Nauka i technologie

Czujnik metanu poszuka życia na Marsie i chorób w oddechu

22.06.2024, 09:00aktualizacja: 22.06.2024, 09:00

Inżynierowie z WAT opracowali laserowy czujnik metanu, bazujący na absorpcji promieniowania optycznego w zakresie długofalowej podczerwieni. Może być pomocny w szukaniu dowodów na istnienie życia poza Ziemią, można go też zastosować w monitorowaniu zanieczyszczeń środowiska, lokalizowania wycieków z rurociągów przesyłowych i w medycynie – poinformowała uczelnia.

Naukowcy z Wojskowej Akademii Technicznej szukali możliwości wykrywania metanu w zakresie długofalowej podczerwieni. „Dłuższe fale skuteczniej przenikają przez warstwy zasłaniające, takie jak aerozole i pyły, co może być istotną zaletą w badaniach atmosfery różnych planet, na przykład Marsa” – mówi płk dr hab. inż. Jacek Wojtas z Instytutu Optoelektroniki WAT, cytowany na stronie uczelni.

Jak tłumaczy, metan uznawany jest za produkt uboczny rozkładu materii organicznej, a jego obecność w atmosferze planety jest traktowana przez naukowców za pierwszy dowód życia. Wykrywanie tego gazu nie jest jednak łatwe, ponieważ występuje on najczęściej w śladowych ilościach. Czujniki, które do tego służą, powinny być zatem niezwykle precyzyjne.

Wymagania te spełniają metody optyczne, które wykorzystują zjawisko absorpcji promieniowania laserowego do pomiaru śladowych stężeń gazów. Zapewniają one bardzo szybkie pomiary, duże zakresy dynamiczne i wysoką selektywność. Co więcej, dzięki różnicowym procedurom pomiarowym nie są wymagane okresowe kalibracje i wymiana zużytych części. Dzięki najnowszym osiągnięciom w technologiach optoelektronicznych czujniki optyczne mogą być kompaktowe i energooszczędne.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C103258%2Cczujnik-metanu-poszuka-zycia-na-marsie-i-chorob-w-oddechu.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 22.06.2024, 09:00