Zdrowie i styl życia

8. Bieg PKO Charytatywny już 14 września

04.09.2024, 10:00aktualizacja: 04.09.2024, 10:49

PKO BP (1)
Trwają zapisy na 8. PKO Bieg Charytatywny, który odbędzie się już 14 września równocześnie w kilkunastu polskich miastach, m.in. w: Białymstoku – na Stadionie Lekkoatletycznym, Białej Podlaskiej - na Stadionie AWF oraz w Lublinie na terenie MOSiR. Pieniądze zebrane w trakcie imprezy zostaną przekazane na wsparcie dzieci i młodzieży w zakresie psychiatrii i psychologii.

Jak co roku PKO Bieg Charytatywny ma charakter sztafety, w której biorą udział 5 - osobowe drużyny. Bieg odbywa się na stadionach, gdzie każdy z członków drużyny musi pokonać co najmniej jedno okrążenie. Start Biegu zaplanowano na godzinę 10:00.

Po biegu sztafetowym wystartuje PKO Bieg Charytatywny Młodych, w którym uczestniczyć będą dzieci od 1 roku do 14 lat, na dystansach od 100 do 400 m.

Każdy z uczestników wydarzenia otrzyma unikatową koszulkę i pamiątkowy medal.

Poza Białymstokiem, Białą Podlaską i Lublinem w tym samym czasie Bieg odbędzie się jeszcze w 9 innych miastach Polski: Gdańsku, Łodzi, Gorzowie Wielkopolskim, Poznaniu, Oleśnicy, Rudzie Śląskiej, Krakowie, Warszawie oraz Inowrocławiu.

W Białej Podlaskiej na uczestników Biegu czeka dodatkowa atrakcja. Można będzie spotkać znakomitą polską lekkoatletkę Angelikę Cichocką. Jest wielokrotną medalistką mistrzostw Polski w biegach na 800 i 1500 metrów oraz biegach przełajowych. Ma 11 złotych i 5 srebrnych medali w biegach na stadionie oraz 4 złote, srebrny i brązowy w hali.

Paweł Korzeniowski, wielokrotny rekordzista i mistrz Polski, mistrz i dwukrotny wicemistrz świata, wielokrotny mistrz Europy, pięciokrotny olimpijczyk, którego specjalnością jest pływanie, będzie wspierał biegaczy w Lublinie.

W Białymstoku można z kolei będzie spotkać Kamilę Lićwinko, dwukrotną finalistkę igrzysk olimpijskich z Rio de Janeiro 2016 i Tokio 2020, halową mistrzynię świata, mistrzynię uniwersjady, brązową medalistkę mistrzostw świata, a do tego rekordzistkę Polski na otwartym stadionie w skoku wzwyż.

Całość opłat startowych oraz dobrowolne cegiełki wraz z darowizną Fundacji PKO Banku Polskiego przekazywane są cel charytatywny.

Jeśli ktoś nie może biegać, niech kibicuje. Nagrodzona zostanie najlepsza grupa kibicowska. Zwycięski zespół kibiców będzie mógł wskazać cel charytatywny, na jaki Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże środki finansowe.

Dotychczas odbyło się 7 edycji biegu, w których wzięło udział ponad 42 tys. uczestników, a Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała ponad 8 mln zł na wsparcie celu charytatywnego związanego z biegiem.

Zapisy trwają. Więcej: https://bankomania.pkobp.pl/bieg-charytatywny/

Źródło informacji: PAP MediaRoom