Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Ligol to polska odmiana jabłek, która powstała w 1972 roku w Skierniewicach ze skrzyżowania odmian Golden Delicious i Linda. Jest to jabłko dużych rozmiarów, twarde, o charakterystycznym smaku - słodkim z wyraźnym kwaskowatym posmakiem.
Odmiana cieszy się dużą popularnością w Polsce. Jest tak od lat 90-tych, kiedy preferowano duże owoce. Obecnie, z powodu zmieniających się trendów, jego popularność nieco spadła.
Ligol jest odmianą dwukolorową, z zielonkawą skórką i wyraźnym rumieńcem. Owoce mniejsze i słabiej wybarwione mogą być uznawane za mniej atrakcyjne.
Obecnie duże jabłka trafiają głównie do przemysłu przetwórczego. Ligol jest wykorzystywany do produkcji soków NFC, które cieszą się popularnością wśród konsumentów szukających mniej słodkich napojów.
Ligol, mimo że nie jest eksportowany na zachód, pozostaje ważny dla polskiego sadownictwa. Badania realizowane w ramach kampanii „Jedno jabłko dziennie”, pokazują, że co czwarty miłośnik jabłek preferuje Ligola [25%, Kantar 10/2024].
Kiedy pytamy Polaków o odmiany jabłek, częściej niż Ligola wymieniają tylko Lobo (38%), Szampiona (30%) i Jonagold (25%). Więcej o badaniach preferencji smakowych na stronie Polskiej Agencji Prasowej w materiale Na które odmiany jabłek Polacy mają największą ochotę?.
Jedno jabłko dziennie
Jabłka były oficjalnym owocem III Konferencji Psychodietetyki, która odbyła się 22 lutego br. w Warszawie. To spotkanie specjalistów dietetyków, psychodietetyków, nastawione na praktyczne rekomendacje. Było okazją, by przywołać rekomendacje-przysłowie: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.
Rekomendacje dietetyków powinny być dodatkową zachętą do regularnej konsumpcji. Każda z odmian oferuje unikalny smak, teksturę i aromat. Dobra dostępność i znajomość odmian sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do osobistych preferencji.
Więcej o postrzeganiu jabłek przez Polaków na stronie Polskiej Agencji Prasowej w materiale: Regularne spożywanie jabłek to sposób na poprawę zdrowia
Pomologiczny opis odmiany Ligol dostępny jest na stronie 1jablko.pl
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany, po które miałby/aby Pan/i ochotę sięgnąć w najbliższej przyszłości) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji).
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 13.03.2025, 10:00 |
Źródło informacji | Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ