Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: powstanie nowa ustawa regulująca zawód i samorząd zawodowy psychologów

16.05.2024, 11:54aktualizacja: 16.05.2024, 11:57

Zasady wykonywania zawodu psychologa regulować będzie nowa ustawa. Powołany zostanie samorząd zawodowy, który będzie mógł pozbawić prawa wykonywania zawodu, ustalony zamknięty katalog usług psychologicznych, a za udzielanie świadczeń przez osobę, która nie ma prawa wykonywania zawodu psychologa, będzie groziła odpowiedzialność karna - informuje serwis Prawo.pl.

Jak przypomina Prawo.pl, psycholog jako zawód zaufania publicznego podlega regulacjom prawnym zawartym w ustawie z dnia 8 czerwca 2001 r. o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów. Jednak Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej uznało, że nie będzie poprawiać obowiązującej ustawy, ale przedstawi nowy projekt. Publikując założenia projektu nowej ustawy o zawodzie psychologa oraz samorządzie zawodowym psychologa, ministerstwo podkreśliło, że obecna ustawa „funkcjonuje w praktyce ze względu na liczne wady prawne i legislacyjne. Jest niezgodna z prawem europejskim” - podaje Prawo.pl.

Prawo.pl informuje, że projekt ustawy zakłada, iż psycholog (nadal jako zawód zaufania publicznego) uzyska prawo wykonywania zawodu z dniem wpisu na Regionalną Listę Psychologów. Listę prowadzi regionalna rada psychologów. Na liście znajdzie się np. osoba, która ukończyła studia pierwszego stopnia na kierunku psychologia i studia drugiego stopnia na tym samym kierunku oraz uzyskała tytuł magistra albo ukończyła jednolite studia magisterskie na kierunku psychologia oraz uzyskała tytuł magistra lub też ma dyplom wydany w innym państwie, uznany za równoważny z dyplomem uzyskiwanym w Polsce.

Po uzyskaniu wpisu na listę psycholog współpracuje z opiekunem w sprawach dotyczących rozwoju zawodowego. Okres opieki trwa 12 miesięcy i kończy się wydaniem przez opiekuna pisemnej opinii na temat rozwoju zawodowego i kontynuacji wykonywania zawodu przez psychologa - dodaje serwis Prawo.pl.

W projekcie ustawy, przytoczonym przez Prawo.pl, określony został zamknięty katalog usług psychologicznych oraz są zdefiniowane ich poszczególne rodzaje, także prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych oraz działalności dydaktycznej w zakresie psychologii.

Psychologowie będą zorganizowani na zasadach samorządu zawodowego, który jest niezależny w wykonywaniu swoich zadań i podlega tylko przepisom ustaw. Samorząd jest dwustopniowy: jego jednostkami organizacyjnymi jest Krajowa Izba oraz regionalne izby psychologów. Liczba i obszar działania poszczególnych regionalnych izb będą ustalane przez Krajowy Zjazd z tym zastrzeżeniem, że nie może być mniejsza niż cztery - informuje Prawo.pl.

W projekcie określone zostały przesłanki odpowiedzialności dyscyplinarnej, co umożliwi zgłaszanie nieprawidłowości, ale odpowiedzialność dyscyplinarna psychologów nie wyłącza odpowiedzialności przewidzianej w odrębnych przepisach. Najwyższą karą dyscyplinarną będzie skreślenie z listy, co skutkuje pozbawieniem prawa do wykonywania zawodu psychologa. W projekcie przewidziana jest ponadto odpowiedzialność karna m.in. za posługiwanie się tytułem zawodowym psychologa przez osobę, która nie ma takich uprawnień - informuje Prawo.pl.

Czytaj więcej na Prawo.pl:

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 16.05.2024, 11:54