Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Kolekcja „Black and White Symphony” to podsumowanie 25 lat twórczości Macieja Zienia. Projektant, żeby podkreślić rangę jubileuszu, zrezygnował z barwnej różnorodności, stawiając na biel i czerń (poza jedną czerwoną kreacją). Jak zawsze wszystkie projekty na piedestał postawiły kobiecość, która czasem jest romantyczna, a innym razem drapieżna. Najnowszą kolekcję Zienia zaprezentowało 39 modelek, wśród nich muza artysty Aneta Kręglicka oraz prezentująca suknię ślubną Kate Rozz.
„W mojej jubileuszowej kolekcji chciałem uzyskać efekt elegancji, dostojności, dojrzałości. Zależało mi na pokazaniu kunsztu krawiectwa, a w bieli i czerni jest najwięcej klasy. Ale trzeba się też dobrze bawić, stąd czerwony akcent” – tłumaczył Maciej Zień. Zień pokazał, że klasyką można się bawić, a czerń i biel może mieć wiele odsłon i odcieni.
W grudniowy wieczór do Teatru Wielkiego Opery Narodowej przyszło ponad 1000 osób, w tym znacząca reprezentacja polskich gwiazd, które zaprezentowały się w kreacjach z najnowszej i wcześniejszych kolekcji Macieja Zienia. Pokaz projektanta uświetniły swoją obecnością m.in. Danuta Stenka, Magdalena Cielecka, Maja Ostaszewska, Agnieszka Grochowska, Magda Mołek, Olga Bołądź, Małgorzata Socha, Małgorzata Szumowska.
Jubileuszowy pokaz Macieja Zienia był jednym z jego największych pokazów w historii. Widzowie zobaczyli charakterystyczną dla projektanta klasykę i lekkość bawienia się modą. Ulubione linie, piękne tkaniny, krawiecki kunszt i jakość wykonania – to wszystko pokazał artysta na scenie Teatru Wielkiego Opery Narodowej.
„Miałem ochotę pokazać swoje ulubione fasony, kroje. Powiedziałem sobie, że nie muszę już nic udowadniać, dlatego moją najnowszą kolekcję zrobię tak, jak chcę. Moda ma być rozrywką, sposobem na wyrażanie swojej osobowości” – podkreślał Maciej Zień.
Podsumowując pokaz twórca wyjaśnił, że zaprezentowana kolekcja jest spełnieniem jego marzeń i podsumowaniem jego kreacji, stylu.
„Przenoszę was w bajkowy świat. Tworzę stroję dla współczesnych księżniczek” – zaznaczył projektant.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.12.2023, 16:04 |
Źródło informacji | PAP MediaRoom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ