FEERUM SA (34/2020) Zawarcie aneksu do umowy ubezpieczenia z KUKE

22.07.2020, 18:19aktualizacja: 22.07.2020, 18:19

Raport bieżący 34/2020

Zarząd Feerum S.A. z siedzibą w Chojnowie ("Emitent") informuje, że w dniu 22 lipca 2020 roku otrzymał, podpisany w trybie obiegowym, aneks ("Aneks"), datowany na dzień 21 lipca 2020 roku, do umowy ubezpieczenia z dnia 23 grudnia 2019 roku ("Umowa Ubezpieczenia") zawartej pomiędzy Emitentem a Korporacją Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych Spółka Akcyjna ("KUKE"), o której Emitent informował między innymi w raporcie bieżącym nr 41/2019 z dnia 23 grudnia 2019 roku.

Umowa Ubezpieczenia dotyczy ubezpieczenia należności wynikających z umowy sprzedaży kompleksów silosów z dnia 20 grudnia 2019 roku (z późniejszymi zmianami) ("Umowa Sprzedaży") zawartej pomiędzy Emitentem a EPICENTR K LLC z siedzibą w Kijowie (Ukraina) ("Zamawiający"), o której Emitent informował w raportach bieżących nr 40/2019 z dnia 20 grudnia 2019 roku, nr 5/2020 z dnia 21 lutego 2020 roku oraz nr 21/2020 z dnia 25 czerwca 2020 roku.

Aneks został zawarty w związku ze zmianą postanowień Umowy Sprzedaży, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 21/2020 z dnia 25 czerwca 2020 roku.

Zgodnie z postanowieniami Aneksu, przedmiotem ochrony ubezpieczeniowej są należności z odroczonym terminem płatności z tytułu realizacji Umowy Sprzedaży, w łącznej wysokości nieprzekraczającej kwoty 14.488.461,02 euro (tj. 64.353.397,31 zł według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia 21 lipca 2020 roku) tj. kwoty stanowiącej różnicę pomiędzy całkowitą wartością Umowy Sprzedaży wynoszącą 18.388.461,02 euro (tj. 81.676.027,31 zł według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia 21 lipca 2020 roku) a kwotą zaliczki w wysokości 3.900.000,00 euro (tj. 17.322.630,00 zł według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia 21 lipca 2020 roku). Zgodnie z Umową Sprzedaży, płatność ceny (z wyjątkiem zaliczki) powinna zostać dokonana przez Zamawiającego w 10 równych, półrocznych ratach, płatnych 30 kwietnia oraz 31 października w każdym kolejnym roku kalendarzowym począwszy od dnia 30 kwietnia 2022 roku. Zgodnie z załączonym do Umowy Sprzedaży harmonogramem, Emitent zrealizuje wszystkie dostawy silosów w terminie do dnia 30 listopada 2021 roku.

Składka ubezpieczeniowa została obniżona proporcjonalnie do kwoty ubezpieczonych należności z tytułu Umowy Sprzedaży. Kwota nadpłaconej składki zostanie zwrócona Emitentowi przez KUKE.

Pozostałe istotne warunki Umowy Ubezpieczenia pozostają bez zmian.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz