Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Ile warzyw dziennie?
Badania pokazują, że wiedza Polaków na temat zdrowej diety pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że tylko 19% respondentów potrafi prawidłowo odpowiedzieć na pytanie ile warzyw i owoców dziennie powinniśmy jeść. Między innymi przez brak odpowiedniej świadomości korzystnego wpływu prawidłowej diety na nasz organizm większość z nas po prostu je warzyw zbyt mało. Tymczasem dietetycy ciągle przypominają, że w zdrowej, zbilansowanej diecie połowę każdego z naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Innymi słowy powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach. Prawidłowa dieta jest ważna m.in. ze względu na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, budowanie odporności czy profilaktyki przeciwnowotworowej.
Warzywa przeciw nowotworom
„Zewsząd słyszymy by zwiększyć spożycie tytułowej grupy produktów jednak mało kto zdaje sobie sprawę jak wielkie korzyści takie zachowanie może przynieść. Warzywa i owoce są zdrowe co nie podlega wątpliwościom. Większość argumentuje to obecnością w nich witamin i składników mineralnych co też jest prawdą. Natomiast jak wejdziemy głębiej w skład poszczególnych surowców roślinnych to przekonamy się, że obfitują one w ogromną ilość związków aktywnych, które w prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie” – podkreśla Monika Stromkie-Złomaniec – dietetyk kliniczny.
Ulubione warzywa Polaków
Najczęściej spożywanymi warzywami od lat są ziemniaki, pomidory i cebula. Podobnie było w 2021 roku. Na kolejnych miejscach znajduje się marchew i ogórek. Każde z 5 wymienionych powyżej warzyw gości na polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, w sezonie u przeszło ¾ badanych (77%).
Nieco inaczej kształtują się wyniki, gdy zapytam Polaków o ich ulubione warzywa. Okazuje się, że jako ulubione warzywo najwięcej Polaków wskazuje pomidora. Poniżej przedstawiamy pełen ranking ulubionych warzyw 2021 roku:
- Pomidor – 39%
- Ogórek – 23%
- Ziemniak – 15%
- Kalafior – 10%
- Marchew – 10%
- Sałata – 10%
- Papryka – 7%
- Kapusta – 6%
- Brokuł – 6%
- Cebula – 3%
- Rzodkiewka – 2%
- Burak – 2%
- Cukinia – 2%
- Fasola – 2%
- Dynia – 1 %
Co setny badany (1%) deklaruje, że lubi wszystkie warzywa, a 2%, że nie lubi żadnego. 4 procent respondentów deklaruje, że ich ulubionym warzywem jest inne, niewymienione powyżej.
Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Brandmates
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 10.02.2022, 09:55 |
Źródło informacji | Brandmates |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych