Zdrowie i styl życia

Prawo.pl: rehabilitacja kompleksowa szansą na stałą pracę i lepszą jakość życia

20.11.2023, 11:53aktualizacja: 20.11.2023, 11:59

Pilotażowy program kompleksowej rehabilitacji, umożliwiający osobom z niepełnosprawnością podjęcie lub powrót do pracy, okazał się skuteczny - podaje Prawo.pl. Po dwóch latach od zakończenia uczestnictwa w programie pracę miało 30 proc. więcej osób niż po trzech miesiącach od jego ukończenia.

Jak podaje serwis, model kompleksowej rehabilitacji, pilotażowo wdrażany od 2018 r., przyniósł oczekiwany efekt - stabilność zatrudnienia. Pomysłodawcą i liderem projektu „Wypracowanie i pilotażowe wdrożenie modelu kompleksowej rehabilitacji umożliwiającej podjęcie lub powrót do pracy” jest Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON).

Po zakończonym pilotażu PFRON ma zabezpieczone środki jeszcze na rok działania programu. Według Prawo.pl Fundusz liczy na to, że uda się na stałe realizować go na podstawie odpowiednich zapisów ustawowych.

Celem rehabilitacji kompleksowej jest ułatwienie podjęcia lub powrotu do aktywności społecznej i zawodowej osób, które w wyniku urazu, zdiagnozowanego schorzenia lub niepełnosprawności wrodzonej czy nabytej w okresie rozwojowym, nie mogą pracować i pełnić ról społecznych. Działania są kompleksowe i obejmują rehabilitację leczniczą, zawodową i społeczną.

„Wszystkie te elementy rehabilitacji muszą być realizowane w programie, który stawia na multidyscyplinarność. Jego clou stanowi to, że osobę w programie wspiera zespół wielodyscyplinarny” - podkreśla Łukasz Żmuda, ekspert PFRON, cytowany przez Prawo.pl.

W skład zespołu wchodzą: lekarz specjalista medycyny fizykalnej rehabilitacji, fizjoterapeuta, terapeuta zajęciowy, psycholog, logopeda, pielęgniarka i inni.

Program był realizowany w czterech Ośrodkach Rehabilitacji Kompleksowej (ORK): w Grębiszewie (woj. mazowieckie), Nałęczowie (woj. lubelskie), Wągrowcu (woj. wielkopolskie) i w Ustroniu (woj. śląskie). Łącznie z pilotażu skorzystało 615 osób. 85 proc. z nich to osoby z doświadczeniem zawodowym, a 15 proc. bez takich doświadczeń.

„Osiągnęliśmy w pilotażu efekt, o który chodziło nam od samego początku, czyli efekt stabilnego zatrudnienia. Po trzech miesiącach od zakończenia udziału w programie pracę miało 39 proc. uczestników. Po dwóch latach odsetek ten znacznie wzrósł - do 69 proc.” - podkreślił Łukasz Żmuda.

Pełny tekst artykułu: https://www.prawo.pl/kadry/rehabilitacja-kompleksowa-to-zmiana-kwalifikacji-ale-tez-szansa-na-zmiane-zycia,524029.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 20.11.2023, 11:53