Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Ligol to polska odmiana jabłek, która powstała w 1972 roku w Skierniewicach ze skrzyżowania odmian Golden Delicious i Linda. Jest to jabłko dużych rozmiarów, twarde, o charakterystycznym smaku - słodkim z wyraźnym kwaskowatym posmakiem.
Odmiana cieszy się dużą popularnością w Polsce. Jest tak od lat 90-tych, kiedy preferowano duże owoce. Obecnie, z powodu zmieniających się trendów, jego popularność nieco spadła.
Ligol jest odmianą dwukolorową, z zielonkawą skórką i wyraźnym rumieńcem. Owoce mniejsze i słabiej wybarwione mogą być uznawane za mniej atrakcyjne.
Obecnie duże jabłka trafiają głównie do przemysłu przetwórczego. Ligol jest wykorzystywany do produkcji soków NFC, które cieszą się popularnością wśród konsumentów szukających mniej słodkich napojów.
Ligol, mimo że nie jest eksportowany na zachód, pozostaje ważny dla polskiego sadownictwa. Badania realizowane w ramach kampanii „Jedno jabłko dziennie”, pokazują, że co czwarty miłośnik jabłek preferuje Ligola [25%, Kantar 10/2024].
Kiedy pytamy Polaków o odmiany jabłek, częściej niż Ligola wymieniają tylko Lobo (38%), Szampiona (30%) i Jonagold (25%). Więcej o badaniach preferencji smakowych na stronie Polskiej Agencji Prasowej w materiale Na które odmiany jabłek Polacy mają największą ochotę?.
Jedno jabłko dziennie
Jabłka były oficjalnym owocem III Konferencji Psychodietetyki, która odbyła się 22 lutego br. w Warszawie. To spotkanie specjalistów dietetyków, psychodietetyków, nastawione na praktyczne rekomendacje. Było okazją, by przywołać rekomendacje-przysłowie: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.
Rekomendacje dietetyków powinny być dodatkową zachętą do regularnej konsumpcji. Każda z odmian oferuje unikalny smak, teksturę i aromat. Dobra dostępność i znajomość odmian sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do osobistych preferencji.
Więcej o postrzeganiu jabłek przez Polaków na stronie Polskiej Agencji Prasowej w materiale: Regularne spożywanie jabłek to sposób na poprawę zdrowia
Pomologiczny opis odmiany Ligol dostępny jest na stronie 1jablko.pl
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany, po które miałby/aby Pan/i ochotę sięgnąć w najbliższej przyszłości) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji).
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 13.03.2025, 10:00 |
| Źródło informacji | Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Jak karmić kota? - przegląd możliwych opcji
Właściciele kotów doskonale wiedzą, że te zwierzęta potrafią być bardzo wybredne w kwestii jedzenia. Wystarczy nie ta miska, niewielka zmiana smaku karmy lub inna błahostka, a możemy być więcej niż pewni, że nasz mruczek za posiłek podziękuje. Czasem też sam sposób podania i tekstura karmy mogą być dla kota problemem. Na szczęście rodzajów diet i sposobów żywienia jest wiele, więc z pewnością znajdziemy coś, co będzie odpowiadać naszemu przyjacielowi.
- 22.12.2025, 10:36
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Zoocial
-
Image
Produkty mleczne w rolach głównych: 20 przepisów, które otwierają branżę HoReCa na nowe możliwości
Potrawy oparte na przetworach polskiego mleka mogą stać się nowymi hitami w menu branży HoReCa: restauracji, kawiarni, baru czy firmy cateringowej - od drobnych przekąsek, przez sycące dania główne, po niebanalne desery. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny zaprasza branżę HoReCa do nieodpłatnego wykorzystania e-booka zawierającego 20 autorskich przepisów kulinarnych. Wykonanie 5 z nich można też zobaczyć na wideo.- 18.12.2025, 16:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: KZSMZR
-
Image
Weterynaryjne karmy dla kotów: kiedy warto je stosować?
Każdy odpowiedzialny opiekun pragnie dla swojego kota tego, co najlepsze - długiego, zdrowego i szczęśliwego życia. Bardzo ważnym elementem tej troski jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta. Na co dzień sięgamy po wysokiej jakości karmy bytowe, które zaspokajają podstawowe potrzeby żywieniowe naszych mruczków. Czasami jednak zdrowie pupila wymaga czegoś więcej niż standardowego pożywienia. Właśnie w takich sytuacjach na scenę wkraczają weterynaryjne karmy dla kotów, stając się potężnym narzędziem w rękach lekarza i wsparciem w walce o dobre samopoczucie zwierzęcia. Kiedy ich stosowanie jest konieczne i czym tak naprawdę różnią się od karm dostępnych na sklepowych półkach?- 17.12.2025, 11:21
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Fera
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ

