Polityka i społeczeństwo

MSZ: Dyskusja ministrów spraw zagranicznych i spraw wewnętrznych UE o migracji (komunikat)

15.03.2021, 20:43aktualizacja: 16.03.2021, 09:06

- MSZ informuje:

Pogłębienie współpracy z państwami trzecimi jako niezbędny element zwiększenia efektywności unijnej polityki migracyjnej było głównym tematem dzisiejszej dyskusji unijnych ministrów spraw zagranicznych i spraw wewnętrznych, poświęconej zagadnieniom migracji. Polskę reprezentowali wiceministrowie Paweł Jabłoński (MSZ) oraz Bartosz Grodecki (MSWiA).

W dyskusji podkreślono konieczność wzmocnienia działań na rzecz przeciwdziałania pierwotnym przyczynom migracji. Ministrowie ocenili, że pomoc rozwojowa Unii Europejskiej, w połączeniu ze wsparciem innych partnerów i inwestycjami prywatnymi, powinna przyczynić się do pobudzenia rozwoju gospodarczego w krajach rozwijających się. Kluczowe jest także wzmacnianie stabilizacji politycznej oraz poprawa ochrony granic i zwalczanie grup przestępczych zajmujących się przemytem ludzi.

– Nikt w UE nie powinien zapominać, że migracje odbywają się nie tylko z południa na północ, ale także na innych kierunkach. Polska ochrania jedną z najdłuższych lądowych granic zewnętrznych Unii Europejskiej, która poddawana jest stałej presji migracyjnej ze wschodu. Zapewnienie bezpieczeństwa na wschodniej granicy Unii Europejskiej jest jednym z priorytetów polskiej polityki bezpieczeństwa w ramach wspólnoty europejskiej – wskazał wiceminister Jabłoński.

Już teraz w Polsce przebywa ponad milion Ukraińców i Białorusinów, którzy zdecydowali się opuścić swoje kraje w poszukiwaniu lepszych i niezagrażających im warunków do życia. Dla niejednokrotnie uciekających przed wojną i przemocą uchodźców, Polska jest miejscem w którym znajdują bezpieczeństwo i schronienie.

Wiceszef dyplomacji przypomniał także, że Polska, we współpracy z partnerami z Grupy Wyszehradzkiej, podejmuje działania ograniczające migrację z kierunku libijskiego i z Sahelu. – Skupiamy się na zmniejszaniu presji migracyjnej, także poprzez walkę ze skutkami pandemii COVID-19, która zwiększa tę presję. Równolegle Polska wspiera władze Libii w zwiększaniu skuteczności krajowych instytucji w operacjach zarządzania granicami, m.in. poprzez rozwijanie zdolności poszukiwawczych oraz ratowniczych, w celu przeciwdziałania przemytowi ludzi – podkreślił wiceminister Jabłoński.

kom/ robs/

Data publikacji 15.03.2021, 20:43