Gliwice: True Tone Festival coraz bliżej!

21.05.2024, 20:26aktualizacja: 21.05.2024, 20:28

Siema Ziemia; Fot. materiały organizatora
Szykujcie się na muzyczną ucztę, bo w Gliwicach – już po raz trzeci – odbędzie się True Tone Festival. W trakcie sześciu festiwalowych dni, na przełomie maja i czerwca, usłyszymy aż jedenaście projektów muzycznych. Będzie oryginalnie i nie tylko jazzowo. Bilety są w sprzedaży.

Centrum Kultury Victoria w Gliwicach zaprasza na trzecią edycję True Tone Festivalu, który w tym roku odbędzie się między 24 maja a 1 czerwca. – Zgodnie z założeniami festiwalu, przy doborze artystów nadal szukamy szczerej muzyki, która ma oryginalną trajektorię jazzową. W tym roku zaprosiliśmy także projekty, które jazzem trudno będzie nazwać, chociaż niektórzy muzycy z tym środowiskiem są kojarzeni. Kooperują, z kim im się tylko zamarzy, by w ten sposób tworzyć nowe połączenia lub na nowo opowiadać dobrze znaną historię – informują organizatorzy.

Podczas tegorocznej imprezy fuzja jazzu spotka się z muzyką współczesną, klasyczną, kameralną, muzyką świata, folkiem, elektroniką, ambientem, minimalizmem, muzyką klubową, muzyką filmową, rockową, punkową i mnóstwem innych dźwiękowych eksperymentów. Jest w czym wybierać!

Festiwal wystartuje już 24 maja, a otworzy go Quintet Wojtka Mazolewskiego. Zespół zagra w Ruinach Teatru Victoria (al. Przyjaźni 18) i zaprezentuje program poświęcony duchowemu jazzowi (spiritual jazz), który powstał w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych m.in. za sprawą Johna Coltrane’a, Pharoaha Sandersa, Dona Cherry’ego i Sun Ra.

Dzień później, 25 maja, czekają nas dwa koncerty. Najpierw Ruinami zawładnie Akusmi, czyli Pascal Bideau, francuski kompozytor muzyki filmowej i muzyki do reklam telewizyjnych, który podczas występów używa wielu instrumentów akustycznych i elektronicznych, tworząc na scenie efekt wieloosobowego zespołu. Zaraz po nim publikę oczaruje Maxime Denuc, prezentując album „Nachthorn”, na którym odnaleźć można wiele gatunków: muzykę elektroniczną, ambient, minimalizm, muzykę eksperymentalną, klasyczną, współczesną czy dub techno. A to wszystko za pomocą jednego instrumentu! Obaj artyści wystąpią w Polsce po raz pierwszy.

W kolejnych dniach muzycznych emocji będzie tylko przybywać! 26 maja w Ruinach Teatru Victoria zaprezentują się: William’s Things, czyli projekt, który od początku inspiracji szuka w poezji, oraz Bastarda Trio – grupa sięgająca po repertuar muzyki współczesnej, dawnej, folkowej i muzyki świata.

30 maja na Scenie Bojków (ul. Parkowa 5) będzie można posłuchać zespołu Jazzpospolita, balansującego między takimi brzmieniami i gatunkami jak: post, avant, pre, trans, prog, soft, hard, rock, ambient, minimal, trip-hop, oraz nowego projektu Kuby Więcka, czyli Hoshii.
W tym samym miejscu 31 maja wystąpi elektroakustyczny kwartet czerpiący z muzyki elektronicznej i łączący ją z jazzową improwizacją Siema Ziemia, oraz duet Pędziwiatr/Rak z projektem Zima Stulecia i eksperymentalną muzyką elektroniczną.

Także na bojkowskiej scenie 1 czerwca czekać będą dwa koncerty. Zagra grupa Ninja Episkopat, stworzona przez wyrazistych artystów sceny okołojazzowej i niezależnej, oraz Błoto z muzyką mocno osadzoną na brutalnych hip-hopowych fundamentach, odwołujących się bardzo luźno do brzmienia lat 90. Nie może Was zabraknąć!

Bilety na True Tone Festival dostępne są online – w serwisie ToBilet, stacjonarnie – w kasie gliwickiego Kina Amok (ul. Dolnych Wałów 3) oraz w Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej (Centrum Przesiadkowe), a także – w miarę dostępności – w dniu wydarzenia.

Szczegółowe informacje i pełny program festiwalu można znaleźć na ckvictoria.pl.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 21.05.2024, 20:26