Polityka i społeczeństwo

Brakujące ogniwo w polskim systemie szkolnictwa wyższego

09.03.2017, 15:43aktualizacja: 09.03.2017, 15:43

Infografika
Dynamicznie zmieniające się otoczenie rynkowe sprawia, że niemal z dnia na dzień pojawiają się nowe zawody, a przedsiębiorcy poszukują wykwalifikowanych specjalistów z różnymi umiejętnościami. Z kolei pracownicy chcą reagować na te zmiany i systematycznie podnosić swoje kwalifikacje. Czy i jak na zmieniający się rynek pracy mogą zareagować uczelnie wyższe?

Fundacja Rektorów Polskich podsumowuje trzyletni projekt badawczy prowadzony wspólnie z Pearson Central Europe poszukujący odpowiedzi na pytanie, czy polskie uczelnie mogłyby z pożytkiem prowadzić programy kształcenia w ramach tzw. „krótkiego cyklu”. Punktem wyjścia jest piąty poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji, czyli system porządkujący wiedzę oraz kompetencje uzyskiwane w poszczególnych etapach kształcenia w Polsce.

Łącznie jest to 8 poziomów, a każdy z nich oznacza kolejny poziom edukacji. Jednym z najważniejszych wniosków płynących z projektu jest potrzeba wprowadzenia dodatkowego piątego poziomu do polskiego sytemu szkolnictwa wyższego.

"Badania FRP wskazują, że studiami poziomu 5. zainteresowani są kandydaci o różnych potrzebach i doświadczeniach życiowych. Mogą to być osoby dojrzałe, które zgromadziły znaczące doświadczenie zawodowe po szkole średniej i szukają dla niego podbudowy w postaci wiedzy. Mogą to być kandydaci jeszcze niezdecydowani, co do dalszej ścieżki kształcenia, chcący rozeznać swoje zdolności i możliwości na studiach nieco łatwiejszych i krótszych - a potem je kontynuować na tym samym, bądź innych kierunkach" - mówi prof. Ewa Chmielecka, Fundacja Rektorów Polskich.

Piąty poziom idealnie wpisuje się w realizację idei kształcenia, przez całe życie oferując możliwość wejścia na rynek pracy lub kontynuowania kształcenia na poziomie wyższym po zakończeniu programu na poziomie 5. od razu lub nawet po latach pracy zawodowej.

O programach kształcenia na poziomie piątym, będą debatować organizatorzy i goście konferencji „Poziom 5. - brakujące ogniwo. Uczelnia, społeczeństwo, rynek pracy”, która odbędzie się już 14 marca w Warszawie. W konferencji wezmą udział także przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Więcej: http://www.frp.org.pl/pl/wydarzenia/487-konferencja-poziom-5-brakujace-ogniwo.html

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.03.2017, 15:43