeznczone zostaną 103 miliardy złotych.

Plan Rozwoju Elektromobilności – który owocuje coraz większą liczbą niskoemisyjnych autobusów na ulicach polskich miast.

Współpraca międzynarodowa, czyli wspólne rozwiązania globalnych problemów

- Polska aktywnie włącza się w realizację Agendy Miejskiej dla Unii Europejskiej (tzw. Pakt Amsterdamski) oraz popiera silniejsze wyeksponowanie polityki miejskiej w przyszłej perspektywie finansowej.

- Wdrażamy postanowienia wynikające z przyjętej przez ONZ w 2015 r. Agendy 2030 dot. zrównoważonego rozwoju oraz tzw. Nowej Agendy Miejskiej przyjętej przez UN-Habitat na Konferencji Miejskiej Habitat w październiku 2016 r.

Przyszłość miast – co możemy ulepszyć?

Rozwijać współpracę z ONZ w ramach zadań związanych z realizacją Celu 11: Zrównoważone Miasta i Społeczności.

Udoskonalać koordynację działań w obszarze polityki miejskiej jako części polityki rozwoju – w tym celu przygotowaliśmy Deklarację, która podpiszą dziś obecni na konferencji ministrowie oraz przedstawiciel Związku Miast Polskich.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 02.04.2019, 17:39