Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie.
Wiedza o tym, jak warzywa i owoce wpływają na odporność, jest na bardzo dużym poziomie ogólności. Wiele osób potrafi uprościć ją do haseł: witaminy, witamina C, cytrusy. Pokazuje to, że wciąż potrzebna jest edukacja na temat wypływu indywidualnych działań na budowanie odporności.
„Warto edukować, ale nie przeładowywać informacjami. Ważna jest komunikacja profilaktyki i budowanie poczucia sprawczości, ale jako przyjemności, a nie nudnego obowiązku” - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.
„Potrzebna jest edukacja na temat innych źródeł witaminy C niż ograne cytrusy. Coś bardziej lokalnego, ale równie estetycznego i apetycznego. Tym bardziej, że owoce i warzywa, które zawierają dużo witaminy C wskazywane są jako wzmacniające odporność - czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki. Szerzej, komunikacja znaczenia flory bakteryjnej, jelitowej, i jej wpływu na odporność, w tym kiszonki. Ta wiedza wciąż nie jest powszechna” – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
„Potrzebna jest edukacja przez łatwo przyswajalne „wow-fakty”, proste, atrakcyjne wizualne infografiki. Np. łyżka kiszonej kapusty ma 2 razy więcej witaminy C niż pół cytryny, jedna papryka więcej niż 16 cytryn. Używanie prostego, przystępnego i przyjaznego języka - dodaje Zadrożna.
„Dokonywanie odpowiednich wyborów związanych ze stylem życia, dietą oraz poziomem aktywności fizycznej ma zauważalny wpływ na stan zdrowia, w tym także kondycję układu odpornościowego” - mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.
Wyniki badań pokazują sens działań edukacyjnych pokazujących lato jako najlepszy okres w roku na działania dietoprofilaktyczne sprzyjające podniesieniu odporności.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 29.07.2020, 14:01 |
| Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Trzustka drukowana w 3D - rewolucyjne rozwiązanie z tytułem „Polskiego Produktu Przyszłości”
Bioniczna trzustka cATMP® to pierwszy na świecie w pełni funkcjonalny narząd biodrukowany w technologii 3D, zdolny do produkcji insuliny, glukagonu i peptydu C w sposób odpowiadający naturalnej fizjologii ludzkiej trzustki. Co więcej, może być produkowany „na żądanie” i przechowywany w specjalnie zaprojektowanym bioreaktorze do czasu transplantacji. To właśnie w ręce twórców tego przełomowego rozwiązania - firmy Polbionica S.A. - trafiła nagroda główna w tegorocznej edycji Konkursu „Polski Produkt Przyszłości”.- 12.12.2025, 12:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PARP
-
Image
Najpierw potykała się o własne nogi. Dziś wie, że to nie była niezdarność, tylko choroba genetyczna
Pierwsze symptomy, takie jak częste potykanie się, niepewny chód, trudności z pisaniem czy utrzymaniem równowagi, pojawiające się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem mogą one być sygnałem choroby genetycznej - ataksji Friedreicha. Szacuje się, że w Polsce żyje z nią około 150 osób.- 11.12.2025, 16:35
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ