Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Liderem w produkcji pieczarek w Europie niezmiennie pozostaje Polska, a nasze pieczarki uważane są za jedne z najlepszych. Dlatego aż co trzecia pieczarka konsumowana przez Europejczyków pochodzi z Polski. Dostępne u nas przez cały rok grzyby pozostają ważnym składnikiem diety, zarówno ze względu na walory smakowe, odżywcze, jak i wyjątkową świeżość. Gwarantuje to całoroczna rodzima produkcja najwyższej jakości oraz krótki łańcuch dostaw.
W promocję pieczarek aktywnie zaangażowali się ambasadorzy i influencerzy, którzy dobrze znają zalety tych zdrowych i aromatycznych grzybów. Monika Mrozowska patrzy na pieczarki z ogromnym sentymentem.
„Pieczarka w polskiej kuchni jest obecna od wielu lat. Znamy ją z nieśmiertelnych zapiekanek. Żeby zjeść te najsmaczniejsze, potrafimy pojechać na drugi koniec Polski i stać w długiej kolejce, żeby skosztować tej legendarnej” - z zaangażowaniem opowiada ambasadorka.
Jak wiele kulinarnych możliwości daje pieczarka, przypomina także ekspert kampanii Grzegorz Łapanowski.
„Relatywnie mało znane są zdrowotne aspekty konsumpcji pieczarek - kojarzymy je głównie jako dodatek do mięs. Tymczasem okazuje się, że dzięki swojemu aromatowi, intensywnemu smakowi, miłej konsystencji i niewielkiej kaloryczności (zaledwie około 29 kcal na 100 g) mogą stanowić one istotny element zbilansowanej diety. Inne wrażenie dają cienko pokrojone plasterki wrzucone na sam koniec do zupy - dające lekki, orzechowy i świeży aromat, a inne grubsze plastry mocno obsmażone na rozgrzanym tłuszczu do pięknej złocistej barwy” - inspiruje smakoszy znany kucharz.
Pojawiające się licznie w mediach społecznościowych rozmaite przepisy na dania z pieczarkami utwierdzają w przekonaniu, że są one niezbędnym dodatkiem do pizzy, dań kuchni orientalnej, duszonych mięs, zup i sosów. Dobrze komponują się z kaszą, ryżem i makaronem, co chętnie wykorzystują wegetarianie. Znakomicie smakują także na surowo - jako dodatek do sałatek, kanapek, przystawek. Co jednak najbardziej zaskakujące - możesz zjeść je także na deser. Coraz chętniej dodaje się je także obok owoców leśnych do słodkich ciast, wykorzystując ich głębokie, ziemiste nuty jako ciekawe, nieoczywiste uzupełnienie palety smaków.
Smakowe i zdrowotne cechy pieczarek są nie do przecenienia, ale równie ważnym aspektem jest ich zrównoważona uprawa, wykorzystująca relatywnie niedużo wody i odnawialne źródła energii, co skutkuje niskim śladem węglowym. Produkcja tych grzybów to doskonały przykład gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie produkty uboczne rolnictwa są przekształcane w pełne składników odżywczych podłoże dla grzybów, a po uprawie zużyte podłoże wraca na pole, gdzie jest stosowane do poprawiania właściwości gleby.
Odkrywanie licznych zalet pieczarek to prawdziwie fascynująca przygoda, która prowadzi do jednego wniosku, że brak białych i brązowych kapeluszy w codziennej diecie jest, delikatnie mówiąc, niedopatrzeniem. Zatem warto sięgnąć po nasz narodowy skarb codziennie, a w dłuższej perspektywie można odczuć zbawienne skutki jego spożywania.
Monika Mrozowska poleca dania z pieczarkami
Makaron z pieczarkami (5 porcji)
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle,
- 250 g świeżych pieczarek,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 50 g masła,
- 150 ml słodkiej śmietanki,
- 2 jajka,
- 100 g parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek świeżego koperku,
- sól, pieprz do smaku,
- parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować al dente w osolonej wodzie. W misce wymieszać śmietankę z jajkami, poszatkowanym koperkiem, wyciśniętym czosnkiem, startym na drobnej tarce parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Pieczarki umyć i każdą pokroić na 8 części, dorzucić pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Ugotowany makaron odcedzić, a następnie mieszać w garnku na małym ogniu przez 2 minuty ze śmietanką z dodatkami (koperek, czosnek itp.) oraz z masłem. Zdjąć z gazu i na sam koniec dodać pieczarki oraz pomidory. Posypać parmezanem do smaku.
Carpaccio z pieczarek
Składniki:
- 250 g świeżych pieczarek,
- 100 g sera pecorino,
- płatki chilli,
- oliwa z oliwek,
- mały pęczek natki pietruszki,
- ok. 100 g młodego, umytego szpinaku,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć listki świeżego szpinaku. Na nich cienkie plasterki pieczarek, a następnie cienkie plastry pecorino. Posypać zieloną pietruszką, następnie płatkami chilli (trzeba uważać, bo są bardzo ostre) i na koniec polać oliwą zmieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Więcej o zaletach pieczarek można dowiedzieć się ze strony kampanii:
https://europeanmushrooms.eu/pl/
oraz z mediów społecznościowych:
https://www.facebook.com/europeanmushrooms
https://www.instagram.com/europeanmushrooms
https://www.tiktok.com/@europeanmushrooms
KONTAKT:
biuro prasowe
e-mail: dorota.kubuj@sopexa.com
Źródło informacji: Sopexa
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 10.07.2024, 12:19 |
| Źródło informacji | Sopexa |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Trzustka drukowana w 3D - rewolucyjne rozwiązanie z tytułem „Polskiego Produktu Przyszłości”
Bioniczna trzustka cATMP® to pierwszy na świecie w pełni funkcjonalny narząd biodrukowany w technologii 3D, zdolny do produkcji insuliny, glukagonu i peptydu C w sposób odpowiadający naturalnej fizjologii ludzkiej trzustki. Co więcej, może być produkowany „na żądanie” i przechowywany w specjalnie zaprojektowanym bioreaktorze do czasu transplantacji. To właśnie w ręce twórców tego przełomowego rozwiązania - firmy Polbionica S.A. - trafiła nagroda główna w tegorocznej edycji Konkursu „Polski Produkt Przyszłości”.- 12.12.2025, 12:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PARP
-
Image
Najpierw potykała się o własne nogi. Dziś wie, że to nie była niezdarność, tylko choroba genetyczna
Pierwsze symptomy, takie jak częste potykanie się, niepewny chód, trudności z pisaniem czy utrzymaniem równowagi, pojawiające się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem mogą one być sygnałem choroby genetycznej - ataksji Friedreicha. Szacuje się, że w Polsce żyje z nią około 150 osób.- 11.12.2025, 16:35
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ