Newsletter

Zdrowie i styl życia

Regularne spożywanie jabłek to prosty sposób na poprawę zdrowia - twierdzi tak dwóch na trzech Polaków

13.03.2025, 10:00aktualizacja: 13.03.2025, 10:07

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (1)
Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (1)
Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie. Jabłka obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Dwie trzecie Polaków docenia ich walory zdrowotne. Tym istotniejsze jest dziś budowanie nawyków tej regularności. Bo jak to mówią: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.

Polscy sadownicy zbadali także, czy - w oczach konsumentów - jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak - sezon na polskie jabłka trwa cały rok. 

Czy wiesz, że kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada?

Kantar Polska zapytał Polaków, czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Zwykle gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. W przypadku jabłka jest inaczej. Jabłko łączy - na każdych trzech badanych, dwóch mówiło dokładnie to samo - regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” - tak mówi popularne przysłowie. Okazuje się, że może wystarczyć, aby zachować dobre samopoczucie, a nawet przedłużyć życie.

Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w „Frontiers in Nutrition” i szeroko komentowane także w Polsce.

Co mówią badania lekarzy o tych, którzy jedzą jabłka codziennie?

Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach, przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem [1]. Badania wykazały, że spożywanie już od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu z osobami, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc.

Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata. Napisał o nich „New York Post”, „Daily Mail”, a w Polsce Wirtualna Polska abcZdrowie i Onet.pl.

„Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób” - to najczęściej cytowany komentarz wspominanych badań.

Działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienia krwi. Jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową. Promowany przez polskich sadowników w marcu - Ligol - to odmiana o niskim indeksie glikemicznym. Uboga w cukier, bogata w błonnik, jest idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolizmu.

Jedno jabłko dziennie

„Cieszy, gdy coraz więcej Polaków docenia jabłka - chyba najbardziej polski owoc. Uważa, że ich regularne jedzenie to prosty sposób na poprawę zdrowia - i słusznie. Badania pokazują, że jabłka mogą obniżać ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a ich bogaty skład - pełen błonnika, pektyn, witamin i składników mineralnych - wspiera długowieczność. Cieszy też, że 85% Polaków wie, iż to owoc dostępny przez cały rok. To świetny wynik, ale jako największy producent jabłek w UE powinniśmy celować do 100%” - zachęca Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, wykładowczyni, ZdrowoNajedzeni.pl

Warto przypomnieć, że jabłka są hitem naszego eksportu. W podobnych badaniach już jedna trzecia (31%) Polaków deklaruje, że wie/słyszało o tym. Są obecne na rynkach aż 74 krajów świata.

Postrzeganie polskich jabłek jako wyjątkowo smacznych i zdrowych pozwala budować klimat wokół gatunku i bezcenny nawyk konsumpcji. Każdy w końcu powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.

„W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokoją różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć” - komentują sadownicy.

Więcej o polecanej w marcu odmianie Ligo na stronie Polskiej Agencji Prasowej, w materiale pt. „Ligol - nasz największy”.

Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji). 

[1] https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1471737/full 

#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji 

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.

Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 13.03.2025, 10:00
Źródło informacji Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ