Nauka i technologie

Socjologowie ocenią polski program szczepień przeciw COVID-19

09.08.2021, 08:30aktualizacja: 09.08.2021, 08:30

Socjologowie z Łukasiewicz – Centrum Oceny Technologii zajmą się ewaluacją polskiego programu szczepień przeciw COVID-19. Zbadają m.in. takie kwestie jak ocena kampanii przez społeczeństwo czy opinie o przebiegu programu ze strony personelu medycznego.

Przedstawią także rekomendacje na dalsze działania w tym zakresie – podano w informacji przesłanej PAP.

Projekt w zasadzie ma oceniać program szczepień w całości. Jedna kwestia to strona społeczna - tutaj ważna jest ocena i programu, i kampanii przez Polaków. Inna to sprawy organizacyjne - opinia o dostawach, organizacji i przebiegu programu ze strony aktorów zaangażowanych w proces (czyli personelu medycznego, dostawców itp.). Ocena społeczna odbędzie się na bazie badań ilościowych (sondaż), a ocena organizacyjna – na bazie dokumentów i wywiadów pogłębionych – wyjaśnili badacze.

Badanie przeprowadzają eksperci Łukasiewicz – Centrum Oceny Technologii wraz z naukowcami z Austrian Academy Of Sciences Institute Of Technology Assessment. Ich zdaniem uzyskana wiedza pozwoli na lepsze zaprojektowanie podobnych procesów w przyszłości i uniknięcie błędów oraz problemów, które dotychczas się pojawiły.

„Sukces w sytuacji kryzysowej, jaką niewątpliwie jest pandemia koronawirusa, w dużym stopniu zależy od nastawienia społeczeństwa do podejmowanych działań mających na celu zatrzymanie zarazy. Program szczepień to w chwili obecnej jedyne, potwierdzone naukowo, rozwiązanie. Od odpowiedniego jego zakomunikowania zależy czy się uda, czy nie. Przyjrzymy się zatem kampanii społecznej i odbiorowi programu szczepień przez nasze społeczeństwo. To bezcenna wiedza, która będzie bazą do walki z chorobami w przyszłości” – podkreślił kierownik badań dr hab. Michał Wróblewski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i badacz Łukasiewicza – Instytutu Oceny Technologii.

Jak podkreślono w informacji, chociaż program szczepień jest już w zaawansowanej fazie, to wyzwania z nim związane pozostaną jeszcze przez dłuższy czas i będą w przyszłości stanowić wyzwanie dla rządzących. „Z uwagi na ryzyko nadejścia kolejnych fal pandemii oraz nadal niski stopień wyszczepienia polskiej populacji, szczepienia z pewnością będą kontynuowane. Być może z takimi pandemiami jak COVID-19 będziemy musieli konfrontować się częściej. W związku z tym wiedza uzyskana w projekcie pozwoli na lepsze zaprojektowanie podobnych procesów w przyszłości i uniknięcie błędów oraz problemów, które dotychczas się pojawiły” - podano.

Roczne prace badawcze prowadzone będą zgodnie z metodami oceny technologii (Technology Assessment) – to zbiór narzędzi naukowych, które pozwalają analizować potencjalne konsekwencje społeczne innowacji (ekonomiczne, prawne, aksjologiczne), jak i systematycznie oceniają wdrażane lub już wdrożone innowacje (w tym przypadku szczepionkę przeciw COVID-19).

W ramach badań przewidziano analizę dokumentów (ustaw, regulaminów, rozporządzeń), analizę przekazów medialnych (w szczególności mediów społecznościowych), wywiady z przedstawicielami instytucji zaangażowanych w program oraz ogólnopolski sondaż ws. opinii Polaków na temat programu szczepień. Analizom poddane zostaną m.in. takie kwestie jak funkcjonowanie punktów szczepień, współpraca pomiędzy jednostkami centralnymi i samorządowymi oraz cały proces logistyczny związany z łańcuchem dostaw.

Wyniki zostaną przedstawione w formie ogólnodostępnego raportu oraz udostępnione instytucjom publicznym (m.in. Ministerstwu Zdrowia).

Jak podano, projekt „Badanie ewaluacyjne programu szczepień przeciwko COVID-19. Perspektywa oceny technologii” finansowany jest w ramach grantu interwencyjnego przyznanego w kwocie 288 747 zł przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej (NAWA).

PAP

akp/ ekr/