Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Polscy sadownicy zbadali także, czy - w oczach konsumentów - jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak - sezon na polskie jabłka trwa cały rok.
Czy wiesz, że kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada?
Kantar Polska zapytał Polaków, czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Zwykle gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. W przypadku jabłka jest inaczej. Jabłko łączy - na każdych trzech badanych, dwóch mówiło dokładnie to samo - regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” - tak mówi popularne przysłowie. Okazuje się, że może wystarczyć, aby zachować dobre samopoczucie, a nawet przedłużyć życie.
Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w „Frontiers in Nutrition” i szeroko komentowane także w Polsce.
Co mówią badania lekarzy o tych, którzy jedzą jabłka codziennie?
Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach, przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem [1]. Badania wykazały, że spożywanie już od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu z osobami, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc.
Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata. Napisał o nich „New York Post”, „Daily Mail”, a w Polsce Wirtualna Polska abcZdrowie i Onet.pl.
„Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób” - to najczęściej cytowany komentarz wspominanych badań.
Działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienia krwi. Jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową. Promowany przez polskich sadowników w marcu - Ligol - to odmiana o niskim indeksie glikemicznym. Uboga w cukier, bogata w błonnik, jest idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolizmu.
Jedno jabłko dziennie
„Cieszy, gdy coraz więcej Polaków docenia jabłka - chyba najbardziej polski owoc. Uważa, że ich regularne jedzenie to prosty sposób na poprawę zdrowia - i słusznie. Badania pokazują, że jabłka mogą obniżać ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a ich bogaty skład - pełen błonnika, pektyn, witamin i składników mineralnych - wspiera długowieczność. Cieszy też, że 85% Polaków wie, iż to owoc dostępny przez cały rok. To świetny wynik, ale jako największy producent jabłek w UE powinniśmy celować do 100%” - zachęca Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, wykładowczyni, ZdrowoNajedzeni.pl.
Warto przypomnieć, że jabłka są hitem naszego eksportu. W podobnych badaniach już jedna trzecia (31%) Polaków deklaruje, że wie/słyszało o tym. Są obecne na rynkach aż 74 krajów świata.
Postrzeganie polskich jabłek jako wyjątkowo smacznych i zdrowych pozwala budować klimat wokół gatunku i bezcenny nawyk konsumpcji. Każdy w końcu powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.
„W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokoją różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć” - komentują sadownicy.
Więcej o polecanej w marcu odmianie Ligo na stronie Polskiej Agencji Prasowej, w materiale pt. „Ligol - nasz największy”.
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji).
[1] https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1471737/full
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 13.03.2025, 10:00 |
Źródło informacji | Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Szkolenie VR pomaga pracownikom ochrony zdrowia przestrzegać zasad higieny rąk
Światowy Dzień Higieny Rąk - globalna inicjatywa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku obchodzony jest 5 maja. Tork, marka należąca do Essity i światowy lider w dziedzinie profesjonalnej higieny już po raz 10. aktywnie bierze w nim udział. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest higiena rąk w szpitalach w kontekście zapobiegania zakażeniom i opracowywania procedur, które pomagają zachowywać czystość rąk. Specjalnie z myślą o pracownikach ochrony zdrowia powstał innowacyjny i angażujący trening w wirtualnej rzeczywistości. Jego celem jest pomoc w skutecznym wdrażaniu praktyk higienicznych i przestrzeganiu pięciu momentów higieny rąk według WHO.- 05.05.2025, 12:05
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: TORK
-
Image
Totalizator Sportowy zwiększa pulę nagród o 2 mln zł w nowym sezonie wyścigowym na Torze Służewiec PAP
27 kwietnia bomba poszła w górę, otwierając sezon 2025 na warszawskim hipodromie, podczas którego zostanie rozegranych blisko 400 gonitw dla koni pełnej krwi angielskiej, czystej krwi arabskiej i kłusaków francuskich. „Zwiększyliśmy pulę nagród o 2 miliony, a zatem całkowita pula nagród na sezon 2025 opiewa na 10 mln złotych” - mówi Beata Stelmach, prezes zarządu Totalizatora Sportowego.- 30.04.2025, 16:40
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Talerz dla maturzysty
Mózg to centrum dowodzenia, które stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20 proc. energii dostarczanej z pożywieniem. Jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść, by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym w tekście poniżej.- 30.04.2025, 11:59
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ