Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Ile warzyw dziennie?
Badania pokazują, że wiedza Polaków na temat zdrowej diety pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że tylko 19% respondentów potrafi prawidłowo odpowiedzieć na pytanie ile warzyw i owoców dziennie powinniśmy jeść. Między innymi przez brak odpowiedniej świadomości korzystnego wpływu prawidłowej diety na nasz organizm większość z nas po prostu je warzyw zbyt mało. Tymczasem dietetycy ciągle przypominają, że w zdrowej, zbilansowanej diecie połowę każdego z naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce. Innymi słowy powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców, najlepiej w 5 porcjach. Prawidłowa dieta jest ważna m.in. ze względu na zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu, budowanie odporności czy profilaktyki przeciwnowotworowej.
Warzywa przeciw nowotworom
„Zewsząd słyszymy by zwiększyć spożycie tytułowej grupy produktów jednak mało kto zdaje sobie sprawę jak wielkie korzyści takie zachowanie może przynieść. Warzywa i owoce są zdrowe co nie podlega wątpliwościom. Większość argumentuje to obecnością w nich witamin i składników mineralnych co też jest prawdą. Natomiast jak wejdziemy głębiej w skład poszczególnych surowców roślinnych to przekonamy się, że obfitują one w ogromną ilość związków aktywnych, które w prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie” – podkreśla Monika Stromkie-Złomaniec – dietetyk kliniczny.
Ulubione warzywa Polaków
Najczęściej spożywanymi warzywami od lat są ziemniaki, pomidory i cebula. Podobnie było w 2021 roku. Na kolejnych miejscach znajduje się marchew i ogórek. Każde z 5 wymienionych powyżej warzyw gości na polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, w sezonie u przeszło ¾ badanych (77%).
Nieco inaczej kształtują się wyniki, gdy zapytam Polaków o ich ulubione warzywa. Okazuje się, że jako ulubione warzywo najwięcej Polaków wskazuje pomidora. Poniżej przedstawiamy pełen ranking ulubionych warzyw 2021 roku:
- Pomidor – 39%
- Ogórek – 23%
- Ziemniak – 15%
- Kalafior – 10%
- Marchew – 10%
- Sałata – 10%
- Papryka – 7%
- Kapusta – 6%
- Brokuł – 6%
- Cebula – 3%
- Rzodkiewka – 2%
- Burak – 2%
- Cukinia – 2%
- Fasola – 2%
- Dynia – 1 %
Co setny badany (1%) deklaruje, że lubi wszystkie warzywa, a 2%, że nie lubi żadnego. 4 procent respondentów deklaruje, że ich ulubionym warzywem jest inne, niewymienione powyżej.
Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Brandmates
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 10.02.2022, 09:55 |
| Źródło informacji | Brandmates |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Trzustka drukowana w 3D - rewolucyjne rozwiązanie z tytułem „Polskiego Produktu Przyszłości”
Bioniczna trzustka cATMP® to pierwszy na świecie w pełni funkcjonalny narząd biodrukowany w technologii 3D, zdolny do produkcji insuliny, glukagonu i peptydu C w sposób odpowiadający naturalnej fizjologii ludzkiej trzustki. Co więcej, może być produkowany „na żądanie” i przechowywany w specjalnie zaprojektowanym bioreaktorze do czasu transplantacji. To właśnie w ręce twórców tego przełomowego rozwiązania - firmy Polbionica S.A. - trafiła nagroda główna w tegorocznej edycji Konkursu „Polski Produkt Przyszłości”.- 12.12.2025, 12:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PARP
-
Image
Najpierw potykała się o własne nogi. Dziś wie, że to nie była niezdarność, tylko choroba genetyczna
Pierwsze symptomy, takie jak częste potykanie się, niepewny chód, trudności z pisaniem czy utrzymaniem równowagi, pojawiające się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem mogą one być sygnałem choroby genetycznej - ataksji Friedreicha. Szacuje się, że w Polsce żyje z nią około 150 osób.- 11.12.2025, 16:35
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ