Rekordowe wyniki finansowe Grupy Kapitałowej BioMaxima za 2022 rok

05.05.2023, 09:33aktualizacja: 05.05.2023, 09:36

W 2022 roku Grupa Kapitałowa BioMaxima SA wypracowała 143 867 000 zł przychodów netto, co w stosunku do poprzedniego roku stanowi wzrost o ponad 80 proc. Polski producent i eksporter diagnostyki laboratoryjnej notuje rekordowe wyniki finansowe już trzeci rok z rzędu.

Zysk z działalności operacyjnej powiększony o amortyzację (EBITDA) za rok 2022 osiągnął w BioMaximie poziom 36 874 000 zł. Zysk netto za rok 2022 wyniósł 28 885 000 zł i jest wyższy od zysku netto osiągniętego w roku poprzednim aż o 182 proc.

Rok 2022 – jak przyznaje Łukasz Urban, prezes zarządu BioMaxima – był nie tylko rekordowym rokiem pod względem wyników finansowych, ale również obfitował w inne ważne dla firmy wydarzenia – 31 stycznia odbyło się pierwsze notowanie akcji spółki na głównym parkiecie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Ponadto BioMaxima znalazła się w prestiżowym rankingu FT1000 dziennika „Financial Times”, jako jedna z najszybciej rosnących europejskich spółek roku.

Według opinii prezesa, tak szybki rozwój był możliwy dzięki systematycznej, ciężkiej pracy całego zespołu oraz reinwestowaniu zarabianych przez BioMaximę środków.

„Konsekwentnie realizujemy opisaną w prospekcie strategię budowy silnego polskiego producenta testów służących do diagnostyki zakażeń, jedynego w regionie Europy Środkowej wytwórcy systemów do oznaczania lekowrażliwości” – podkreślał Łukasz Urban podczas prezentacji wyników spółki w Centrum Prasowym PAP.

Przychody spółki ze sprzedaży związanej z diagnostyką COVID-19 w II połowie 2022 roku stanowiły już tylko około 3 proc. całości przychodów. Natomiast sprzedaż wyrobów nie związanych z COVID-19 wzrosła w 2022 roku o 38 proc. w stosunku do poprzedzającego pandemię roku 2019. Przychody większości tradycyjnych asortymentów spółki systematycznie rosną i osiągnęły w 2022 roku wartości historycznie rekordowe.

W Lublinie została zakończona budowa nowego zakładu produkcyjnego spółki i adaptacja budynku magazynowego oraz biurowego o łącznej powierzchni użytkowej 2350 mkw. BioMaxima SA oczekuje teraz na wydanie pozwolenia na ich użytkowanie, co zwiększy dostępną dla spółki infrastrukturę do 6000 mkw. łącznie.

Kolejnym etapem inwestycji będzie rozbudowa mocy produkcyjnych w segmencie mikrobiologii w istniejącym już budynku, której ukończenie planowane jest na III kwartał br.

BioMaxima prowadzi prace rozwojowe mające na celu opracowanie technologii produkcji testów obejmujących nowe oznaczenia z krwi i innych płynów ustrojowych, a także w zastosowaniach przemysłowych.

Podczas spotkania z inwestorami zarząd ocenił, że projekty inwestycyjne i rozwojowe, realizowane w ramach opisanej w Prospekcie Strategii BioMaxima SA, pozwolą sukcesywnie, w perspektywie 3 lat od ich zakończenia uzyskać dodatkowe przychody w segmencie lekowrażliwości (AST), szybkich testów, diagnostyki molekularnej a także mikrobiologii, na poziomie pomiędzy 45 a 75 mln zł rocznie.

Podczas konferencji przedstawiciele spółki zwrócili też uwagę, że w wyniku powszechnego testowania podczas pandemii COVID-19, szybka diagnostyka trafiła do publicznej świadomości. Przykładem tego trendu w Polsce jest zmiana Prawa Pracy i wprowadzenie de facto obowiązkowego testowania pracowników przez pracodawców.

W 2022 roku spółka wypłaciła 1 948 000 zł tytułem dywidendy. W okresie III kw. 2022 r. realizując uchwałę WZA przeprowadzono również skup akcji własnych za kwotę 5 mln zł, gdzie firma nabyła 180 187 akcji własnych celem ich umorzenia. Na koniec 2022 roku wskaźnik pokrycia kapitałami własnymi sumy bilansowej spółki wyniósł 70,5 proc. Oznacza to, że BioMaxima SA jest w dobrej sytuacji finansowej.

Analitycy DM BDM, w raporcie z 25 kwietnia, rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla BioMaximy od zalecenia „kupuj” z ceną docelową na poziomie 38,7 zł na akcję.

W swoim raporcie analitycy DM BDM wskazywali między innymi, że spółka działa na dynamicznie rozwijającym się rynku diagnostyki in vitro oraz zwrócili uwagę, że potrafiła wykorzystać szansę, jaką przyniosła pandemia COVID-19 dzięki wysokiej zdolności operacyjnej i uzyskała rosnącą rozpoznawalność na rynku, co dobrze rokuje na przyszłość. W 2023 roku analitycy DM BDM prognozują przychody/ EBIT/ EBITDA/ zysk netto BioMaxima SA na 64,5/ 5,8/ 8,5/ 4,9 mln zł.

Zgodnie z opublikowanym przez Spółkę kalendarzem, skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2023 roku zostanie przekazany dnia 30 maja 2023 r.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo