Zdrowie i styl życia

W Polsce przeżywalność w raku płuca rośnie, ale wolniej niż w innych krajach Europy

05.09.2024, 11:57aktualizacja: 05.09.2024, 12:04

Fot. PAP - kadr z filmu
Wśród tematów medycznych, tak silnie obecnych w agendzie 33. Forum Ekonomicznego w Karpaczu, szczególną uwagę uczestników wydarzenia zwróciła sytuacja polskich pacjentów z rakiem płuca - a to za sprawą raportu przygotowanego przez ekspertów ze Szwedzkiego Instytutu Ekonomiki Zdrowia (IHE). Z dokumentu wynika, że podczas gdy liczba nowych przypadków tego typu nowotworu wśród mężczyzn od 2000 roku spadła o 22 proc., to wśród kobiet wzrosła aż o 95 proc.

Rak płuca jest główną przyczyną zgonów z powodu nowotworów w Polsce. W 2021 r. odpowiadał on za 22 proc. wszystkich zgonów onkologicznych i 13 proc. nowych rozpoznań. Chorujący na ten typ nowotworu umierają również coraz młodziej - tak w Polsce, jak i na całym świecie - ok. jedna czwarta pacjentów odchodzi przed 65. rokiem życia. Zaprezentowany podczas 33. Forum Ekonomicznego raport pt. „Cancer Dashboard for Poland - Lung Cancer”, którego autorami są Bardh Manxhuka i Thomas Hofmarcher, wskazuje również na radykalną zmianę dynamiki ryzyka zachorowania pomiędzy mężczyznami i kobietami.

„Należy podkreślić, że w ciągu ostatnich pięciu lat zanotowaliśmy w Polsce poprawę wskaźników przeżywalności, choć nie jest ona tak wyraźna jak w innych krajach, np. Szwecji, Dani, Austrii czy na Węgrzech. W przypadku raka płuca jesteśmy bowiem świadkami rewolucji w sposobie i efektywności jego leczenia, polegającej na odejściu od chemioterapii na rzecz immunoterapii oraz terapii celowanej. Problem w Polsce polega na tym, że dostęp do tych innowacji wciąż nie jest powszechnie wykorzystywany” - tłumaczy dr Hofmarcher.

Dzięki wykorzystaniu szczegółowych i wiarygodnych danych, pozyskanych m.in. z Krajowego Rejestru Nowotworów, raport rzuca nowe światło na stan systemu onkologicznej opieki zdrowotnej, podkreślając zarówno osiągnięcia, jak i obszary wymagające poprawy.

„Kluczowym zadaniem dla całego systemu polskiej opieki onkologicznej jest wprowadzenie ustandaryzowanej ścieżki pacjenta z rakiem płuca, która określa sekwencję i ramy czasowe diagnostyki i leczenia oraz odpowiedniej infrastruktury, pozwalającej na wykrywanie raka płuca na jak najwcześniejszym etapie, co znacznie zwiększa poziom przeżywalności. Obecnie ścieżka pacjenta w Polsce jest o kilka tygodni dłuższa niż w większości krajów zachodnioeuropejskich. Dodatkowo wszyscy pacjenci, niezależnie od miejsca zamieszkania, powinni mieć zapewniony dostęp do najnowocześniejszych leków oraz terapii” - wyjaśnia ekspert.

Wąskim gardłem systemu, zdaniem naukowca, jest fakt, że jedynie ok. 35 proc. placówek leczących raka płuca w Polsce posiada akredytację Centrum Monitorowania Jakości, która jest niezbędna do publicznego finansowania oceny ekspresji PD-L1, umożliwiających dokładne określenie rodzaju nowotworu i „włączenie” immunoterapii.

„Powszechnie wykorzystanie innowacji wydaje się kluczem do skutecznej walki z globalną epidemią raka płuca” - konkluduje dr Hofmarcher.

W Karpaczu trwa 33. Forum Ekonomiczne - jedno z największych i najbardziej prestiżowych wydarzeń w naszej części Europy. Od 3 do 5 września tysiące gości - liderzy polityki, gospodarki, samorządu, wybitni przedstawiciele świata kultury i nauki z całego świata, dyskutują o najistotniejszych wyzwaniach stojących obecnie przed Polską i całym kontynentem.

Pełną treść raportu pt. „Cancer Dashboard for Poland - Lung cancer” można znaleźć tutaj.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo