Kancelaria Baker McKenzie wyodrębnia multidyscyplinarną praktykę restrukturyzacji i upadłości

28.09.2020, 20:16aktualizacja: 28.09.2020, 20:16

Baker & McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy/Karol Czepukojć

Warszawa, 28 września 2020 r. - Kancelaria Baker McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy sp.k. wyodrębni z dniem 1 października 2020 r. multidyscyplinarną praktykę restrukturyzacji i upadłości. Współkierować nią będzie dwóch ekspertów w tej dziedzinie, którzy w ostatnim czasie dołączyli w randze counsela do warszawskiego biura kancelarii Baker McKenzie: Karol Czepukojć i Paweł Długoborski.

Zakres kompetencji nowej praktyki obejmie wszechstronne doradztwo prawne na rzecz szerokiego grona uczestników i interesariuszy procesów restrukturyzacyjnych i upadłościowych, w szczególności spółek, ich zarządów i właścicieli, wierzycieli (finansowych i niefinansowych), inwestorów, podmiotów, których kontrahenci są zagrożeni niewypłacalnością lub stali się niewypłacalni oraz tych wszystkich, którzy rozważają dostępne opcje strategiczne na wypadek takich zdarzeń, w tym w zakresie istniejących i nowych finansowań.

„Powstanie nowej praktyki doskonale wpisuje się w strategię kancelarii Baker McKenzie, która zakłada oferowanie naszym klientom wszechstronnej pomocy w szukaniu właściwej odpowiedzi na wyzwania związane z uczestnictwem w globalnej gospodarce. W obecnych czasach, naznaczonych nie tylko pandemią Covid-19, ale też licznymi międzynarodowymi konfliktami handlowymi, niezwykle ważne jest, aby nasi klienci mogli przejść przez kryzys możliwie suchą stopą. Baker McKenzie, rozwijając kompetencje w zakresie doradztwa prawnego w sprawach restrukturyzacyjnych i upadłościowych, jest gotowe im w tym pomóc także w Polsce” - powiedział Piotr Rawski, partner zarządzający kancelarii.

Karol Czepukojć jest radcą prawnym i licencjonowanym doradcą restrukturyzacyjnym. Specjalizuje się w doradztwie strategicznym z zakresu restrukturyzacji sądowej, upadłości, dochodzenia należności i prawa kontraktów. W latach 2019-2020 był rekomendowany i nagrodzony tytułami „Next Generation Lawyer” i „Rising Star” w obszarze restrukturyzacji i upadłości w rankingu The Legal 500. Do Baker McKenzie dołączył w sierpniu 2020 r., a przez ostatnie 13 lat związany był z kancelarią Wardyński i Wspólnicy. Jest absolwentem prawa Uniwersytetu Warszawskiego.

Paweł Długoborski jest adwokatem specjalizującym się w doradztwie z zakresu pozasądowych i sądowych restrukturyzacji zadłużenia finansowego oraz nowych finansowań na rzecz instytucji finansowych, spółek i inwestorów. Na polskim rynku doradzał przy największych i najbardziej skomplikowanych restrukturyzacjach zadłużenia finansowego ostatnich lat, wyróżnianych m.in. nagrodami IFLR Europe Awards i w Rankingu Kancelarii Prawniczych „Rzeczpospolitej”. Przez ostatnie 7 lat związany był z kancelarią Clifford Chance. Jest absolwentem prawa Uniwersytetu Warszawskiego.

Liderzy nowej praktyki wspierani będą przez zespół ponad 20 prawników z unikalnymi kompetencjami i doświadczeniem w różnych aspektach restrukturyzacji i upadłości, wywodzących się z wiodących na polskim rynku praktyk Baker McKenzie: Bankowości i Finansów, Korporacyjnej, Fuzji i Przejęć, Rozwiązywania Sporów Sądowych i Arbitrażu, Prawa Pracy, Ochrony Konkurencji oraz Podatków i Pomocy Publicznej. Lokalny zespół będzie ponadto korzystał z bogatego doświadczenia globalnej praktyki restrukturyzacji i upadłości Baker McKenzie, łącząc je z dogłębną znajomością polskiego rynku i jego uwarunkowań.

„Czasy niepokoju gospodarczego to często czas wzmożonej aktywności spółek, które w trudnej sytuacji decydują się wdrażać zmiany w strukturze korporacyjnej, organizacyjnej, komercyjnej lub własnościowej albo poszukują inwestorskiego wsparcia, oraz aktywności podmiotów zainteresowanych inwestycjami w aktywa zagrożone lub objęte postępowaniami insolwencyjnymi. Dzięki nowym kompetencjom w zakresie restrukturyzacji i upadłości możemy jeszcze lepiej służyć doradztwem naszym klientom przy tego typu procesach i transakcjach”. - powiedział Tomasz Krzyżowski, partner kierujący praktykami: korporacyjną oraz fuzji i przejęć.

„Nasze wsparcie wyróżniać ma holistyczne i komercyjne podejście do proponowanych strategii i rozwiązywanych zagadnień prawnych, a takie podejście jest naszym zdaniem niezbędne w przypadku dynamicznych spraw związanych z zagrożeniem lub utratą wypłacalności, tak toczących się poza sądem, jak i w ramach znanych prawu sądowych postępowań restrukturyzacyjnych i upadłościowych oraz we wszelkich sporach wynikłych na tle takich spraw” - dodał Łukasz Hejmej, partner kierujący praktyką rozwiązywania sporów sądowych i arbitrażu.

„Jako Baker McKenzie od wielu dekad wspieramy klientów w sytuacjach kryzysowych w każdym istotnym sektorze gospodarki. Także teraz wiemy, jakie są najważniejsze wyzwania, które stoją przed uczestnikami rynku. Z perspektywy spółek, ich zarządów i właścicieli to przede wszystkim utrzymanie stabilności finansowania i relacji z wierzycielami; zaś z perspektywy wierzycieli to właściwa ocena i zrozumienie ryzyk związanych z dynamicznie zmieniającym się otoczeniem, w tym bezprecedensowymi programami finansowań pomocowych, odpowiednie zabezpieczenie się oraz adekwatne reagowanie na materializujące się zagrożenia” - powiedział Ireneusz Stolarski, partner kierujący praktyką bankowości i finansów oraz jednocześnie członek komitetu sterującego europejską praktyką restrukturyzacji i upadłości Baker McKenzie.

O kancelarii Baker McKenzie

Kancelaria Baker McKenzie od 1949 roku pomaga swoim klientom odpowiadać na wyzwania związane z uczestnictwem w globalnej gospodarce. Usługi kancelarii świadczone są przez ponad 13 tysięcy osób z 47 krajów, co daje głębokie zrozumienie kultury biznesowej na całym świecie i sprawia, że kancelaria jest w stanie zapewnić utalentowanych ludzi i doświadczenie niezbędne aby z łatwością poruszać się pomiędzy złożonością praktyk i granic.

Bądź na bieżąco z informacjami o Baker McKenzie: LinkedIn, Twtter, Facebook.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 28.09.2020, 20:16