Nauka i technologie

Grzegorz Tobiszowski: czarny wodór też jest ekologiczny

13.09.2021, 11:23aktualizacja: 21.09.2021, 12:11

PAP/Kadr z filmu
Nowe technologie energetyczne mogą być oparte o odnawialne źródła, ale również o nowe technologie w paliwach kopalnych – zwraca uwagę europoseł Grzegorz Tobiszowski (EKR/PiS).

Jeden z głównych celów Europejskiego Zielonego Ładu to osiągnięcie w 2050 r. zerowego poziomu emisji gazów cieplarnianych netto. W lipcu Komisja Europejska przedstawiła pakiet „Fit for 55”, który zawiera plan konkretnych działań przybliżających do tego celu. Zgodnie z nim Unia Europejska już do 2030 roku ma osiągnąć redukcję emisji dwutlenku węgla aż o 55 proc.

Były sekretarz stanu w Ministerstwie Energii, a obecnie poseł do Parlamentu Europejskiego komentuje w rozmowie z EuroPAP News wyzwania, przed którymi stoi UE i Polska.

„W każdym kraju musimy się zastanowić nad spójnością systemu energetycznego, abyśmy z jednej strony bezdyskusyjnie wdrażali nowe technologie energetyczne oparte o odnawialne źródła, ale również o nowe technologie w tych systemach kopalnych” – powiedział.

Zwrócił przy tym uwagę, że na świecie pojawiają się ostatnio nowe technologie wykorzystujące węgiel do wytwarzania wodoru.

„I tu mamy spór w Unii Europejskiej, bo akcent jest na to, żeby wodór pochodził tylko z odnawialnych źródeł energii. A mając dostęp do technologii, chociażby w Polsce, (…) możemy mieć wodór, ten popularnie zwany czarny, a więc gorszy od zielonego, ten z węgla, ale to jest nośnik, który jest ekologiczny” – podkreślił.

Dlatego w jego ocenie, trzeba myśleć o ekologii, ale jednocześnie patrzeć na dobrobyt i cywilizację człowieka.

„Ta równowaga jest bardzo ważna, bo ona spowoduje, że w spokoju, w pełnej racjonalności, będziemy mogli dbać o klimat” - podsumował.

Produkcję wodoru z węgla brunatnego rozpoczęło w ramach pilotażu australijsko-japońskie konsorcjum z udziałem Kawasaki. Celem projektu jest produkcja i transport ciekłego wodoru z australijskiej doliny Latrobe w Victorii do Kobe w Japonii.

aba/

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

embeduj wideo