Remonty pustostanów szansą na zwiększenie liczby mieszkań komunalnych i socjalnych

28.12.2022, 10:34aktualizacja: 28.12.2022, 10:39

BGK
Potrzeby mieszkaniowe w Polsce wciąż są bardzo duże. Nie każdego stać na zaciągnięcie kredytu hipotecznego, a tym bardziej na zakup mieszkania z własnych środków. Rozwiązaniem dla najbardziej potrzebujących osób są mieszkania od gminy – komunalne lub socjalne. Tych niestety jest nadal zbyt mało, sytuację można jednak poprawić inwestując w pustostany.

Jednym z zadań własnych gminy jest zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych jej mieszkańców. Wiele samorządów boryka się z problemem deficytu lokali dla osób o niskich i średnich dochodach, mimo że według danych GUS około 11 procent lokali mieszkalnych w Polsce nie jest zamieszkanych. W niektórych województwach odsetek ten sięga nawet 16 proc., a duża część tych lokali należy do gmin.

„Do marca 2021 roku gminy mogły pozyskać dotację z BGK przede wszystkim na budowę nowych mieszkań, niestety powstanie nowych budynków wiązało się z dużymi kosztami. Dlatego zabiegaliśmy o to, aby pustostany również zostały objęte możliwością wsparcia. Remont takich pustostanów może być dla samorządów najszybszym i najłatwiejszym sposobem na zapewnienie mieszkań lokatorom, których nie stać na zakup własnego lokalu” – mówi Przemysław Osuch, dyrektor Departamentu Funduszy Mieszkaniowych w Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Na remont pustostanów gminy mogą pozyskać dotację, która pokryje nawet do 85 proc. kosztów inwestycji. Tę dotację stanowi dofinansowanie z programu finansowego wsparcia budownictwa mieszkaniowego ze środków Funduszu Dopłat, który realizuje BGK.

Wiele gmin już z tej możliwości skorzystało. W 2021 roku BGK zakwalifikował do udzielenia wsparcia 60 wniosków na modernizację blisko 380 pustostanów. Koszt tych inwestycji to prawie 30 mln zł, a kwota wsparcia z BGK to ponad 23 mln zł. W tym roku BGK zakwalifikował do wsparcia 197 wniosków na modernizację 898 lokali - łączny koszt remontów to 94 mln zł. Kwota wsparcia na remont tych lokali z BGK to przeszło 76 mln zł.

Rządowy program finansowego wsparcia budownictwa mieszkaniowego działa już od 15 lat. W tym czasie, dzięki wsparciu z budżetu państwa w całej Polsce powstało ponad 26 tys. lokali mieszkalnych, ponad 200 mieszkań chronionych, blisko 880 miejsc w schroniskach dla osób bezdomnych, 11 pomieszczeń tymczasowych i 530 miejsc w noclegowniach i ogrzewalniach. Przyznane w tym okresie dotacje z programu to prawie 1,2 mld zł, a łączny koszt przedsięwzięć to 3,5 mld zł.

Obecnie inwestorzy realizują 490 inwestycji mieszkaniowych ze wsparciem z programu. Ich wartość to ponad 3,4 mld zł, a przyznane przez BGK środki to 2 mld zł.

Tekst powstał przy współpracy z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Więcej informacji na temat programu można znaleźć na stronie internetowej BGK: https://www.bgk.pl/programy-i-fundusze/programy/bezzwrotne-wsparcie-budownictwa-z-funduszu-doplat/

Niniejszy materiał nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego.

Źródło informacji: BGK

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE