Newsletter

Zdrowie i styl życia

Wielkanocny koszyk jakości IJHARS

17.04.2025, 15:14aktualizacja: 17.04.2025, 15:15

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

fot. PAP - kadr z filmu
fot. PAP - kadr z filmu
Wielkanocne zakupy mogą być jak jajko niespodzianka - czasem przynoszą radość, a czasem małe rozczarowania. Z poradnikiem IJHARS wypełnisz wielkanocny koszyk produktami najwyższej jakości.

JAJA

Jaja wielkanocne to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Ich przygotowanie i zdobienie to ważna tradycja, która łączy pokolenia.

W święconce występują jako symbol Chrystusa Zmartwychwstałego i obietnicy życia wiecznego. Wierzono, że dzielenie się jajkiem umacniania więzi rodzinne i korzystnie wpływa na relacje między najbliższymi.

Jak kupić dobre jaja?

  • W sprzedaży detalicznej dostępne są wyłącznie jaja klasy „A”, czyli jaja świeże, które przed sprzedażą nie mogą być myte ani czyszczone. Ich skorupka nie może być uszkodzona, a białko powinno być przezroczyste i klarowne.
  • Data minimalnej trwałości jaj to 28 dni od daty zniesienia - data składa się przynajmniej z dnia i miesiąca, do którego jajo będzie nadawało się do spożycia, a będzie ją poprzedzało wyrażenie „Najlepiej spożyć przed” - odczytując datę minimalnej trwałości, możesz samodzielnie określić, kiedy jaja zostały zniesione i określić ich świeżość.
  • „Jaja wiejskie” - to określenie dotyczy jaj otrzymanych z ekologicznego chowu kur niosek bądź utrzymywanych na wolnym wybiegu - pierwsza cyfra zawsze oznacza system chowu kur - 0 - chów ekologiczny, 1 - chów na wolnym wybiegu. Nie daj się nabrać na „jaja wiejskie” z chowu klatkowego.
  • Barwienie jaj wielkanocnych - popularne barwniki syntetyczne sprzedawane w sklepach możesz z powodzeniem zastąpić zdrowszymi, naturalnymi barwnikami: buraka, kurkumy, łupin cebuli, wywaru z czerwonej kapusty. 

Kolor barwnika zawsze pomaga utrwalić ocet.

PIECZYWO 

Chleb to jeden z najważniejszych elementów koszyka wielkanocnego, ceniony za swój smak i prostotę. Podczas wielkanocnego śniadania podaje się go z wędlinami, pasztetami, jajkami i chrzanem. Chleb symbolizuje w tradycji chrześcijańskiej Ciało Chrystusa. Włożony do koszyczka wielkanocnego ma gwarantować dobrobyt i pomyślność. 

Na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo?

  • Przyjrzyj się nazwie. Powinna wskazywać rodzaj mąk użytych do wypieku. Warto pamiętać, że chociaż w chlebie pszennym głównym składnikiem jest mąka pszenna, dopuszczalny jest niewielki dodatek mąki żytniej. Analogicznie w chlebie żytnim możesz spodziewać się niewielkiego dodatku mąki pszennej. 
  • Spójrz na wykaz składników. Do wypieku chleba wystarczą mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Zastanów się, zanim wybierzesz pieczywo z dłuższą listą składników.

Pieczywo pełnoziarniste wypieka się z ciemnej mąki, zawierającej całe ziarno, łącznie z otrębami i zarodkiem. Dzięki temu jest bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Z kolei pieczywo białe jest wypiekane z mąki oczyszczonej, z której usunięto większość wartościowych składników, pozostawiając głównie skrobię.

Nie kieruj się ślepo zasadą „im pieczywo ciemniejsze, tym lepsze”. W piekarnictwie stosowane są składniki, które pozwalają na zmianę koloru pieczywa, np. słód jęczmienny. Dodatek słodu do pieczywa z białej, pszennej, oczyszczonej, mąki nada bochenkowi ciemny kolor. Tak zaciemnione pieczywo nie nabierze jednak cech odżywczych pieczywa z mąki pełnoziarnistej, czy też pieczywa żytniego. 

  • Niezależnie, czy kupujesz chleb bez opakowania w piekarni, czy w sklepie, masz prawo znać jego skład i oczekiwać dostępności tych informacji; zwróć uwagę na nazwę opisową chleba to ona wskaże rodzaje użytych do wypieku mąk, np. chleb pszenno-żytni.

WĘDLINA 

Jest nawiązaniem do baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali w gronie rodziny w święto Paschy. Wędlina w koszyczku ma zapewnić zdrowie, bogactwo, dobrobyt i dostatek całej rodzinie. Najczęściej wkłada się zazwyczaj kawałek szynki lub kiełbasę.

  • Wybieraj wędliny zawierające naturalne przyprawy, takie jak pieprz, czosnek czy zioła oraz sól.
  • Sprawdź, czy w skład przetworów mięsnych wchodzi woda, jeśli występuje w wykazie składników, to znaczy, że jej ilość w wyrobie gotowym jest większa niż 5% - dodatek wody ma na celu zwiększenie masy produktu, poprawę jego soczystości, jednak jej nadmierna ilość może negatywnie wpływać na jakość produktu.
  • Informacje o składnikach alergennych zawsze powinny być wyróżnione w wykazie składników np. pogrubioną czcionką.
  • Informację o tym, czy osłonka wędliny jest jadalna, czy nie, znajdziesz w oznakowaniu produktu. 
  • Wybieraj wędliny z wysoką zawartością mięsa. 
  • MOM to nie to samo co mięso. Zwróć uwagę, czy w składzie wędliny występuje MOM, oznaczany również jako mięso oddzielone mechanicznie. Nazwa mięso może być w tym wypadku myląca. 
  • Wędlina bez opakowania (luzem, pakowana na życzenie w miejscu sprzedaży) - masz prawo znać jej skład i oczekiwać dostępności tych informacji. 
  • Mięso i wędliny pakowane próżniowo lub w atmosferze gazów ochronnych - oba sposoby pakowania nie obniżają jakości produktów, a jedynie przedłużają ich trwałość.

CHRZAN

Chrzan w tradycji ludowej znamionuje tężyznę fizyczną, krzepę i witalność. Dawniej śniadanie świąteczne rozpoczynało się spożyciem całej laski chrzanu, ponieważ wierzono, że to wpłynie pozytywnie na zdrowie spożywającego.

Do wyprodukowania chrzanu tartego wystarczą korzeń chrzanu, woda, cukier, sól, ocet i regulator kwasowości.

Wybierając tarty chrzan weź pod uwagę, że jest to produkt wieloskładnikowy. Znajdziesz w ofercie produkty, w których udział korzenia chrzanu wynosi 40%, ale i takie, w których wyniesie 80%. Informacje o zawartości korzenia chrzanu w artykule znajdziesz w wykazie składników na opakowaniu. 

MAJONEZ

Dobrej jakości majonez powinien zawierać olej roślinny, musztardę, żółtka jaj kurzych - odpowiedzialne za emulgację i nadające kremową konsystencję, ocet lub sok z cytryny - dodające kwaskowatości i działające jako konserwant oraz przyprawy. 

Majonezy light lub lekkie zawierają co najmniej 30% mniej składnika odżywczego, na przykład tłuszczu, w porównaniu z podobnymi produktami. 

Czy wiesz, czym różni się majonez chrzanowy (sos majonezowy z chrzanem)  od majonezu o smaku chrzanowym? Smak pierwszego będzie pochodził od dodanego chrzanu natomiast drugiego głównie od dodanego aromatu. 

Podsumowanie:

  • Sprawdzaj wykaz składników. Im prostszy, krótszy skład, tym lepiej.
  • Informacje o składnikach alergennych zawsze powinny być wyróżnione w wykazie składników np. pogrubioną czcionką.
  • Sprawdź, w jakich warunkach i jak długo możesz przechowywać zakupione produkty.
  • Zawsze pytaj o kraj pochodzenia produktów mięsnych, jeśli jest dla ciebie ważne, aby kupować produkty polskich rolników.

Źródło informacji: IJHARS

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
Data publikacji 17.04.2025, 15:14
Źródło informacji IJHARS
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ