Newsletter

Producenci żywności i FMCG zwiększają produkcję nawet o 49%. Wdrażają jedno rozwiązanie

22.04.2024, 08:30aktualizacja: 22.04.2024, 09:46

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Queris
Queris
W sektorze produkcji żywności i FMCG rośnie presja na poprawę efektywności, która pozwoli zniwelować rosnące koszty i generować większą sprzedaż. Coraz więcej producentów przyznaje, że osiągnięcie optymalnych wyników bez cyfryzacji produkcji jest praktycznie niemożliwe. We wdrożeniach prym wiedzie szczególnie jedno rozwiązanie, które poprawia produktywność nawet o 50%.

System MES, o którym mowa, z punktu widzenia branży spożywczej i sektora FMCG ma przede wszystkim dwie zalety - w liniowej produkcji żywności identyfikuje straty jakościowe i straty wydajności, pozwalając tym samym wyeliminować braki produkcyjne oraz skrócić przestoje. Natomiast producenci FMCG cenią go głównie za skuteczną identyfikację wąskich gardeł, co pozwala przyspieszyć i wypłaszczyć strumień produkcji.

W obu przypadkach wykorzystanie systemu MES przekłada się na wzrost produkowanego wolumenu i większe zyski ze sprzedaży. Okazuje się, że samo jego uruchomienie, bez żadnych dodatkowych działań, zwiększa efektywność produkcji nawet o 3%. W sektorze FMCG taki wynik to nierzadko setki tysięcy złotych dodatkowego miesięcznego przychodu. Natomiast finalnie efekty są jeszcze większe.

„Wzrost efektywności o 2-3% to tak zwany >>efekt MES<<, często występujący natychmiast po wdrożeniu - wyjaśnia Arkadiusz Więdłocha, wiceprezes spółki Queris, słynącej w branży spożywczej ze swojego systemu MES. - Jednak to dopiero początek, ponieważ eliminacja kolejnych strat produkcyjnych, identyfikowanych z pomocą tego rozwiązania, pozwala naszym klientom regularnie zwiększać produkcję o kolejne 10-15% i nie jest to maksimum. Mamy klienta z sektora FMCG, u którego wzrost efektywności wyniósł aż 50%. To tysiące, a nawet miliony złotych dodatkowego przychodu ukrytego w potencjale marnowanym przez brak informacji i wiedzy o procesie produkcyjnym”.

Przypomnijmy, że statystyczna efektywność zakładów nieprowadzących żadnej optymalizacji produkcji, mierzona wskaźnikiem OEE, oscyluje w granicach 40-50%. To tak, jakby ponad połowa posiadanych maszyn stała bezczynnie i generowała wyłącznie koszty. Wprowadzenie tylko jednego rozwiązania diametralnie zmienia ten stan rzeczy.

Według Tomasz Zielińskiego, prezesa spółki Queris, w obliczu stale rosnących kosztów produkcji coraz więcej polskich producentów zwraca uwagę na stopień swojej cyfryzacji.

„Obserwujemy znaczny wzrost inwestycji w informatyzację produkcji. W ubiegłym roku otrzymaliśmy prawie dwukrotnie więcej zapytań o systemy MES i CMMS w porównaniu do roku 2022. Zainteresowanie jest tak duże, że cały czas rekrutujemy i tworzymy nowe zespoły wdrożeniowe” - mówi prezes Queris. „Pandemia, wojna na Ukrainie czy szalejąca inflacja namnożyły problemów z rentownością wielu firm. Zarządy zauważyły, że bez dogłębnej analizy procesów wytwarzania nie są w stanie stabilnie rozwijać przedsiębiorstwa. Można powiedzieć, że sektor spożywczy i FMCG dokonuje teraz skokowej cyfryzacji zakładów, wykorzystując technologię monitorowania produkcji, która bez eksperymentowania zapewnia oszczędności i wzrost przychodów. Każdy, kto lekceważy ten trend, nie tylko pogłębia technologiczny dystans, ale zwyczajnie przegrywa wyścig z konkurencją, co finalnie doprowadzi do utraty rentowności” - dodaje.

System MES stał się dla zakładów produkcyjnych sercem produkcji, wyznaczającym jej tempo i zapewniającym nieustanny przepływ danych w zakładowym krwioobiegu informacji.

Producenci bez informatycznego wsparcia nie są w stanie nie tylko monitorować przebiegu produkcji, mierzyć efektywności czy ustalać optymalnych harmonogramów realizacji zleceń, ale co gorsza, nie mogą nawet zidentyfikować prawdziwych przyczyn pogarszających się wyników.

Stąd w ostatnim czasie tak wiele firm sektora spożywczego i FMCG inwestuje w systemy MES, które skutecznie eliminują najkosztowniejsze straty oraz pomagają zwiększyć wolumen produkcji bez rozbudowy parku maszynowego czy budowy nowego zakładu.

Źródło informacji: Queris

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 22.04.2024, 08:30
Źródło informacji Queris
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ