Zdrowie i styl życia

Dr Crystal S. Denlinger, FACP, nową dyrektor generalną National Comprehensive Cancer Network; dr Robert W. Carlson przechodzi na emeryturę po ponad 10 latach kierowania tą międzynarodową onkologiczną organizacją non profit

23.08.2023, 14:11aktualizacja: 23.08.2023, 14:19

PR Newswire/ National Comprehensive Cancer Network
Dr Denlinger zajmuje obecnie stanowisko dyrektora ds. naukowych w NCCN, a w przeszłości pełniła funkcje członkini i przewodniczącej licznych Paneli ds. Wytycznych NCCN, dbając o zachowanie złotych standardów i opartego na dowodach konsensusu ekspertów w zakresie rekomendacji leczenia onkologicznego.

PLYMOUTH MEETING, Pa., 23 sierpnia 2023 r. /PRNewswire/ - National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) - organizacja non profit zrzeszająca czołowe akademickie ośrodki leczenia nowotworów - ogłosiła, że Crystal S. Denlinger, MD, FACP (Fellow of American College of Physicians - członkini zwyczajna Amerykańskiego Kolegium Lekarskiego) obejmie stanowisko dyrektora generalnego. Dr Denlinger, która jest obecnie starszą wiceprezes i dyrektor ds. naukowych NCCN, stanie na czele tej międzynarodowej organizacji zajmującej się opracowywaniem wytycznych w wyniku obejmującej cały kraj procedury rekrutacyjnej na stanowisko, które zwalnia długoletni dyrektor generalny, dr Robert W. Carlson, z powodu przejścia na emeryturę.

Dr Denlinger może poszczycić się długoletnim doświadczeniem w zakresie zarządzania opieką onkologiczną w ramach NCCN i poza tą organizacją. W 2012 r. zdobyła tytuł NCCN Young Investigator Awardee przyznawany młodym badaczom i otrzymała nagrodę NCCN Roger Winn Award w 2018 r. za modelowe umiejętności przywódcze, energię i zaangażowanie w działania na rzecz opracowania wytycznych praktyki klinicznej w onkologii NCCN (NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology, Zharmonizowanych Wytycznych NCCN dla Afryki Subsaharyjskiej.

Od momentu dołączenia do zespołu NCCN na pełny etat odpowiada za wytyczne organizacyjne, prowadzi programy pilotażowe na potrzeby programu Oceny równego traktowania w opiece zdrowotnej (Health Equity Report Card), nadzoruje wsparcie w formie grantów na badania onkologiczne za pośrednictwem Onkologicznego Programu Badawczego NCCN (ORP - Oncological Research Programme) i angażuje się w rozszerzanie zasięgu działań na rzecz poprawy opieki onkologicznej i jej strategii na całym świecie. Dr. Denlinger nadzoruje również prace nad Kompendium leków i biofarmaceutyków NCCN (Kompendium NCCN®), Kompendium biomarkerów NCCN® oraz Biblioteką szablonów zleceń na chemioterapię NCCN (Szablony NCCN®).

„Dr Delinger jest odpowiednią osobą do rozwijania imponującej i wytrwałej pracy, jaką wykonywał dr Carlson, kierując tą czołową organizacją onkologiczną - powiedział dr John W. Sweetenham, FRCP (członek zwyczajny Królewskiego Kolegium Lekarskiego), FACP, FASCO (członek zwyczajny Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej), profesor medycyny i zastępca dyrektora ds. klinicznych sieci onkologicznej w ośrodku Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center w Szpitalu UT Southwestern; przewodniczący zarządu NCCN. - Wykazała się zaangażowaniem w poprawę rezultatów leczenia i samopoczucia wszystkich pacjentów onkologicznych. Dr Denlinger cieszy się sympatią wszystkich pracowników NCCN i przedstawicieli szeroko rozumianej społeczności onkologicznej. Jej niestrudzone starania i dążenie do doskonałości w leczeniu pacjentów, rozwój nowych badań i podejmowanie działań w Kongresie USA pomogą NCCN kontynuować definiowanie i rozwój wysokiej jakości, wartościowej opieki nad pacjentami onkologicznymi na całym świecie na wiele kolejnych lat”.

Dr Denlinger wcześniej pełniła funkcję kierownika Wydziału Onkologii Klinicznej Układu Pokarmowego; zastępcy dyrektora Programu Fazy 1 Opracowywania Nowych Leków; dyrektora Programu ds. Przeżywalności oraz profesor na Wydziale Hematologii/Onkologii, a obecnie kontynuuje pracę jako niepełnoetatowa członkini kadry dydaktyczno-naukowej ośrodka Fox Chase Cancer Center - instytucji członkowskiej NCCN.

Dr Denlinger ukończyła połączone studia licencjackie w zakresie nauk ścisłych i studia medyczne w The College of New Jersey oraz Rutgers New Jersey Medical School, po czym odbyła rezydenturę na Oddziale Chorób Wewnętrznych w Mount Sinai Medical Center i specjalizację w zakresie hematologii/onkologii w Fox Chase Cancer Center/w szpitalu uniwersyteckim Temple University Hospital. Jest autorką setek artykułów i abstraktów dotyczących badań klinicznych i laureatką licznych nagród przyznawanych przez takie organizacje, jak Fundacja Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO - Americal Society of Clinical Oncology) i Amerykańskie Kolegium Lekarskie (American College of Physicians).

Jako dyrektor generalna dr Denlinger będzie nadzorować pracę ponad 150 pracowników w siedzibie głównej NCCN, znajdującej się na obrzeżach Filadelfii, w stanie Pensylwania. Praca ta obejmuje prowadzenie biblioteki Wytycznych NCCN - uznanych standardów kierunków i strategii działań klinicznych w leczeniu nowotworów, najdokładniejszych i najczęściej aktualizowanych wytycznych dotyczących praktyki klinicznej dostępnych w jakiejkolwiek dziedzinie medycyny. Będzie również kierować i sprawować nadzór nad programami ukierunkowanymi na współpracę międzynarodową, nowe badania w zakresie onkologii, recenzowane publikacje, dane pacjentów i strategie walki z nowotworami.

„Od pierwszej klasy chciałam zostać lekarzem, a w szkole średniej wybrałam onkologię na moją przyszłą specjalizację. Doświadczyłam osobiście, co oznacza wsparcie dla osoby bliskiej zmagającej się z chorobą nowotworową, zarówno na wczesnym, jak i na zaawansowanym etapie choroby - powiedziała dr Denlinger. - Przez lata kontaktów z pacjentami, kierowania badaniami klinicznymi i pomagania w aktualizacji międzynarodowych standardów opieki opartych na dowodach miałam okazję obserwować ogromne postępy w leczeniu nowotworów i ich wynikach. Z entuzjazmem będę nadal robić, co w mojej mocy, tam, gdzie będzie możliwe zapewnienie największych korzyści dla jak największej liczby pacjentów - dlatego jestem tak zaszczycona i podekscytowana przyjęciem stanowiska dyrektor generalnej w NCCN. Jestem wdzięczna drowi Carlsonowi oraz członkom zarządu NCCN i wszystkim moim współpracownikom za tę szansę”.

Spuścizna w zakresie poprawy i ułatwienia dostępu do wysokiej jakości, skutecznej, sprawiedliwej i łatwo dostępnej opieki onkologicznej

Dr Carlson po raz pierwszy ogłosił zamiar przejścia na emeryturę w styczniu 2023 r., 10 lat po przejęciu sterów w NCCN. Z chwilą obejmowania stanowiska organizacja NCCN prowadziła 58 Wytycznych NCCN® i 11 Wytycznych dla pacjentów NCCN®. Pod kierownictwem dra Carlsona program informacji klinicznej rozszerzył się do poziomu 84 Wytycznych NCCN, uwzględniających dane o najnowszych dowodach naukowych i konsensus pomiędzy ekspertami w zakresie leczenia niemal każdego rodzaju nowotworu, jak również w obszarze badań przesiewowych, profilaktyki i leczenia wspomagającego. Biblioteka Wytycznych dla pacjentów NCCN obecnie zawiera 67 publikacji napisanych przystępnym językiem, których celem jest danie pacjentom onkologicznym i ich opiekunom możliwości podejmowania świadomych decyzji w zakresie leczenia na podstawie dostępnych informacji.

W okresie ostatniego 10-lecia znacznie wzrosło wykorzystanie Wytycznych NCCN. W 2021 r. wytyczne pobrano 4,4 mln razy, a w 2022 r. liczba ta wzrosła do poziomu 13,3 mln. Te bezpłatne zasoby pobierane są przez ponad 1,7 mln zarejestrowanych użytkowników z różnych środowisk, przy czym niemal połowa z nich znajduje się poza USA.

Dr Carlson powiększył liczbę organizacji członkowskich NCCN z 21 elitarnych instytucji akademickich specjalizujących się w onkologii w okresie, w którym rozpoczynał pracę na stanowisku dyrektora, do 33 elitarnych ośrodków akademickich znajdujących się w całych Stanach Zjednoczonych, według stanu na kwiecień 2023 r. Zatrudnienie w siedzibie głównej NCCN podwoiło się za jego kadencji.

„Zawsze będziemy wdzięczni za pasję i wiedzę, którą wniósł dr Carlson, gdy pełnił funkcję dyrektora generalnego NCCN, oraz za to, że przyczynił się do znaczącej zmiany jakości życia pacjentów onkologicznych i ich bliskich podczas jego niezrównanej kariery - powiedział dr Sweetenham. - Łączył niestrudzone dążenie do doskonałości z równie niestrudzonym zaangażowaniem w podejście do pacjentów z życzliwością i współczuciem. Uwidaczniało się to w szczególności w jego działaniach w ramach współpracy z lokalnymi ekspertami w celu poprawy dostępności Wytycznych NCCN w krajach i regionach o różnym poziomie zasobów. Dr Carslon również osobiście prowadził zakończoną sukcesem kampanię >>Just bag it<<, która miała na celu poprawę bezpiecznego postępowania w toku chemioterapii. Nadzorował coraz intensywniejsze działania NCCN na rzecz równego dostępu do opieki onkologicznej i stosowania we wszystkich Wytycznych NCCN języka, który jest oparty na szacunku i pozbawiony dyskryminacji ze względu na płeć. W okresie, w którym pełnił swoje obowiązki, znacznie wzrosło również uznanie i wpływ NCCN w zakresie krajowych i międzynarodowych strategii na rzecz leczenia onkologicznego”.

„Jestem szczęśliwy, że mogę powitać dr Denlinger na stanowisku dyrektor generalnej NCCN, i oczekuję, że organizacja NCCN będzie nadal działać na podstawie swoich licznych i długotrwałych sukcesów, pomagając wszystkim pacjentom onkologicznym w poprawie jakości ich życia - powiedział dr Carlson. - Miałem ogromny zaszczyt pracować z tyloma zaangażowanymi kolegami i koleżankami po fachu, pacjentami i orędownikami dogłębnej poprawy dostępu do wysokiej jakości opieki onkologicznej przez te wszystkie lata”.

Dr Denlinger obejmie stanowisko dyrektor generalnej NCCN dnia 9 października 2023 r.

National Comprehensive Cancer Network

National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) to stowarzyszenie non profit obejmujące czołowe ośrodki onkologiczne, zaangażowane w działania obejmujące opiekę nad pacjentami, badania i edukację. NCCN ma na celu polepszanie standardów jakości, skuteczności, sprawiedliwości i dostępu do opieki onkologicznej, aby odmieniać na lepsze życie wszystkich pacjentów. Wytyczne praktyki klinicznej w onkologii NCCN (Wytyczne NCCN®) zapewniają przejrzyste, oparte na dowodach i konsensusie ekspertów zalecenia leczenia i zapobiegania nowotworom oraz świadczenia wspomagające; są one uznanym standardem postępowania klinicznego w leczeniu raka i stanowią najbardziej wyczerpujące i regularnie aktualizowane wytyczne dostępne w dowolnym obszarze medycyny. Wytyczne dla pacjentów NCCN® zapewniają specjalistyczne informacje na temat leczenia nowotworów, aby zapewnić pacjentom i opiekunom dostęp do informacji i możliwości przy wsparciu Fundacji NCCN ®. NCCN działa również na rzecz kształcenia ustawicznego, realizuje globalne inicjatywy, strategie oraz prowadzi współpracę badawczą i publikuje opracowania z dziedziny onkologii. Więcej informacji na stronie NCCN.org.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2187817/NCCN_Denlinger_2.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2187818/National_Comprehensive_Cancer_Network_CarlsonR_3.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/441768/NCCN_Logo.jpg

Źródło: National Comprehensive Cancer Network