Strefa Pomysłodawcy: każdy ma szansę na spełnienie swoich marzeń o biznesie

13.10.2021, 09:28aktualizacja: 14.10.2021, 10:02

PARP
Program „Strefa Pomysłodawcy” to unikatowy projekt, w którym nie trzeba prowadzić działalności gospodarczej, by dostać wsparcie na innowacje – podkreślali eksperci podczas webinarium zorganizowanego przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii we współpracy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości.

Założenia programu Strefa Pomysłodawcy, a także rodzaje wsparcia dla innowacyjnych przedsiębiorstw były tematem wtorkowej konferencji online z cyklu Idea Rozwoju Twojego Biznesu.

Do 14 listopada trwa pierwszy nabór wniosków do programu „Strefa Pomysłodawcy. Wsparcie 4.0”. Celem projektu jest wsparcie indywidualnych wynalazców i osób zainteresowanych wdrożeniem innowacyjnych rozwiązań, a także weryfikacja potencjału technologicznego i biznesowego tych pomysłów.

„Program to miejsce, gdzie każdy może przyjść, zweryfikować swój pomysł i zrealizować swoje marzenia o biznesie – zachęcała podczas wideokonferencji dr Joanna Krześ-Dobieszewska, ekspert Ministerstwa Rozwoju i Technologii. - Chcieliśmy pobudzić innowacyjność polskiego społeczeństwa, chcieliśmy, aby te innowacje były wdrażane w polskiej gospodarce. Ale podstawowy cel to pomoc innowatorom, zapewnienie im zindywidualizowanej opieki” – dodała.

„To unikatowy projekt skierowany do osób fizycznych, które nie muszą zakładać działalności gospodarczej, czyli nie są obarczone ryzykiem, a otrzymują kompleksowy pakiet wsparcia” – podkreślała Anna Blajerska z Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego, który jest liderem projektu.

W realizację przedsięwzięcia włączone są także Krakowskie Centrum Innowacyjnych Technologii INNOAGH oraz Centrum Innowacji i Transferu Technologii (CITT) Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

„Chcemy, żeby nasi pomysłodawcy czuli się zaopiekowani. Skoro przychodzą do nas z pomysłem, to naszym zadaniem jest, by ich pytania nie pozostały bez odpowiedzi – wyjaśniał Jacek Wawrzynowicz z CITT. - Nie chcemy mydlić nikomu oczu, chcemy wybrać te najlepsze pomysły, stąd selekcja jest dosyć wrażliwa i dosyć konkretna, ale nie zmienia to faktu, że nasi eksperci będą wspierać merytorycznie tych pomysłodawców” - zaznaczył.

Do programu można zgłosić pomysł, który nie był lub nie jest przedmiotem aktualnie lub uprzednio prowadzonej działalności gospodarczej. Nabór podzielony jest na cztery rundy, do udziału w procesie inkubacji zakwalifikowanych zostanie łącznie maksymalnie 100 pomysłodawców (po maksymalnie 25 w każdej rundzie). Pierwsza runda naboru trwa do 14 listopada, kolejne do 14 stycznia, 14 marca i do 14 maja.

Proces oceny innowacyjnych pomysłów będzie podzielony na fazy, determinujące różne rodzaje wsparcia, na które mogą liczyć beneficjenci. Zakwalifikowane wnioski mogą liczyć m.in. na fachowe doradztwo prawne i biznesowe (I faza), wstępne badanie stanu techniki i zdolności patentowej (II faza), aż po budowę prototypów i demonstrację pomysłów biznesowych (III faza). Więcej informacji o Programie można znaleźć na stronie internetowej: https://strefapomyslodawcy.pl

Podczas webinarium eksperci podkreślali również, że Program jest de facto wstępem do korzystania z kolejnych instrumentów pomocowych.

„Strefa Pomysłodawcy jest uzupełnieniem możliwości, które dostępne są dla startupów w PARP, ponieważ daje możliwość weryfikacji pomysłu dla tej grupy innowatorów, którzy nie planują zakładania działalności gospodarczej” – oceniła Aneta Zielińska-Sroka, zastępca dyrektora Departamentu Komunikacji i Marketingu w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

„Pomysłodawcy, którzy zgłaszają się do wybranych przez PARP platform startowych, są zobowiązani do założenia spółki kapitałowej” – przypomniała.

Jak wskazała, PARP prowadzi cały szereg projektów skierowanych do przedsiębiorców na różnych etapach prowadzonej działalności, w tym platformy startowe dla nowych pomysłów.

„W zależności od platformy wsparcie to jest wyceniane na 60 tys. zł czy 100 tys. zł. Jest to bezpośrednie wsparcie w dopracowaniu modelu biznesowego” - zaznaczyła.

Idea Rozwoju Twojego Biznesu to cykl informacyjno-edukacyjnych wideokonferencji nt. przygotowanego przez rząd pakietu rozwiązań, wspierających przedsiębiorców w pokonywaniu trudności w prowadzeniu działalności gospodarczej, spowodowanych pandemią. Z harmonogramem bezpłatnych webinariów, a także nagraniami tych już przeprowadzonych, można zapoznać się na stronie internetowej: http://www.parp.gov.pl/idearozwojubiznesu.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

belka